Blossa 23: Årets glögg är en flirt med historien.

Äntligen är årets glögg, Blossa 23, här! Och eftersom det är ett jubileumsår går man tillbaka till rötterna och årets destination är Stockholm - men smakerna kanske är desto mer överraskande.

Årets glögg från Blossa 2023.

2003 lanserades den första årgångsglöggen från Blossa, då med smak av apelsin och pomerans. Sedan dess har vi fått ta del av glöggar med allt från klassiska smaker som saffran, lingon och kryddnejlika – till otippade smaksensationer som yuzu och ingefära, lavendel eller Earl Grey.

I år är det alltså 20 år sedan den första årgångsglöggen och det firar Blossa genom att gå tillbaka till där allt började, i Gamla stan i Stockholm. Där i en källare tappades den första Blossa-flaskan redan 1895, och det var faktiskt samma grundrecept då som nu.

Smakerna i 2023 års Blossa är en mycket spännande kombination: Hallon och humle. Bägge med stark koppling till just Stockholm, något som många av oss kanske inte vet eller har tänkt på.

– Jag har tagit fram alla årgångsglöggar sedan starten, och det känns fint att under jubileet resa tillbaka till där allt började. Stockholm har en rik bryggerikultur, där humle spelat en viktig roll, från dåtidens populära svagdricka till dagens mikrobryggerier. Om sensomrarna kom Mälarborna in till Gamla stan och sålde färskplockade hallon, ett bär vi odlat i Sverige sedan medeltiden, säger Åsa Orsvärn, Blossas Chief Blender.

Blossa 2023 – med och utan alkohol

Nytt för 2023 är också att årgångsglöggen både kommer att sälja som starkvinsglögg och i alkoholfri version – fler kommer alltså kunna smaka på jubileumsglöggen.

Årgångsglöggen har som bekant också ny design varje år, och temat för årets flaska är Gamla stan, med siluetter av de karaktäristiska husen under en mörkblå natthimmel. En rolig detalj är också att delar av etiketten lyser i mörkret!

Årets glögg från Blossa är en hyllning till glögghantverket. Det är kärleken till hantverket som gjort Blossa till en älskad tradition, och det är denna historia, Blossas , som utgör inspirationen för årgångsglöggen 2023.

– Det är också grunden till Blossa: Det är hantverk, kvalitet, gemenskap – och det ska ha en glimt i ögat, säger Åsa Orsvärn till folk o folk.

Starkvinsglöggen kan du beställa på Systembolaget från och med den 13 september. Den alkoholfria släpps 1 november på Systembolaget, samt på ROT i NK saluhall i Stockholm, på nedre plan.

Du hittar Blossa 23 på Systembolaget här!

Blossa 23 15%

139,00 kr


Blossa 23 har Stockholm som sin destination och huvudsmakerna är hallon och humle. Som alltid möter årsglöggen upp med de klassiska glöggkryddorna kryddnejlika och kanel. Kan serveras både varm och kall med lite is.

Blossa 23 alkoholfri

95,00 kr


För första gången kommer Blossas årgångsglögg även som alkoholfri! Även här är det hallon och humle som fått stå för smakerna. Kommer att finnas i Systembolagets butiker från den 1 november.

13.09.2023
Blossa Glögg

Blossa


Kärlek till hantverket, känsla för kvalitet och de finaste råvarorna har gjort Blossa till en älskad jultradition – år efter år.

Läs mer »