Sauvignon Blanc – en otroligt populär druva.

Lär dig mer om Sauvignon Blanc - den populära druvan som ger vinet en väldigt speciell karaktär och personlighet. Vi bjuder även på vintips och recept som passar till!

Skylt med texten Sauvignon Blanc vid vinodling.

Sauvignon blanc är en av de mest populära druvorna, den ger viner med stor karaktär och personlighet. Här får du lära dig mer om druvan och dess ursprung, hur du ska tänka kring maten och tips på fem goda viner med passande recept.

Sköna, syrliga Sauvignon Blanc

Sauvignon blanc är en druva som kan ge viner av mycket hög kvalitet. De mest kända ursprungen hittar vi i Sancerre och Pouilly Fumé i Loiredalen, Pessac-Léognan i Bordeaux och Marlborough i Nya Zeeland. Roliga viner finner man även i nordvästra Italien (Alto Adige och Friuli) och det finns mycket bra viner från både Kalifornien, Sydamerika och Sydafrika.

Druvan har en viktig roll i de söta Sauternesvinerna och det finns även en del Noble Late Harvest från Nya Världen eftersom sauvignon blanc är mycket mottaglig för mögelsvampen Botrytis, även kallad ädelröta. Men i det stora hela är vinerna på druvan så gott som alltid torra. 

Grönt är skönt - liksom sauvignon blanc

Om man ska bli en duktig vinprovare är det viktigt att träna sig på att associera. Det vill säga hitta saker som vinets doft påminner om.

Här finns det inga fel, utan det är lättare att komma ihåg dofter om man kan hänga upp det på ett personligt doftminne. Dock finns det ibland kemiska ämnen som påverkar associationerna och det gäller i högsta grad sauvignon blanc.

Druvan innehåller pyraziner som också finns i många gröna växter (exempelvis grön paprika) och vanliga doftassociationer vad det gäller sauvignon blanc är just därför gröna saker. Exempelvis gröna äpplen, fläder, nyklippt gräs, nässlor, svarta vinbärsblad, krusbär och grön paprika.

Halten av pyraziner minskar med druvornas mognad, så de gröna nyanserna visar sig främst i tidigt skördade druvor och i svalt klimat. Även tioler (grupp av organiska föreningar) har en viktig roll i druvans aromprofil. Dessa bildas under och efter alkoholjäsningen och står bakom doftassociationer som buxbom, kattpiss, grapefrukt, flinta och rökiga aromer. Så det klassiska omdömet att vissa sauvignon blanc-viner doftar som kattpiss på krusbärsbärsbuske kanske inte är så dumt ändå.

Gastronomisk druva som står på egna ben

Vinerna är alltid mycket aromatiska och har en tydlig syra. De fungerar utmärkt som aperitif eller när man helt enkelt vill ha ett friskt och fräscht glas vin.

Vad det gäller det dukade bordet är det en mycket användbar druva. Friska och eleganta viner från Loire, Bordeaux och övriga världen (som inte har någon ekfatslagring) möter med bravur fisk- och skaldjursrätter, där man gärna smaksätter med färska örter och citron eller lime.

Generellt är det en mycket bra idé att möta vinets höga syra genom att tillföra syrlighet i maten. Viner från Nya Zeeland som är mycket rena och uttrycksfulla är en av de få vintyper som klarar färsk koriander som förekommer i många asiatiska anrättningar.

Viner som lagras på ekfat blir kraftfullare och får en rostad och kryddig nyans. Dessa viner klarar smakrikare fisk och skaldjursrätter, där råvaran gärna får tillagas genom att stekas, halstras eller grillas. Riktigt smakrika viner från Pessac-Léognan och Kalifornien lirar utan några som helst problem även tillsammans med rätter på ljust kött.

Avslutningsvis och inte att förglömma är att vinerna väl finner sin plats vid ostbrickan. Då tar vi framför allt fram färskostar, getostar och en del lagrade hårdostar.

