5 festliga och enkla sätt att vika servetter – så gör du.

Här tipsar vi dig om eleganta och enkla sätt att vika servetterna till middagsbjudningen på tips för servettvikning med bestick, servettring eller helt enkelt med pappersservett.

Vackert vikt servett på dukat bord.

Oavsett tillfälle bidrar vackra servettvikningar med en lyxig känsla till det dukade bordet. Men det kräver lite fingerfärdighet och finess för att vika servetter oavsett om du har linneservetter eller papperservetter, med servettring eller om du ska vika servetter med bestik. Här är fem enkla alternativ att vika servetter på och som ger en lyxig känsla till det dukade bordet.

1. Ficka - servettvikning med bestick

En enkel men mångsidig vikning som ger bistrokänsla. I fickan kan du stoppa besticken, men även placeringskort eller meny om du har det på din fest. Fickan finns i fler varianter, den här har lite mer finess än en helt vanlig.

2. Biskopsmössa

Att låta en biskopsmössa torna upp på tallriken höjer högtidskänslan. Genom att använda större eller mindre servetter kan du enkelt variera storleken på den. Vid en fest med bordsplacering är biskopsmössan perfekt att fästa placeringskorten på. Går att göra med både tygservetter och pappersservetter.

3. Solfjäder

En solfjäder är lekfull och kan göras antingen stående på tallriken eller vilandes i glaset. Kom ihåg att inte använda en för tung servett så att glaset riskerar att välta.

4. Våg

Vågen är grafisk och dekorativ. Var lätt på hand när du viker in kanterna för att bevara den skönt böljande känslan i servetten.

5. Mussla

Enkel, elegant och färdig på några sekunder! Musslan är praktfull på en finare middag, speciellt när du använder en stor servett som maffigt får breda ut sig över tallriken.

Vika servetter – en gammal tradition

Att duka med servetter är en gammal historia. Faktiskt så gammal att det till och med förekom i romarriket. Det är också länge sedan servetterna började brytas, eller vikas, för att fylla funktionen som bordsdekoration.

På 1700-talet kom vikningen hovsnibben, som än i dag är det svenska hovets vardagsbrytning. Sedan dess har trenderna inom servetter och hur man viker servetter på varit många. Lekfulla svanar, romantiska rosor och skrynkliga linneservetter är bara några exempel. Om du planerar en elegant fest och vill duka stilrent viker du stärkta bomullsservetter eller pappersservetter i en färg som matchar porslinet.

Dukning med ägg och pelargon

Duka till fest med pelargoner.


Blomsterfrämjandet i samarbete med Pelargonium for Europe tipsar här om snygga och trevliga dukningar som du kan göra med pelargoner. Perfekt till påskmiddagen, eller till vilken sommarbjudning som helst!

Läs mer »