Calvados-provning i Stockholm 2 juni.

Det är med stor glädje vi kan bjuda in våra läsare till en spritprovning med temat Calvados. Den 2:a juni kommer vi att prova sju produkter från franska Boulard. Varmt välkomna!

Boulardprovning

Vi är glada över att kunna bjuda in till en provning av äpplets motsvarighet till cognac - Calvados. Att framställa Calvados är en tradition som går långt tillbaka, där cider destilleras och får mogna i ekfat för att rundas av och få smak och karaktär från faten. Normandie i nordvästra Frankrike har ett klimat som lämpar sig bra för äppelodling. Redan kelterna plockade vildäpplen här och romarna hade senare egna äppelodlingar och förde i sin tur kunskapen vidare till de kringliggande klostren. Calvados delas in i tre distrikt, där Calvados Pays d'Auge anses vara det finaste ursprunget. I detta område grundade Pierre-Auguste Boulard år 1825 sitt destilleri. Hantverket har gått i arv och i dag, fem generationer senare, är företaget fortfarande i familjens ägo. I omgivningen förfogar man över cirka 35 000 äppelträd som används till den egna produktionen och man köper även in äpplen för att täcka sitt behov.

Om provningen:

När: Torsdagen den 2 juni kl. 18.30

Var: USINE, Södermalmsallén 36 i Stockholm. Ingång Fatburen (ej USINE Bistro som ligger bredvid)

Hur: Anmäl dig här >>

Din guide genom provningen blir folk o folks egen dryckesexpert Mats Claësson och vi dukar upp sju utvalda produkter. Evenemanget kostar 500 kr per person och betalas med Swish. I priset ingår även en utvald varmrätt med vin och cider därtill.

Drycken vi kommer prova:

Boulard Grand Solage Pays d'Auge, 700ml

345,00 kr


Boulard Grand Solage Calvados har en nyanserad doft och smak med fatkaraktär, inslag av röda äpplen, knäck, apelsin, vanilj, kanel och hasselnötter.

Boulard Calvados Pays d´Auge VSOP

409,00 kr


Boulard Calvados Pays d´Auge VSOP är en mjuk fin calva med tydlig fruktkaraktär av mogna äpplen. Den har mer mognad och komplexitet än Grande Solage men inte lika mycket fatkaraktär som t ex Hors d'Age.

Boulard VSOP Rye Cask

599,00 kr


Boulard VSOP Rye Cask doftar härligt av äppelpaj och vanilj med en touch av ek. Smaken bjuder på mogna äpplen, Crème brûlée och en hint av lakrits och den har en elegant och lång eftersmak.

Boulard VSOP Bourbon Cask Finish

559,00 kr


Boulard VSOP Bourbon Cask Finish har en fruktig doft av äpplen, vanilj och lakrits. Smaken är mjuk och generös med inslag av mogna äpplen, vanilj och kaffebönor.

Boulard X.O. Calvados Pays d'Auge

499,00 kr


Boulard X.O. Calvados Pays d'Auge har en nyanserad doft av mogna äpplen, rostade mandlar, kryddnejlika och fat. Smaken är balanserad och har en mild och lång eftersmak.

Boulard Calvados Pays d´Auge XO Auguste

1712,00 kr


Boulard XO Auguste är en blend av olika cuveer. Det viktiga är inte åldern utan kompositionen av olika aromer och smaker. Resultatet är en vackert bärnstensfärgad calvados med lätt frukt och balanserad smak av äpple, vanilj, honung, karamell och rostad mandel. Mycket elegant och optimal balans mellan råvaran och den karaktär som faten ger.

Boulard Cidre Biologique Brut, 750 ml

59,50 kr


Boulard Cidre Biologique Brut är en nästan torr, mycket frisk med tydlig ton av mogna höstäpplen. Härligt frisk syra och läcker liten mousse som lyfter smaken. En mycket fransk cider och en effektiv törstsläckare.