Faustino I Gran Reserva 2001 - excellent årgång.

Den ypperliga årgång 2001 är nu slutsåld i Sverige!

Faustino I Gran Reserva

Hyllad årgång där allt faller på plats

De officiella vinmyndigheterna i Rioja klassificerar varje årgång och det är endast 17 årgångar de senaste 100 åren som fått det högsta betyget Excelente. 2001 är en av dessa årgångar då vädergudarna verkligen var på sitt bästa humör.

Att Bodegas Faustino förvaltat de högklassiga druvorna på ett ypperligt sätt är det ingen tvekan om. Vinet har bland annat fått hela 94 poäng av den erkända vinjournalisten James Suckling.

folk o folk selection -  noggrant utvalda viner

De produkter som lanseras under namnet folk o folk selection har genomgått en omfattande urvalsprocess och lanseras i Systembolagets beställningssortiment med ett dolt artikelnummer, dvs att produkterna är dolda på Systembolagets hemsida. Detta nummer får man enbart tillgång till via folk o folk.

- folk o folk selection produkter har alltid personlighet och har en smak, karaktär och kvalitet som ligger oss mycket varmt om hjärtat, förklarar folk o folks dryckesexpert Mats Claësson.

Möjlighet till intressanta och givande vertikalprovningar

Något av det mest intressanta med vin och vinprovningar är vertikalprovningar, det vill säga när man provar samma vin från olika årgångar. Att kunna upptäcka de olika årgångarnas unika karaktär och samtidigt se hur vinerna utvecklar sig med lagring och ålder. Förutom 2001 går det fortfarande att få tag i årgång 1987 och naturligtvis den senaste årgången (2010) i det ordinarie sortimentet.

Förstklassiga Riojaviner som detta är mer eller mindre unika i vinvärlden då de är drickmogna när de lanseras, men ändå kan lagras och utvecklas ytterligare under mycket lång tid. De flaskor som nu kommer till Sverige kan inte ha lagrats under bättre förhållanden. I Faustinos svala källare är det perfekta förutsättningar både vad det gäller temperatur och luftfuktighet.

Vin som kan avnjutas allena eller till det dukade bordet

Detta mjuka och behaglig vin från Bodegas Faustino Martinez som verkligen åldrats med behag är utmärkt gott att av avnjuta som de är, men ett härligt moget och komplext vin som Faustino I Gran Reserva 2001 pryder även det finaste middagsborden. Använd gärna till eleganta och vällagade kötträtter där det med fördel får finnas syrliga och feta komponenter i tillagningen eller i tillbehören. Varför inte servera kalvfilé med örtgräddsås, smörstekta kantareller och potatis- och manchego timbal?

Riojas mest populära Gran Reserva 

Bodegas Faustino I Gran Reserva produceras bara de årgångar som har tillräcklig hög kvalitet och vinerna släpps mycket senare på marknaden jämfört med andra Rioja bodegor. Den aktuella årgången i det ordinarie sortimentet som nyligen rullat ut till Systembolagets hyllor är 2010. Faustino I är så populär att den står för 34% av Riojas totala Gran Reserva försäljning. Den välkända etiketten pryds av en målning av Rembrandt och föreställer hans vinhandlare i Amsterdam,Nicolaes van Bambeeck.

Anrik och betydande Bodega med gröna visioner

Bodega Faustino Martinez tillhör Groupo Faustino som har 7 olika vinegendomar runt om i Spanien. Företagsgruppen har en väl utvecklad miljöpolicy som bland innefattar expansion av ekologiskt odlade vingårdar. Man har även påbörjat en rad olika miljöstyrningssystem där varje enskild åtgärd analyseras och förbättras för att få så lite klimatpåverkan som möjligt.

Bodegas Faustino grundades 1861 av Eleuterio Martìnez Arzok i Oyòn strax norr om Logrono och är idag den största privata bodegan i Rioja. Sedan 2016 leds familjeföretaget av den fjärde generationen genom Lourdes Martínez Zabala.

Köp den senaste årgången och lagra själv

Om man som många andra uppskattar en mogen Rioja är 2001:an naturligtvis ett utmärkt köp. Men man kan ju även köpa in senare årgångar och lagra själv. Köp då minst tre flaskor så du får möjlighet att följa vinets mognadsutveckling under årens gång. Dessa kan med fördel lagras under många, många år.

Faustino I Gran Reserva

199,00 kr


Faustino I Gran Reserva 2012 har en smak med tydlig kryddighet och karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter, nötter. Vinet har en bra balans, en fräsch syra samt mycket tillfredsställande smaklängd.