Cider och Calvados - från äppelträd till flaska.
Vi berättar hur man gör de goda äppeldryckerna cider och Calvados och tipsar om några produkter av hög kvalitet från äppelparadiset Normandie i Frankrike.
Läs mer »I Sverige har mustande blivit ett folknöje och högsta trend. Det manifesteras bl.a. genom Äppelmustens Dag den 11 oktober.
Om man inte har tillgång till egen äppelskörd och kan musta, går det alldeles utmärkt att fira denna fantastiska frukt och Äppelmustens Dag genom att avnjuta en Boulard Cidre de Normandie, en helt naturlig produkt gjord på franska äpplen av högsta kvalitet.
Det finns tusentals olika äppelsorter i världen, av varierande smak och kvalitet. En av de förnämsta äppeldryckerna, gjord på första klassens äpplen från norra Frankrike är Boulard Cidre de Normandie. I Frankrike är ciderreglerna strängare än någon annanstans i världen och där måste en äppelcider till 100 % bestå av äpplen – ingenting annat – för att ens få kallas cider. I Sverige är definitionen betydligt bredare – som minst måste andelen äppeljuice, där även koncentrat får ingå, uppgå till 15 procent. Det märks på smaken.
65,00 kr
Boulard Cidre de Normandie har en ren, torr och fruktig smak med tydlig äppelkaraktär. Som all äkta cider är den gjord på enbart naturliga råvaror och den franska cidern görs på speciella cideräpplen som oftast är mindre och något bittrare än vanliga matäpplen, detta för att få rätt karaktär på den mousserande drycken. I tillverkningen tar man även med äpplets skal och kärnor, där tanninerna sitter.
Historisk kuriosa: En gång i tiden erövrades Normandie av vikingar från Norden – Normandie betyder ju Nordmännens land – och i dag, drygt 1100 år senare, har den normandiska cidern gjort sitt vinnande intåg i vårt land och erövrar allt fler av årets sammankomster.
Dryckesantropologisk kuriosa: Under de senaste 15-20 har vi börjat dricka cider som aldrig förr: som välkomstdrink på partyt, på vernissagen och på bröllopet, som måltidsdryck till lunchen och middagen och till grillkvällarna med släkt och vänner i trädgården.
Boulard Cidre de Normandie serveras helst iskall!
Vi berättar hur man gör de goda äppeldryckerna cider och Calvados och tipsar om några produkter av hög kvalitet från äppelparadiset Normandie i Frankrike.
Läs mer »I det nordliga franska landskapet Normandie växer inga druvor. Här görs istället smakrik och aromatisk calvados på traktens äpplen.
Läs mer »Nu i skördetider kan det vara svårt att veta vad man ska göra av alla äpplen. Låt musterierna göra jobbet!
Läs mer »Vår dryckesexpert berättar vad du ska tänka på när du väljer dryck till efterrätten och djupdyker sen i äppeldesserter.
Läs mer »