Mindre socker
Faustino I Gran Reserva

Årgång:

2012

Faustino I Gran Reserva

Spanien


199,00 kr

Systembolaget nr:

267801

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Faustino I Gran Reserva 2012 har en mycket nyansrik doft med inbjudande inslag av mörka  plommon, röda skogsbär, ceder, kryddor, vanilj, torkade örter samt en fläkt av tobak. Smaken skänker tydlig kryddighet och karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter, nötter. Vinet har en bra balans, en fräsch syra  samt mycket tillfredsställande smaklängd.

Produktion

Druvorna kommer från egna gårdar i hjärtat av Rioja Alavesa som ligger 450 meter över havet. Druvorna plockas för hand, pressas och vinifieras. Därefter lagrats vinet i 26 månader i fat av fransk och amerikansk ek. Vad det gäller årgången 2012 har man integrerat nya vinmakartekniker med en anaerob (syrefri) miljö ända tills fatlagringen påbörjas. Detta gör att vinet bevarar mer av druvans karaktär och fruktighet. Denna förändring påbörjades redan 2010, men har nu utvecklats ytterligare med årgång 2011 och 2012

Passar till

Smakrika och kryddiga rätter av lamm-, kalv- eller nöt- eller viltkött samt lagrad ost. Varför inte servera en lammstek med potatisgratäng och mustig rödvinsås.

LammNötköttViltLabel: Ost

Kul att veta

Bodegas Faustino som ligger i Oyón (Rioja Alavesa) har mer än 150 års erfarenhet av vinmakeri och lagring av vin. Man började exportera vin på 1960-talet och nu skeppar man vin till mer än 120 länder över hela världen. Faustino I är världens mest sålda Rioja Gran Reserva och står för hela 30 % av den totala Gran Reserva försäljningen. Man är även en av de största markägarna i Rioja med 650 hektar vinodlingar.Ägarfamiljen till vinhuset Faustino har alltid haft ett stort konstintresse och sedan lång tid tillbaks har deras viner prytts av olika porträtt. När deras välkända Gran Reserva lanserades 1968 användes en tavla av Rembrandt som föreställer konstnärens vinhandlare Nicolaes Van Bambeeck. Rembrandt, egentligen Rembrandt Harmenszoon van Rijn, är en av världens mest kända konstnärer. Han har blivit kallad ”ljusets mästare”. Rembrandt föddes i Amsterdam 1606 och dog där 1669. Omkring 1640 gjorde han den bild som används till Faustinos etikett.

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolaget ordinarie sortiment

Alkoholhalt

14 %

Systembolaget nr

267801

Volym

750 ml

Varumärke

Familia Martinez Zabala

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

Spain - Rioja - Rioja

Sockerhalt

2,5 g/liter

Druva

Tempranillo, Graciano, Mazuelo

Lagring

Årgången 2012 har mycket bra lagringspotential, samtidigt som den är ljuvlig att avnjuta idag. Så denna nya årgång är en investering både i direkta och framtida smakupplevelser.


Klassisk Osso Buco.

Osso Buco.


Osso buco – "ben med hål i" om det översätts ordagrant. En riktig klassiker från Italien som består av kalvlägg som får sjuda länge tillsammans med hela konserverade tomater, selleri och morötter.

Läs mer »