Surströmmingspremiär på Stureplan.

Pelle Sturén på Sturehof berättar om en mycket speciell doft som i veckan kommer att sprida sig över hela Stureplan.

Surströmming på Stureplan

På torsdag väntas en speciell odör sprida sig över Stureplan. Butikerna kan tänkas stänga lite tidigare än vanligt för att inte få in doften på sina textiler. Krogarnas uteserveringar förväntas vara tomma på människor. Men om du följer doften, som många nyfikna turister gör, kommer näsan att föra dig till Sturehofs uteservering. Burkarna öppnas kvart i sju och det är just denna feta lukt som sätter sig i både smöret och dukarna och som sprider sig över Stureplan.

folk o folk har pratat med Pelle Sturén på Sturehof om den omdiskuterade svenska traditionen att äta jäst strömming.

- Det är en viktig kulturbärare att äta surströmming. Det är en otroligt häftig tradition att äta det på det sättet vi gör så det vore tråkigt om vi inte skulle få fortsätta på grund av höga dioxinhalter.

Pelle Sturén förklarar att Stureplan kommer få ett slags surströmmingsmoln över sig. Lukten sprider sig minst från 200 meter från torget. Längre upp på Sturegatan är de vanligtvis fulla uteserveringarna tomma under denna kväll. Men på Sturehof är det livat.

- 70 personer sitter och sjunger och klappar händerna till musiken. Det är sån härlig stämning med skratt och glädjeskrik!

Allting som tas fram under kvällen, så som smör och bröd, måste slängas efter kvällen om det inte blir uppätet, för doften biter sig fast. Pelle Sturén minns hur hans mamma brukade sitta och äta surströmming.

- Bostadsrättsföreningen portade henne från att äta surströmming utomhus och istället satte sig lukten på gardinerna i hemmet. Dagen efter hade allting smak av surströmming.

Trots lukten är Pelle Sturén inte avsträckt.

- Jag vill att det ska lukta mer! Det hör till. Jag blir alltid lika besviken över hur fort lukten blåser bort från restaurangen, men ju längre in du sitter, desto mer luktar det.

Traditionen att äta surströmming kom till Sturehof år 2004 när krogen hade ett landskapstema. Kockar och matproducenter från elva olika landskap hade teman på Sturehof. I samband med Norrlandskustens tema så annordnades en surströmmingsskiva - som blev otroligt lyckad och fick återkomma varje år.

- Vi skulle kunna bjuda in tio gånger fler människor om vi bara hade lokalen för det. Det är fler än man tror som äter surströmming och de som äter är fanatiker som älskar det, berättar Pelle Sturén.

Sturehof erbjuder både sin egen burk och surströmming från Oskars, utanför Sundsvall. Båda har i princip samma innehåll och brukar få högst betyg i tester, ihop med Röda Ulvens. Surströmmingen serveras med kokt mandelpotatis, rödlök, gräddfil och tunnbröd från Brillobageriet.

- I södra Norrland så äter man mjukt tunnbröd till surströmming och i norra Norrland äter man hårt bröd. Vi har båda, eftersom vi har båda sorters gäster.

Surströmmingsakademin har försökt locka in ungdomar i surströmmingstraditionen med hjälp av att bland annat introducera tomater och rosévin till fisken, men Pelle Sturén tycker det är fel.

- Jag håller med Per Moberg för en gångs skull. Till surströmming ska man dricka öl och snaps. Helst alkoholfri öl, så att man kan dricka fler snapsar.

- Folk håller sig ofta till den snapsen som de föredrar sedan innan, tyvärr. Men det som passar bäst är ofta lite blommiga snapsar, förklarar Pelle Sturén.

Gammal Norrlands Akvavit

245,00 kr


Vårt förslag till surströmmingen är den fylliga och milda Gammal Norrlands Akvavit som lanserades 1929. Den är även kulturellt bevandrad och intar en betydande roll i Torgny Lindgrens roman "Norrlands Akvavit". Förutom kummin, anis och fänkål har denna klassiker med själ och hjärta bland höga fjäll och brusande forsar, även inslag av sherry.

Fakta enligt Wikipedia

Surströmming är strömming som konserverats genom jäsning. Den rensade fisken saltas, läggs i öppna kar och får jäsa då strömmingen genom autolys, det vill säga genom egna enzymer, och tillsammans med bakterier bildar starkt luktande syror som propansyra, smörsyra och ättiksyra ur enkla sockerarter i fisken. Det bildas också svavelväte. Strömmingen läggs sedan på konservburkar för att efterjäsa. Surströmming är en svensk rätt som i industriell skala främst produceras utmed Höga kusten.