Faustino släpper viner med aktningsvärd ålder.

Nu lanseras en rad viner från Bodegas Faustino med aktningsvärd ålder. Eller vad sägs om 1955, 1964, 1987 och 1995. Vinerna släpps den 26 januari klockan 10.00.

Fyra olika årgångar av Faustino I Gran Reserva.

Som vinintresserad är en av de största upplevelserna att prova äldre årgångar som fortfarande är vitala, fulla med liv, personlighet och charm. Nu har du chansen!

Förstklassiga Riojaviner som Faustino I Gran Reserva är mer eller mindre unika i vinvärlden då de är drickmogna när det lanseras, men också kan lagras och utvecklas ytterligare under mycket lång tid. De flaskor som nu kommer till Sverige kan inte ha lagrats under bättre förhållanden. I Faustinos svala källare är det perfekta förutsättningar både vad det gäller temperatur och luftfuktighet

Förstklassiga årgångar i liten kvantitet

Det spanska kontrollorganet för ursprungsbeteckningen Rioja har klassat varje årgång sedan 1925 i en femgradig skala där ”Excellent” är den högsta och ”Mycket bra” det näst högsta betyget. Mellan 1925 och 2020 är det endast 15 årgångar som fått betyget ”Excellent”. Av de viner som nu lanseras är 1955,1964 och 1995 excellenta årgångar och 1987 en mycket bra årgång.

Vinkällare hos Faustino
Vinkällare hos Faustino.

Vinerna finns tillgängliga i en mycket begränsad kvantitet och det är en webblansering, det vill säga att inget Systembolag kommer att lagerföra vinerna. Vill man komma över vinerna gäller det alltså att sitta klistrad vid datorn klockan 10.00 och hoppas på det bästa.

1955 - En pigg 68-åring med barnasinnet kvar

Med tanke på att vinet har en aktningsvärd ålder på 68 år så måste priset anses vara mycket fördelaktigt. Samma år som de perfekt mogna druvorna skördades från gamla knotiga vinstockar som växer på sluttningar i Rioja Alavesa landade den första svenska charterresan till Mallorca, och den första ölburken såg dagens ljus.

Den 1 oktober det året var för övrigt ett viktigt datum då den svenska motboken avskaffades efter 40 år. Alla över 21 år fick nu köpa hur mycket de vill på Systembolaget. Starköl som tidigare varit en receptbelagd apoteksvara, börjar säljas vid systembolag och restauranger där det snabbt blir populärt. Så samtidigt som ni kan avnjuta en härlig sammetsmjuk, nyanserat och mycket behagligt vin kan man kanske fundera på vad man själv var och gjorde 1955, om man nu ens var född. Det finns enstaka flaskor kvar på några få Systembolagsbutiker, se aktuell lagerstatus på Systembolagets hemsida: https://www.systembolaget.se/produkt/vin/faustino-9370901/

1964 - århundradets årgång i Rioja - SLUTSÅLD

Folk o folks egen dryckesexpert Mats Claësson hävdar att 1964 är 1900-talets bästa årgång i Rioja. Först fanns det en misstanke om jäv, då han själv såg dagens första ljus detta år. Men vidare undersökningar visar att han inte är ensam om den uppfattningen.

Samma år som druvorna fick möta perfekta förhållanden i vingårdarna kring Bodega Faustino så uppträdde The Beatles i "Ed Sullivan Show" och får därmed sitt genombrott i USA. Sverige höjer i januari barnbidraget från 150 till 700 kronor per år och den svenska Medicinalstyrelsen ger tillstånd till försäljning av preventivtabletter, så kallade P-piller. Av denna ädla årgång finns det endast 48 flaskor att tillgå.

Ett av de bästa riojavinerna från 1987 - SLUTSÅLD

1987 var klassat som ett mycket bra år i Rioja och vinmagasinet Decanter klassade Faustino som en av de bästa producenterna det året. Det förstår man när man provar årgång 1987 av Faustino I Gran Reserva. Samma år som druvorna pressades så vinner den då 21-årige Stefan Edberg Australian Open i tennis och Lotta Engberg melodifestivalen med ”Fyra bugg och en Coca Cola”.

Dock rekommenderar vi mer finstämd klassisk musik till detta mycket eleganta och balanserade vin. Varför inte ”The Swan” av Camille Saint-Saën? Det finns 280 flaskor till försäljning.

En riktig toppårgång från 1990-talet - SLUTSÅLD

Nu till minstingen i familjen, som ändå har en ålder på 28 år. Det är verkligen ett vin i sin bästa ålder.

Under 1990-talet var det två årgångar som fick excellent betyg, först 1994 och sedan 1995 som vi nu lanserar 48 flaskor av. Ett mycket gott vin som man även kan lagra ytterligare om man så önskar.

Vad hände 1995? Bland annat så gick Sverige med i EU och Mona Sahlin avgår på grund av Tobleroneaffären.

Att välja mat till mogen Rioja

Man kan nästan tycka att dessa viner inte behöver någon mat. De trivs väldigt bra med att få stå helt själva i rampljuset. Att avnjutas tillsammans med goda vänner, prata och diskutera samt känna historiens vingslag. Eller sätt dig ner i en skön fåtölj med behaglig musik och upplev komplexiteten och de finstämda tonerna i vinet. Det här är viner som nästan har en meditativ effekt.

Om man ändå vill låta vinet ackompanjera bordets läckerheter så får inte maten ha för distinkta smaker, och varken tydlig sötma eller kryddhetta. Varför inte servera helstekt kalvytterfilé med rödvinssky, gräddstuvad svamp och potatispuré?

Köp den senaste årgången och lagra själv

Om man som många andra uppskattar en väl mogen Rioja är de klassiska årgångar vi nu lanserar ett utmärkt köp. Men man kan ju även köpa in den senaste årgången och lagra själv. I Systembolaget ordinarie sortiment finns nu den goda årgången 2012. Köp då minst tre flaskor så ni får möjlighet att följa vinets mognadsutveckling under årens gång. Dessa kan med fördel lagras under många, många år.

Faustino I Gran Reserva

199,00 kr


Faustino I Gran Reserva 2012 har en smak med tydlig kryddighet och karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter, nötter. Vinet har en bra balans, en fräsch syra samt mycket tillfredsställande smaklängd.