Lär dig mer om naturvin.
Naturviner har verkligen blivit omtalat under de senaste åren. Men vad är egentligen ett naturvin? Här reder vi ut alla begrepp och tipsar om två fina naturviner.
Läs mer »En del personer får allergiska reaktioner på histaminet i röda viner. Vi berättar mer om histamin och tipsar om tre röda viner med låg histaminhalt.
Den viktigaste biogena aminen är histamin. Biogena aminer förekommer överallt i naturen och vi finner histamin i födoämnen som choklad, mögelostar, rödvin, tomat och charkuterier. Histamin kan orsaka sänkt blodtryck, hudrodnad och huvudvärk. I rödviner finner man högst några milligram per liter och i vitviner ännu mindre. Alkohol ökar dock effekten av aminerna genom att förhindra enzymverksamhet som ska bryta ned dem.
Ett alternativ för de som är känsliga för histamin är att i förbyggande syfte ta en anti-histamintablett. Däremot upplever många att det inte känns helt okej att medicinera för att kunna dricka rödvin, men det finns bättre alternativ.
Aminer bildas av aminosyror som det i rödvin finns cirka ett gram av. Dålig hygien vid vintillverkningen kan bidra till bildningen av histamin. Histaminet kan även hamna i vinet mot slutet av den malolaktiska jäsningen, så ett sätt att få ner halten är att stoppa den i ett tidigt skede.
Andra faktorer som påverkar är val av druvsort, jäststam, tillverkningsmetoder och lagring. Ekfatslagrade viner har vanligtvis en högre histaminhalt.
Vi har viner som har en garanterat låg halt av histamin då varje sändning kontrolleras noga i vårt eget ackrediterade laboratorium. Alla tre vinerna Ruby Zin, Falling Feather och La Bella Barbera har också en låg halt av tanniner som också kan orsaka allergiska reaktioner hos överkänsliga. Tanninerna i vin kommer från druvans skal och kärnor, och eftersom dessa är med under jäsningen i röda viner är det här vi finner mest tanniner. Av dessa tre viner är det Ruby Zin som är det mjukaste vinet vilket innebär att det har minst strävhet/tanniner.
Ett mjukt och fruktigt vin från Kalifornien som även finns i flaska. I det mjuka vinet finner man både toner av blåbär, hallon, örter och vanilj. Vinet matchas väl till rätter på fläsk och lamm men passar också fint som sällskapsvin.
Även här har vi solmogna druvor från Kalifornien som ger ett mjukt och behagligt vin med inslag av skogshallon, sötlakrits och örter. Druvan Ruby Cabernet är en korsning mellan cabernet sauvignon och carignan, framtagen i Kalifornien 1949. Vinet matchas väl till rätter på fläsk och lamm.
Läs mer om Falling Feather Ruby Cabernet här >>
Här finner vi i ett välgjort vin på druvan barbera från den nordliga italienska regionen Lombardiet. I den trevliga smaken finner man både mörka körsbär, blåbär, örter och skogshallon. Vinet passar till ypperligt till vegetariskt, kallskuret och ljust kött men även som sällskapsvin.
Naturviner har verkligen blivit omtalat under de senaste åren. Men vad är egentligen ett naturvin? Här reder vi ut alla begrepp och tipsar om två fina naturviner.
Läs mer »Nu lanserar vi ett läckert orangevin från den franska producenten Domaine Jones. Läs mer om vinet och om fenomenet orangevin som tagit vinvärlden med storm.
Läs mer »I vackra Piemonte skapas viner i världsklass och med just Piemonte som ledord lanserar vi nu serien Luigi di Grasso som symboliserar italiensk elegans.
Läs mer »Nu släpps två prosecconyheter i Laila Bagges populära vinserie Ruby – en ny prosecco frizzante och en prosecco rosé. Perfekt till vårens festligheter.
Läs mer »