Merlot - världens näst mest odlade druva.
Merlot är världens näst mest odlade druva och vanlig i de högklassiga Bordeauxvinerna men trots det hamnar druvan lite i skymundan. Lär dig mer om merlot.
Läs mer »Nu lanseras två högklassiga viner från den stigande stjärnan i Saint-Émilion - Château La Grâce Fonrazade.
Château La Grâce Fonrazade är en vacker egendom som ligger väster om staden Saint Émilion. Slottet hade inte producerat en flaska sedan 1980-talet, men med den nya ägaren Francois-Thomas Bon påbörjades 2011 en magnifik återuppståndelse.
Att det finns förutsättningar att stiga mot stjärnorna finns det ingen tvekan om. Egendomen har odlingar på några av de bästa vingårdmarkerna i Saint Émilion. Vingården och de omgivande skiftena ligger bara några hundra meter norr om Angélus, söder om Yon Figeac och väster om Grand Mayne. En annan odling lite längre norrut är omgiven av vingårdar från Château Figeac.
Uppbyggnaden var från början helt och hållet inriktad på ekologisk odling, och i varje steg finns ett hållbarhetsperspektiv. Egendomen som idag består av 20 hektar vinodlingar är sedan 2013 ekologiskt certifierade och man har hela tre hållbarhetscertifieringar; ISO 14001, den franska hållbarhets certifieringen HVE där man uppnått steg 3, samt EMS som är en hållbarhetscertifiering inom Bordeaux.
När man 2012 påbörjade en restaurering av egendomens byggnader använde man inget byggmaterial som var producerat längre än 10 mil bort. För att ytterligare minska koldioxidavtrycket har man installerat en ultraeffektiv värmepanna som värmer upp slottet och vinanläggningen. Pannan drivs endast av restmaterial från vingårdarna, som kvistar och stjälkar.
Stockarna har en genomsnittlig ålder på 30 år och det finns tre olika jordmånstyper, En grusrik jordmån, en kalkrik lerjord, samt en tredje som består av en sand och lerjord med mycket järn. De olika förutsättningarna i både jordmån och mikroklimat ger en fin nyansrikedom till vinerna.
I Systembolagets lanserades i mars 2023 ett begränsat antal av Château La Grâce Fonrazade 2016 (nu slutsåld). Druvorna kommer från vinstockar planterade 1938 och druvsammansättningen är 85% merlot, 10% cabernet sauvignon och 5% cabernet franc. Efter ett omsorgsfullt urval i både vingården och på vineriet jäser vinet och får sedan vila i franska ekfat under 18 till 24 månader.
Årgång 2016 är en mycket högt klassad årgång i Bordeaux. Systembolaget ger årgången en 5: a i betyg (av 5 möjliga) och en del jämför årgången med 2010. Det är ingen tvekan om att Château La Grâce Fonrazade har förvaltat de högklassiga druvorna detta år på ett ypperligt sätt.
Många förknippar Bordeaux med druvan cabernet sauvignon, men det är druvan merlot som är den dominerande med 39% av arealen av blå druvor. Cabernet sauvignon står för 22.5%, (cabernet franc 9,5% och 2% övriga druvor).
Om cabernet är kungen på den vänstra stranden så är det ingen tvekan om att merlot regerar på den högra. Vinerna från exempelvis Saint Émilion och Pomerol byggs kring den ädla druvan merlot.
En majoritet av vinerna från Bordeaux är blandningar på olika druvsorter, men det förekommer även druvrena. Nu finns det möjlighet att prova ett vin på enbart merlot. Persevero Château La Grâce Fonrazade Saint Émilion Grand Cru Classé kommer från merlotstockar som är planterade mellan 1930 och 2015. Efter en omsorgfull selektering både i vingården och på sorteringsbordet i vineriet avstjälkas druvorna och får kallmacera under 6-8 dagar. Sedan genomförs jäsningen med hjälp av den naturliga jästen. Totalt urlakas skalen under 28-30 dagar. Efter vinifieringen lagras vinet i franska ekfat under 16-18 månader (där 20-50% av faten är nya). Ett härligt vin som finns i Systembolagets beställningssortiment.
329,00 kr
351,00 kr
Persevero Château La Grâce Fonrazade har en inbjudande doft med inslag mörka plommon, björnbär, rostade fat, kaffe och kakao samt en fläkt av lakrits. Vinet har mjuka och mogna tanniner, är fylligt med toner av mörka plommon, björnbär, rostad ek, kaffe, kakao, samt ett stråk av lakrits och cederträ.
Båda vinerna är utmärkt goda att dricka idag, men har också potential att lagras och utvecklas under flera år.
Vinerna är mycket goda att avnjuta som de är, men det är ingen tvekan om att dessa två viner pryder även de finaste middagsborden. Användes till medelkraftiga och lite kraftigare anrättning på kött eller fågel. Varför inte servera en helstekt biffrad med rödvinssky där man låter mörka bär koka med för aromernas skull. Servera med stekt ostronskivling och ostfyllda potatiskroketter.
Merlot är världens näst mest odlade druva och vanlig i de högklassiga Bordeauxvinerna men trots det hamnar druvan lite i skymundan. Lär dig mer om merlot.
Läs mer »Vad är det för skillnad egentligen? Mats Claësson reder ut begreppen.
Läs mer »Tips på vad du kan upptäcka på resan till den franska vinregionen.
Läs mer »Den 1 september lanseras Château Bois Cardon, ett fruktigt Médocvin där hållbarhet står i första rummet. Vinet är gjort av noga utvalda druvor och har lagrats på ekfat.
Läs mer »