10 steg: Så provar du vin som ett proffs.

Hur provar man egentligen ett vin på rätt sätt? Räcker det att snurra lite på glaset och lukta innan man dricker? Här är 10 tips för när du ska prova ett nytt vin nästa gång.

Prova in på rätt sätt.

Att prova vin kan ge både njutning och insikt i en värld av smaker och dofter. Men hur provar man ett vin på rätt sätt och vad ska man titta, lukta och smaka efter?

Låt oss fördjupa oss i konsten att prova vin, från att välja rätt glas till att upptäcka subtila nyanser i varje droppe. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren vinfantast kommer dessa tips att hjälpa dig att få ut mer av din upplevelse och förstå vinets komplexitet på ett helt nytt sätt. Nedan följer en numrerad lista med steg för hur du provar vin på bästa sätt:

Så här provar du vin:

  1. Välj rätt glas: Börja med att använda ett rent, genomskinligt vinglas med en tulpanformad kupa. Denna glasdesign är optimal för att koncentrera vinets doft och hjälper dig att känna dess aromer på bästa sätt.

  2. Inspektera vinet visuellt: Häll upp vinet i glaset till cirka en tredjedel (beroende på glasets storlek, förstås) och håll glaset mot en ljus eller vit bakgrund. Bedöm vinets färg och klarhet. Vitt vin kan variera från blekgult till mörkt gyllene nyanser, medan röda viner kan ha allt från ljust röda till djupa purpurtoner. Klarhet och viskositet är också viktiga aspekter att notera.

  3. Snurra och luta: Ge vinet en snabb snurr i glaset genom att hålla i foten och röra glaset i små, snabba cirklar, försiktigt. Detta frigör vinets aromer och du kan då känna mer doft.

  4. Djupa inandningar: Böj huvudet och placera näsan nära glasets kant. Andas in djupt och försök identifiera de olika dofterna som vinet avger. Notera fruktiga, blommiga, kryddiga eller jordiga toner. Det är viktigt att påpeka att ingen association är fel utan det är högst personligt vad man tycker vinets doft påminner om.

  5. Smaka på vinet: Ta en liten sipp och låt vinet sprida sig i hela din mun. Lägg märke till dess smakprofil inklusive sötma, syra, tanniner och kropp. Försök identifiera smaker som kan vara lika komplexa som dofterna.

  6. Andas in igen: Andas in luft genom läpparna medan vinet fortfarande är i din mun. Då kommer vinets doftmolekyler färdas bakvägen (retronasalt) från gommen till näsans doftcentrum. Hur vi upplever ett vin beror nämligen till 90 procent på doftsinnet. Resten är smaken och känselsinnet. Det finns också dofter vi inte kan känna om inte molekylerna har reagerat med saliven i munnen.

  7. Svälj eller spotta: Beroende på om du är vid en professionell provning eller njuter av vin hemma kan du välja att svälja eller spotta ut vinet efter att ha provat det. Att spotta är vanligt vid stora provningar för att undvika påverkan av alkoholen. När du svalt eller spottat ut vinet andas du ut genom näsan och du får åter igen dofterna upp till näsan.

  8. Betygsätt och reflektera: Efter att ha provat vinet, betygsätt det enligt din personliga smak och notera dina intryck. Försök också att reflektera över hur vinet utvecklas över tid när det interagerar med luften i glaset och vinets temperatur förändras.

  9. Jämför och kontrastera: Om du har flera viner att prova, jämför dem för att upptäcka skillnaderna och likheterna mellan dem. Detta kan hjälpa dig att bättre förstå olika druvsorter, regioner och vinstilar.

  10. Njut och lär: Vinprovning är en kontinuerlig inlärningsprocess. Ju mer du provar och övar, desto bättre blir du på att identifiera och uppskatta olika viner. Njut av resan och dela gärna dina upplevelser med andra vinälskare.

Slutligen är det viktigt att komma ihåg att vinprovning handlar om personlig njutning och upptäckt. Det finns inga rätt eller fel när det gäller dina egna smakpreferenser. Genom att följa dessa steg kan du dock fördjupa din förståelse för vin och få en mer givande upplevelse varje gång du dricker det. Så ta dig tid, utforska olika viner och upptäck den fascinerande världen av smaker och aromer som vin har att erbjuda.