Signature Series sätter druvan pinot blanc i rampljuset.

Druvsorten pinot blanc förtjänar mer uppmärksamhet och i Anora samarbete "Signature Series" med Gustave Lorentz läggs allt fokus på just pinot blanc. 

Gustave Lorentz Signature Series Alsace

Signature series är en vinserie där Anora samarbetar med välkända vinproducenter runtom i världen. Denna gång är det ett samarbete mellan Alsaceproducenten Gustave Lorentz skickliga vinmakare och Master of Wine Julie Nyheim. Det här vinet fokuserar helt på hållet på druvsorten pinot blanc.

Gustave Lorentz Signature Series Alsace

En druva som förtjänar mer uppmärksamhet

Pinot blanc är en druva som fram till slutet av 1800-talet var ihopblandad med den populära druvan chardonnay. Att det var en egen druvsort upptäcktes 1896 i Bourgogne av Victor Puillat. Druvorna pinot blanc, pinot gris och pinot noir är olika färgmutationer av druvan pinot som funnits mer än 2000 år. 

Dock finns det senare teser om att pinot blanc i själva verket är en mutation av pinot gris som är mer grå och rödlätt i färgen. Pinot blanc lever dock i skuggan jämfört med de två andra, men vi tycker definitivt att pinot blanc förtjänar mer plats i rampljuset.

Framträdande druva i Alsace

Druvan pinot blanc odlas i många delar av världen och i Frankrike är den störst i Alsace där den används både till vita och mousserande viner. Den har bland annat en viktig roll i de mousserande Crémant d´Alsace vinerna. Pinot blanc är faktiskt den mest odlade druvan i Alsace med 26% av arealen, men då ingår förvillande nog druvan auxerrois i den statistiken.

Druvan ger generellt rena, fruktiga, relativt neutrala viner och de är ganska lätta viner med frisk och hög syra. Pinot blanc-viner har ofta nyanser av persika, äpple och en viss blommighet.

Pinot Blanc från Alsace - ett undantag från reglerna

 Gustave Lorentz Signature Series Pinot Blanc

Om du tittar på lagstiftningen inom EU så måste den namngivna druvsorten på etiketten utgöra minst 85%. Men ursprungsbeteckningen Alsace Pinot Blanc är definitivt ett undantag på grund av en i området lång historisk tradition.

Idag är vinerna oftast en blandning av pinot blanc och druvan auxerrois, och i en blandning kan det ingå även pinot gris och pinot noir. Signature Series från Gustave Lorentz innehåller dock pinot blanc till hundra procent och vinet speglar druvsorten till fullo.

Komponent i några av Italiens bästa bubbel

I Italien heter druvan pinot bianco och odlas i områden som Alto-Adige och Friuli-Venezia-Giulia. Franciacorta i Lombardiet producerar Italiens främsta torra mousserande viner och även där spelar pinot blanc en viktig roll. Pinot blanc hittas även i Sydamerika, Österrike, Tyskland (Weissburgunder) Östeuropa, Luxembourg och USA.

Betydelsefull producent från den lilla byn Bergheim

Gustave Lorentz är ett familjeföretag som grundades redan 1836 och leds idag av George Lorentz som är den sjätte generationen. År 2015 invigde de sitt nya moderna vineri som var en stor satsning för att ytterligare förbättra vinernas kvalitet. 

Gustave Lorentz äger 33 hektar vingårdar som alla är ekologiskt certifierade, och de har påbörjat en vidareutveckling till biodynamisk odling. De köper även druvor från ytterligare 120 hektar av långtidskontrakterade odlare runt byn Bergheim. Gustave Lorentz kontrollerar så att vingårdarna sköts helt enligt deras önskemål och kvalitetskrav.

Gustave Lorentz Signature Series Pinot Blanc

99,00 kr

109,00 kr


Gustave Lorentz Signature Series Pinot Blanc är ett friskt och medelfylligt vin med en viss mineralitet och har inslag av solmogen melon, persika, gråpäron och citrus.

Vinet passar utmärkt som sällskapsvin men är också en fin matchning till lätta och medelkraftiga fisk och skaldjursanrättningar som gärna får ha lite syra i sig.

Fler pinot blanc-viner från Gustave Lorentz:

Gustave Lorentz Pinot Blanc Réserve

119,00 kr


Gustave Lorentz Pinot Blanc Réserve är ett torrt och friskt vin med fruktig smak av citron, honungsmelon, persika och gula plommon. Vinet är balanserat och har en angenäm eftersmak.

Gustave Lorentz Crémant d'Alsace Brut

189,00 kr


Doften i Gustave Lorentz Crémant d'Alsace Brut är medelstor med insmickrande inslag. Vinet är friskt och fräscht med bra balans och inslag av gröna äpplen, citron, och kex.

Crémanten passar både som sällskapsdryck och till mat, gärna till lätta och medelkraftiga fisk- och skaldjursrätter, där det gärna får finnas lite syrlighet i tillagning eller i tillbehören.