4 smaksäkra viner bland veckans nyheter.

Vi har plockat ut fyra smaksäkra och prisvärda viner bland de nya produkter som lanseras i Systembolaget tillfälliga sortiment den 8:e och 9:e augusti.

Susana Balbo Signature Barrel Fermented Torrontés i tillfälligt sortiment.

För femte året lanseras Seppeltsfield Barossa Shiraz på Systembolagets tillfälliga hylla. I år är det 7800 flaskor som kommer vältajmat till sommarens sista grillkvällar. Ett vin med både en attraktiv design och en inbjudande smak. I glaset ett ursprungstypiskt fylligt och intensivt vin med smak av röda plommon, björnbär och bigarråer, svartpeppar och kryddiga ekfatstoner

Seppeltsfield är en av Barossas riktigt klassiska producenter. Deras historia går tillbaka till 1850, vilket bara är några år efter att man tror att de första druvorna planterades i regionen. Redan vid denna tid hade man identifierat att klimatet passade utmärkt för medelhavsdruvor.

Det moderna Seppeltsfield handlar speciellt om endruvsviner. Filosofin med dessa viner är att med nytänkande vintillverkning lyfta fram de traditionellt odlade druvorna och lyfta in dem i samtiden med ett tydligt, fokuserat och elegant uttryck.

Till deras Barossa Shiraz hämtar de från ett stort antal vingårdslotter som sträcker sig från norr till söder i Western Ridge. Druvorna jäste i öppna jäskar och lagrades därefter i 12 månaders i franska ekfat om 500 liter. Årgång 2022 var ett för regionen svalt år, vilket avspeglar sig i vinets eleganta fräschör.

Seppeltsfield Barossa Shiraz

189,00 kr


Fyllig, intensiv och klassisk Barossa shiraz. I glaset ett ursprungstypiskt fylligt och intensivt vin med smak av bland annat röda plommon, björnbär och bigarråer, svartpeppar och kryddiga ekfatstoner. Mycket trevligt till både lamm och vilt.

Härlig Saint-Joseph från dynamisk familjeegendom

Vi fortsätter med druvan syrah och här finner vi ett mycket välgjort vin från Saint-Joseph i norra Rhônedalen. Att Domaine Jean-Claude Marsanne är en egendom som förtjänar större uppmärksamhet är det ingen tvekan om.

I glaset bjuds en nyanserad och inbjudande doft med toner av björnbär, hallon, viol, färska örter samt charkuterier, svartpeppar och lagerblad. Smaken är väl sammansatt och presenterar fina inslag av björnbär, blåbär, fat, peppar och rökta charkuterier.

Familjen Marsanne har odlat druvor i Saint-Joseph under flera generationer men har tidigare sålt dessa till andra egendomar, huvudsakligen Jean-Louis Chave. Under Jean-Claudes ledning började dock familjen buteljera under eget namn. Produktionen var ursprungligen endast för privat konsumtion och viss försäljning på gården, men har under de senaste 10–15 åren vuxit och numera går nästan hela skörden från familjens 9,6 hektar till familjedomänens viner.

Druvorna, som kommer från stockar som har en snittålder på 80 år, avstjälkades innan de krossades varsamt. Alkoholjäsningen ägde rum i öppna jäskar av rostfritt stål med hjälp av enbart den naturligt förekommande jästen. Extraktionen av färg och tanniner utfördes genom fottrampning. Därefter lagrades vinet mellan 12 och 15 månader i en kombination av ekfat om 600 liter (demi-muids) och ekfat om 228 liter (pièce). En tredjedel av faten var nya. Efter avslutad malolaktisk jäsning tillsattes en liten mängd sulfiter innan vinet buteljerades utan filtrering.

Domaine Jean-Claude Marsanne Saint-Joseph

379,00 kr


Ett fylligt och intensivt syrahvin som bjuder på smak av björnbär och hallon, viol och färska örter samt charkuterier och svartpeppar. Passar utmärkt till både grytor och stekar.

Nya viner från hyllade Susana Balbo

Susana Balbo blev 1981 Argentinas första kvinnliga vinmakare och har sedan dess arbetat outtröttligt med att producera eleganta kvalitetsviner av yttersta klass. Hennes engagemang för Argentinas vinindustri har lett till att hon tre gånger blivit vald som ordförande för Wines of Argentina. Hela två gånger har hon hamnat på ”The Drinks Business” prestigefyllda lista över vinvärldens mest inflytelserika kvinnor. Nu välkomnar vi två nya viner i det tillfälliga sortimentet: En ekfatjäst torrontés och exklusiv malbec i absolut världsklass.

Vi börjar med det vita vinet, där en av Argentinas mest odlade druvor torrontés nu presenteras iklädd en elegant skrud av fat. De utvalda druvorna kommer från vingårdar i Paraje Altamira som ligger på 1150 meter över havet i Uco Valley. Druvorna kyldes ned till sex grader och fick sedan vila med skalen tillsammans med kolsyreis i två timmar. Därefter pressades druvorna och sedimentet fick sjunka till botten innan musten tappades över till nya franska ekfat för jäsning. Precis som namnet avslöjar har vinet jäst i nya franska barriquer. Vinet lagras sedan sex månader på nya franska fat med återkommande (cirka en gång per vecka) så kallad battonage, som innebär att man rör om jästfällningen som vilar i botten av faten.

Vinet visar upp en stor och komplex doft med inslag av tropiska frukter, såsom litchi och mango. Även citronskal, fläder, vita vinbär och blommor kommer fram. I munnen harmoniskt, med en balanserad syra som går i linje med vinets fruktighet. Elegant ekfatskaraktär samt en rund kropp och ett silkeslent avslut.

Signature Barrel Fermented Torrontés

189,00 kr


Stor och komplex doft med inslag av tropiska frukter, så som litchi och mango. Även citronskal fläder, vita vinbär och blommor kommer fram. Gott till fisk och skaldjur, men även till kryddiga och aromatiska rätter från exempelvis det asiatiska köket.

Till det andra vinet: Druvan malbec har sitt ursprung i sydvästra Frankrike, men framför allt har den blivit Argentinas signaturdruva. Vill du prova ett malbecvin signerat Susana Balbo i absolut världsklass så gäller det logga in en stund innan klockan 10.00 den 8:e augusti på Systembolaget, då det är en webblansering.

De noggrant utvalda druvorna (100% malbec) kommer från en vingård på 1300 meters höjd i Gualtallary som ligger i Uco Valley, Mendoza.

Druvorna kallmacererar i fyra dagar innan fermentering påbörjas i stora 6500-liters ekfat vid en temperatur på mellan 28–30 grader. Endast naturlig vildjäst används och efter avslutad fermentering macererar vinet ytterligare 30 dagar innan pressning. Malolaktisk fermentering sker i fat. Vinet lagras i 16 månader på franska ekfat varav 80 procent är nya och 20 procent är använda.

Här har vi utan tvekan ett stort vin med komplex, fruktig och kryddig doft med inslag av blå frukt och mörka bär, kryddor, tobak, kaffe och tydlig fatkaraktär. Smaken är fräsch och komplex med påtaglig tanninstruktur och en lång eftersmak som antyder om vinets lagringsduglighet.

Susana Balbo Nosotros

1119,00 kr


Argentinsk malbec från Susana Balbo. Komplex, fruktig och kryddig doft med inslag av blå frukt och mörka bär, kryddor, tobak, kaffe och tydlig fatkaraktär. Perfekt till smakrika kötträtter.