5 smarta matlagningstips för dig med husbil.

Ska du resa med husvagn eller husbil i sommar? Eller kanske campa med gasolkök? Här är några tips från matkreatören Sanna Ohlander som har skrivit en bok om matlagning i mobilt kök.

Laga mat i husbil.

När man ska ut på äventyr med exempelvis husvagn, husbil eller campervan, när man campar, åker på cykelsemester – eller på något annat sätt får sköta matlagningen i ett mobilt kök – får maten ofta ta ett steg tillbaka. Istället för vällagad och nyttig mat blir det mackor, pasta med köpesås eller färdigmat som bara behöver värmas.

Men så behöver det inte vara. Med de enkla men som ett mobilt kök innebär kan man göra en himla massa gott, något som blir pricken över i på semestern. Det är ett budskap som matkreatören och matstylisten Sanna Ohlander brinner för att sprida. Hon har skrivit boken "Matresan" där hon delar med sig av tips och inspiration för att laga god mat på resande fot, och visar hur det kan gå snabbt, vara enkelt, svinnsmart och samtidigt spara disk.

Sanna Ohlander och Torbjörn Lagerwall.
Matkreatören Sanna Ohlander och maken Torbjörn Lagerwall, som också fotograferat bilderna till boken "Matresan".

Vi bad om hennes bästa tips för dig som ska ut och resa med mobilt kök i sommar.

5 matlagningstips till dig med husbil/husvagn:

1. Laga mat i en och samma panna.

– Pasta och ris går alldeles utmärkt att koka direkt i sin sås och på det viset sparar man både plats, vatten, gas och disk.

2. Konserver kommer man långt med!

– En burk kikärtor som mixas med kryddor till en hummus och serveras med fräscha grönsaker från en gårdsbutik. Sen har du en supergod och enkel sommarmiddag!

3. Bunkra upp med rotsaker och kryddor.

– Behöver inte kyl utan kan förvaras i garaget i en låda. Rotsaker som betor och morötter penslas med exempelvis honung, olja och kryddor. Lägg på grillen tillsammans med en korv. Snabbt, enkelt och gott!

4. Baka matiga muffins.

– Matmuffins är sommarens absolut bästa och snabbaste frukost, lunch eller mellanmål. Blanda ägg och ost med valfria grönsaker och/eller chark. Tillaga i en muffinsform antingen på grillen, i ugnen eller i en OMNIA. Håller en vecka i kylskåp och längre i frysen.

5. Bästa ingrediensen.

Något som alltid finns med i vår bil på sommaren är en burk jordnötssmör. Blanda med havregryn och om man har lite torkad frukt och gör jordnötsbollar. Blanda i kokosmjölk till en supergod sås till grillad kyckling. Mixa banan, jordgubbar, mjölk och jordnötssmör till en somrig smoothie!

...och två viner som är perfekta till campingresan:

Camp Syrah

96,00 kr


Ett vin med fruktig smak där du hittar inslag av fat, björnbär, kryddor, plommon och choklad. Serveras vid 16-18°C, med fördel till grillade rätter av lamm- eller nötkött, eller till smakrika vegetariska rätter. Förpackat i klimatsmart och praktisk PET-flaska.

Camp Sparkling Brut

39,00 kr


CAMP Sparkling Brut är ett mousserande vin med toner av päron, syrliga gröna äpplen samt inslag av grapefrukt och röda krusbär. Vinet har en pigg syra och finstämda bubblor.

29.04.2024
Bookmaker Toast, av Sanna Ohlander.

Bookmaker Toast.


Svårt att veta vad du ska göra för mat när du är ute med husvagnen eller husbilen? Sanna Ohlander bjuder på detta härliga recept på klassisk Bookmaker Toast i sin bok Matresan.

Läs mer »