Välkänd druva med ursprung från Loire

Druvsorten sauvignon blanc har inte sitt ursprung i Bordeaux som många tror, utan med största sannolikhet kommer den från Loire. När man i slutet av 1980-talet genom modern DNA teknik kunde fastställa druvsorters föräldrar var det ett stort steg inom ampelografin (läran om vinrankan), och det var också många teorier och teser som fick revideras.

Sauvignon blanc är resultatet av en korsbefruktning mellan druvan savagnin och en okänd druvort. Druvan sauvignon blanc har samma föräldrar som chenin blanc och trousseau, och som halvsyskon finner man bland annat grüner veltliner, silvaner och petit manseng.

Det är ingen tvekan om att sauvignon blanc är en av världens mest kända druvsorter. Den odlas över hela världen och arealen uppgår till 121.000 hektar. Det gör den till den åttonde mest odlade druvsorten och den tredje mest odlade om man bara tittar på gröna druvsorter.

Moder till världens mest kända druvsort

När man tittar på de olika druvornas släktträd så är det tre druvsorter som verkligen sticker ut: savagnin, gouais blanc och pinot. Dessa tre är anfader till väldigt många kända druvsorter.

Men trots det är det inte konstigt att utse sauvignon blanc till druvmoder Nr 1, eftersom världens mest kända och odlade druvsort cabernet sauvignon är resultatet av en spontan korsbefruktning mellan sauvignon blanc och cabernet franc.

Goda Sauvignon Blanc-viner och recept till:

Nau Mai Sauvignon Blanc

116,00 kr


Nau Mai Sauvignon Blanc har livliga aromer av grapefrukt, tropisk frukt och citrongräs, tillsammans med en frisk palett av lime, nektarin och kaprifol. Detta vin erbjuder en fräsch och rund munkänsla som avslutas med en krispig, lång eftersmak.

Château Couhins-Lurton Blanc

539,00 kr


Château Couhins-Lurton Blanc görs alltid på enbart sauvignon blanc. Doften är mogen och utvecklad med inslag av akacia, solmogna citroner, tropisk frukt, kryddor, honung, bivax, mineralitet och en subtil ton av ek. Fyllig, smakrik och aromatisk med elegant fatkaraktär och en härlig fräschör och inslag av passionsfrukt, citron och grapefrukt. Lång harmonisk eftersmak med en angenäm mineralitet.

Wakefield Estate Sauvignon Blanc

129,00 kr


Wakefield Estate Sauvignon Blanc är ett mineraldrivet, aromatiskt och friskt vin med inslag av passionsfrukt, lime och gröna äpplen. Ett utmärkt vin att servera som aperitif, eller till smakrika rätter med fisk och skaldjur.

Arniston Bay Sauvignon Blanc

97,00 kr


Fruktig, ungdomlig och mycket frisk sauvignon blanc med inslag av krusbär, gröna äpplen, svartvinbärsblad och citrus. Perfekt till rätter med fisk eller skaldjur, gärna med syrliga komponenter i tillagningen. Arniston Bay Sauvignon Blanc Fairtrade är buteljerad i en pappersflaska - Frugal Pac.

Kim Crawford Sauvignon Blanc

179,00 kr


Ett mycket uttrycksfullt och aromatiskt vin som visar upp hela registret av druvans trevliga egenskaper. I framkanten ligger citrus, passionsfrukt och färska örter.

La Petite Perrière Sauvignon Blanc

119,00 kr


En trevlig bekantskap där man blandar druvor från Loire som ger mer av de gröna tonerna och Languedoc som ger mognare frukt och mer tropiska frukttoner. Utmärkt som sällskapsdryck men även till lättare fisk och skaldjursrätter.

Château Bonnet Blanc

109,00 kr


Fruktig, aromatisk doft med inslag av krusbär, gröna äpplen, svartvinbärsblad, blommor, päron, tropisk frukt, örter och citron. Aromerna kommer tillbaka i smaken, som är mycket frisk. Elegant, balanserat och ursprungstypiskt med en harmonisk eftersmak.

11.01.2021