8 tips på aktiviteter inför Alla hjärtans dag.

Den 14 februari är det Alla hjärtans dag – en dag värd att firas genom att sprida kärlek omkring oss. Varför då inte bjuda ut någon på en härlig dejt?

Par som håller handen på dejt på Kärlekens dag

Oavsett om det är första gången ni träffas och ska på dejt eller om ni har känt varandra och varit ett par länge, så kan en rolig aktivitet väcka känslorna till liv. Här kommer åtta förslag på aktiviteter som kan leda till mysig samvaro, skratt och otvungna samtal. Perfekt på Alla hjärtans dag, Kärlekens dag eller vilken dag som helst!

1. Laga mat tillsammans

Laga mat tillsammans är ofta en trevlig aktivitet oavsett om ni har känt varandra länge eller om det är första dejten. Om ni är nya bekantskaper kan matlagning vara ett lättsamt sätt att få igång samtalet eftersom det då finns något naturligt att prata om. Köp hem ingredienser och vin innan. Välj helst ett relativt enkelt recept, även om du är bra på matlagning är det inte meningen att din dejt ska känna sig underlägsen.

2. Gå på skattjakt

En skattjakt tillsammans kan vara en lite annorlunda och spännande aktivitet eller dejt. Det kan man göra genom geocaching – en modern form av skattjakt. Man behöver en bärbar GPS eller en vanlig smartphone. Någon har gömt en burk eller liknande någonstans med en loggbok och en penna som viktigaste innehåll. Ibland kan burken även rymma en ”skatt” som man kan ta med sig, förutsatt att man lägger dit något annat i stället. På webbplatsen geocaching.com finns koordinater till gömstället samt ibland även ledtrådar. För att kunna läsa koordinaterna och leta efter skatterna måste man skapa ett konto på geocaching.com. Det kostar inget. Besök den svenska intresseföreningens hemsida om du är nyfiken på mer information. Lycka till i sökandet - och med dejten!

3. Spela biljard

Att spela biljard är en aktivitet som innebär att umgås inomhus i en avspänd och skön miljö. Aktiviteten fungerar bra om ni inte känner varandra så väl eftersom man inte behöver prata hela tiden. Samtidigt ger spelet tillfälle till snack och kommentarer och förmodligen också till skratt. Det är inte så viktigt om ni inte är så duktiga på spelet, huvudsaken är att det är trevligt på er dejt. Det kan också ge tillfälle till lite otvungen kroppskontakt. Vi har ju alla sett på bio hur man kan passa på att visa hur spelet går till genom att stå snett bakom och nära sin motspelare och hjälpa till att stöta bollen.

4. Bowling

En aktivitet som brukar ge upphov till lättsam stämning och många skratt är bowling. Det är en relativt enkel sport som de flesta klarar av. Precis som biljard behöver man inte prata hela tiden, samtidigt som spelet förmodligen ger upphov till spontana samtal under dejten om hur man ska göra för att inte hamna i den retfulla rännan. Ofta kan man köpa en öl och en bit mat i anslutning till bowlinghallen.

5. Minigolf

Minigolf finns både ute och inne och så här års kanske inomhusbanorna är att föredra. Men spara idén till sommarens dejtande då det är en härlig aktivitet när solen skiner. Spelet kan både ge lite spänning och glada skratt när bollen inte beter sig riktigt som det var tänkt. Inomhusbanorna ligger ofta i anslutning till ett ställe där man kan ta en öl eller ett glas vin. På sommaren kanske en promenad och en glass passar bra som fortsättning på dejten.

6. Picknick

I början av året är vädret väldigt varierande. Har vi tur så är det en strålande dag, och med en extra tjock jacka på kan en picknick ute i naturen eller i en vacker park vara en härlig aktivitet. Packa ner en liten buffé med olika godsaker och en flaska vin. Eller också börjar ni picknicken med att gå och handla tillsammans. Ta med filt att sitta på och en extra som ni kan krypa in under om det blir kyligt, då blir också mysfaktorn större. Och kanske lite varmt te ller kaffe i en termos. För stämningens skull kan det vara värt att satsa på vinglas av riktigt glas. Glöm inte att packa ned korkskruven!

7. Gå på museum

Att gå på museum är en trevlig aktivitet som också ger upphov till förkovran och många naturliga samtalsämnen. Titta på nätet om det finns någon intressant utställning som är aktuell eller ett museum som ingen av er besökt tidigare. Uppstår en jobbig tystnad kan du alltid låtsas att du tittar på något mycket intressant.

8. Choklad-, vin- eller ölprovning

Att lära sig mer om mat och vin är något som ligger i tiden. Då blir en choklad-, vin-, eller ölprovning en perfekt dejt där ni både får äta och/eller dricka gott och samtidigt lära er nya saker tillsammans. Kombinera gärna aktiviteten med en promenad eller kanske en middag efteråt. Under själva provningen får ni ofta inte så stor chans att prata om annat än provsmakningen, och har ingen möjlighet att lära känna varandra på ett djupare plan om det är första dejten. Ni kan också hålla en egen vinprovning hemma.

Las Moras Love Cabernet Sauvignon

105,00 kr


Vad passar väl bättre i glaset på Kärlekens dag än ett vin med namnet LOVE? 

Las Moras Love Cabernet Sauvignon är ett medelfylligt vin med intensiva inslag av mörka bär så som mogna körsbär och svarta vinbär. Vinet har en lätt syra som balanseras upp av den härliga frukten. I eftersmaken finner vi även en viss kryddighet tillsammans med vaniljtoner i en trevlig harmoni med de mjuka tanninerna.

Vinet är idealiskt till grillade kötträtter, i synnerhet till nötkött. Kanske till en kryddig pepparstek? Passar även utmärkt till lagrade hårdostar.

Las Moras Love Chardonnay

105,00 kr


Las Moras Love Chardonnay har en doft som är medelstor och inbjudande med inslag av ananas och andra tropiska frukter samt kanel, ugnsbakade äpplen, vanilj och fat. Smaken som är behaglig har en lätt fet textur och inslag av tropisk frukter, brioche, och gul melon.