Druvan pinot blanc i rampljuset.

Druvsorten pinot blanc förtjänar mer uppmärksamhet. Den ger fantastiska viner vid rätt förutsättningar.

Pinot blanc, vinodling.

Pinot blanc är en druva som fram till slutet av 1800-talet var ihopblandad med den populära druvan chardonnay. Att det var en egen druvsort upptäcktes 1896 i Bourgogne av Victor Puillat. Druvorna pinot blanc, pinot gris och pinot noir är olika färgmutationer av druvan pinot som funnits mer än 2.000 år. 

Dock finns det senare teser om att pinot blanc i själva verket är en mutation av pinot gris som är mer grå och rödlätt i färgen. Pinot blanc lever dock i skuggan jämfört med de två andra, men vi tycker definitivt att pinot blanc förtjänar mer plats i rampljuset.

Framträdande druva i Alsace

Druvan pinot blanc odlas i många delar av världen och i Frankrike är den störst i Alsace där den används både till vita och mousserande viner. Den har bland annat en viktig roll i de mousserande Crémant d'Alsace-vinerna. Pinot blanc är faktiskt den mest odlade druvan i Alsace med 26% av arealen, men då ingår förvillande nog druvan auxerrois i den statistiken.

Druvan ger generellt rena, fruktiga, relativt neutrala viner och de är ganska lätta viner med frisk och hög syra. Pinot blanc-viner har ofta nyanser av persika, äpple och en viss blommighet.

Pinot Blanc från Alsace – ett undantag från reglerna

Om du tittar på lagstiftningen inom EU så måste den namngivna druvsorten på etiketten utgöra minst 85%. Men ursprungsbeteckningen Alsace Pinot Blanc är definitivt ett undantag på grund av en i området lång historisk tradition.

Idag är vinerna oftast en blandning av pinot blanc och druvan auxerrois, och i en blandning kan det ingå även pinot gris och pinot noir.

Komponent i några av Italiens bästa bubbel

I Italien heter druvan pinot bianco och odlas i områden som Alto-Adige och Friuli-Venezia-Giulia. Franciacorta i Lombardiet producerar Italiens främsta torra mousserande viner och även där spelar pinot blanc en viktig roll. Pinot blanc hittas även i Sydamerika, Österrike, Tyskland (Weissburgunder), Östeuropa, Luxemburg och USA.

Tips på vin av pinot blanc:

Robert Weil Junior Weissburgunder Unique

139,00 kr


Robert Weil Junior Weissburgunder har en angenäm och fruktig doft med inslag av vit persika, galiamelon, aprikos och en fläkt av citrus. Smaken är fruktig med en fräsch syra och trevliga inslag av persika, gula plommon, galiamelon och citrus. Väljes med fördel till lätta och medelkraftiga anrättningar på fisk, skaldjur och grönsaker.