Viner med låg histaminhalt.

En del personer får allergiska reaktioner på histaminet i röda viner. Vi berättar mer om histamin och tipsar om tre röda viner med låg histaminhalt.

Vinglas med rött vin mot rosa bakgrund

Den viktigaste biogena aminen är histamin. Biogena aminer förekommer överallt i naturen och vi finner histamin i födoämnen som choklad, mögelostar, rödvin, tomat och charkuterier. Histamin kan orsaka sänkt blodtryck, hudrodnad och huvudvärk. I rödviner finner man högst några milligram per liter och i vitviner ännu mindre. Alkohol ökar dock effekten av aminerna genom att förhindra enzymverksamhet som ska bryta ned dem.

Ett alternativ för de som är känsliga för histamin är att i förbyggande syfte ta en anti-histamintablett. Däremot upplever många att det inte känns helt okej att medicinera för att kunna dricka rödvin, men det finns bättre alternativ.

Faktorer som påverkar histaminhalten

Aminer bildas av aminosyror som det i rödvin finns cirka ett gram av. Dålig hygien vid vintillverkningen kan bidra till bildningen av histamin. Histaminet kan även hamna i vinet mot slutet av den malolaktiska jäsningen, så ett sätt att få ner halten är att stoppa den i ett tidigt skede.

Andra faktorer som påverkar är val av druvsort, jäststam, tillverkningsmetoder och lagring. Ekfatslagrade viner har vanligtvis en högre histaminhalt.

Viner med garanterat låg halt av histamin

Vinerna Ruby Zin och Falling Feather har en garanterat låg halt av histamin då varje sändning kontrolleras noga i vårt eget ackrediterade laboratorium. Bägge har även en låg halt av tanniner som också kan orsaka allergiska reaktioner hos överkänsliga. Tanninerna i vin kommer från druvans skal och kärnor, och eftersom dessa är med under jäsningen i röda viner är det här vi finner mest tanniner. Av dessa två viner är det Ruby Zin som är det mjukaste vinet vilket innebär att det har minst strävhet/tanniner.

Ruby Zin - viner med låg histaminhalt

Ruby Zin

Ruby Zin Bag-in-Box

279,00 kr


Ett mjukt och fruktigt vin från Kalifornien som även finns i flaska. I det mjuka vinet finner man både toner av blåbär, hallon, örter och vanilj. Vinet matchas väl till rätter på fläsk och lamm men passar också fint som sällskapsvin.

Falling Feather Ruby Cabernet

Falling Feather Bag in Box

279,00 kr


Även här har vi solmogna druvor från Kalifornien som ger ett mjukt och behagligt vin med inslag av skogshallon, sötlakrits och örter. Druvan Ruby Cabernet är en korsning mellan cabernet sauvignon och carignan, framtagen i Kalifornien 1949. Vinet matchas väl till rätter på fläsk och lamm.