Sista släppet i maj bjuder på 6 nya guldkorn.

Det är många härliga viner som lanseras i Systembolagets tillfälliga sortiment den 31 maj. Vi har valt ut några som vi känner lite extra för.

Nya viner till tillfälligt sortiment på Systembolaget 31 maj 2024.

Vi tycker verkligen att de portugisiska vinerna förtjänar större uppmärksamhet. Du får ofta mycket vin för pengarna och landet sitter på en skattkista av olika druvor. I Portugal odlas nästan 350 olika druvsorter och de flesta är inhemska.

Nu har ni möjlighet att upptäcka druvan espadeiro som framför allt odlas i Vinho Verde som ligger i den norra delen av Portugal, samt på andra sidan gränsen i spanska Galicien.

Att det är en angenäm upptäckt är det ingen tvekan om. Här får vi ett fruktigt, friskt och fräscht rosévin som verkligen ger mersmak (slutsåld). Vento´z finns också i det ordinarie sortimentet i form av en alvarinho i tvålitersbox. Ett gott val både för smaken och den miljövänliga förpackningen.

Ta tjuren vid hornen och köp Viore Rosado

För andra året i rad lanseras detta rosévin från Toro i Spanien. En blandning av garnacha, 85 procent, och tinta de toro, 15 procent. Viore Rosado är gjort hos Bodegas Torreduero som ingår i gruppen Bodegas Riojanas.

Området Toro, som ligger i den västra delen av den spanska regionen Castilla de León vid floden Duero, är kända för sina mörka, fylliga och smakrika röda viner. De görs nästan uteslutande på druvan tinta de toro som är en lokal klon av Tempranillo. Men att de även kan få fram läckra roséviner visar sig tydligt i Viore Rosado. En perfekt följeslagare under sommarhalvåret.

Viore Rosado

99,00 kr


Här får du sommarens alla smaker i en flaska! Ett vin som har fruktig, ungdomlig smak med inslag av granatäpplen, viol, jordgubbar, vattenmelon, körsbär och blodapelsin. Passar rätter med fisk eller ljust kött, samt somriga sallader.

Högklassig ekfatslagrad rosé från Rioja

Regeln för de flesta roséviner är att man ska dricka den absolut senaste årgången. Men det finns en exklusiv skara av riktigt högklassiga viner som utvecklas med lagring och ålder. Här får vi rosévinet från omtalade José Luis Ripa som arbetade länge för många olika vinhus i Rioja. Under egen etikett gör han enbart ett vin: Denna långlagrade rosé. Ripa Rosado 2020 har lagrats cirka två och ett halvt år i äldre ekfat om 225 och 500 liter och buteljerades i juni 2023.

Det är ett smakrikt vin som dock inte matchar skogsfågeln ripa, men mycket väl både kyckling och annat ljust kött.

Ripa Rosado

299,00 kr


Fatlagrat rosévin från Rioja - ett mycket spännande vin! Komplex, klassisk smak med toner av fat, torkade örter, kryddor, körsbär, granatäpple och en diskret känsla av undervegetation.

Efterlängtad lansering av Lambrusco - slutsåld

Efter flera framgångsrika lanseringar är det med stor glädje vi välkomnar ännu en årgång av den klassiska och traditionella flaskjästa Lambruscon, Lambrusco del Fondatore 2023.

Historien om Lambrusco är nära sammanflätad med Chiarli-familjen som utan tvekan är en av de viktigaste producenterna av rött mousserande vin i världen.

I mitten av 1800-talet drev Cleto Chiarli restaurangen Osteria dell'Artigliere. Som tradition bjöd han på egentillverkat vin. Naturligtvis tillverkades vinet av Lambrusco, områdets primära druvsort, och det mottogs väl av kunderna, så mycket att Cleto Chiarli blev uppmuntrad att grunda Emilia Romagnas första vinproducerande företag: Cantina Cleto Chiarli. Idag drivs företaget av fjärde och femte generationen, de är ägare till 100 hektar vingårdar och producerar flera olika stilar av Lambrusco.

Vid tillverkningen pressas druvorna varsamt och macererar med skalen i 24 timmar under temperaturkontroll. Jäsningen sker på flaska och vinet lagras därefter i sex månader innan de släpps. Vinet har inte degorgerats vilket innebär att det finns fällning i flaskan.

Vinet är lätt pärlande, fruktigt och ett elegant rött vin med inslag av syrliga röda körsbär, smultron, hallon och örter.

En Beaujolais från Chiroubles av bästa snitt

Det har hänt mycket intressanta saker i vindistriktet Beaujolais under de senaste åren. Många nya och unga vintillverkare har slagit sig ner här och de har ett stort fokus på både kvalitet och hållbarhet. Beaujolais har verkligen blivit ett av de mest dynamiska vindistrikten i Frankrike.

Inom vindistriktet Beaujolais finns det tolv olika ursprungsbeteckningar. Först har vi Beaujolais som främst kommer från den södra och nordöstra delen av distriktet. Sedan finns 38 byar som ligger i den mellersta och nordvästra delen som får etikettera sina viner som Beaujolais Villages. Slutligen finns det tio byar (Cru) som är toppen av pyramiden och normalt är fylligare och komplexare i jämförelse med Beaujolais och Beaujolais Villages. Här är det även vanligare med fatlagring och de bästa har god lagringspotential.

Chiroubles är en av dessa tio byar och här får vi ett ypperligt exempel på hur denna by och druvan gamay kan prestera.

Domaine de la Chapelle Bizot Chiroubles

199,00 kr


Ett lättare rött Beaujolais-vin som passar ypperligt till kallskuret, småplock eller ljusare kötträtter. Nyanserad, fruktig smak med inslag av fat, plommon, jordgubbar, färska örter, choklad, lavendel och blåbär.

Investering som ger njutning nu eller sen - slutsåld

Nordväst om den vackra staden Saint-Émilion finner man slottet Château Yon-Figeac som stod färdigt 1886. Med sina 24 hektar omkringliggande vingårdar är det en av de större egendomarna i appellationen. De senaste 200 åren har slottet endast haft fem olika ägare och idag blir man välkomnad av Alain Château som köpte egendomen 2005. Som brukligt på den högra stranden av Bordeaux är merlot den dominerande druvsorten, men vad som sticker ut vad det gäller Château Yon-Figeac är den höga andelen petit verdot. På de välskötta vingårdarna står merlot för 81 procent, cabernet franc för 13 procent och petit verdot för 6 procent.

Ett stramt, nyanserat och kryddigt vin med utmärk smaklängd och balans. Vinet kan avnjutas idag tillsammans med anrättningar av mörkt kött och fågel, men det kan även lagras och utvecklas för framtida smakupplevelser.