Mat- och dryckesmässor 2024 – de här vill du inte missa.
Här har vi samlat några av mässorna som äger rum i Sverige under 2024, med mat och dryck på temat. Ett utmärkt tillfälle att upptäcka nya smaker!
Läs mer »Letar du efter en bra restaurang i Stockholm? Här listar vi några favoriter, vissa nya, andra är gamla i gemet men håller alltid hög standard.
Under pandemin satt många av oss hemma och beställde hämtmat. Men sedan dess är det som att vi aldrig får nog av att gå ut och äta. Det är en stor del av det sociala livet och många krogar går på högvarv – i alla fall i huvudstaden.
2023 är Stockholm dessutom "European Capital of Gastronomy" - och många av huvudstadens krogar vill visa upp sig på matscenen på olika spännande sätt under året. folk o folk tipsar här om några av sina Stockholmsfavoriter i krogvärlden. Men glöm inte att boka! Särskilt om det gäller en fredag eller lördag. Du är inte ensam om att vilja gå på krogen...
Erika Goytizolo har skapat en charmig oas med peruansk inriktning mitt i Stockholms City. Ett stenkast från Stureplan slog hon och hennes team 2021 upp portarna till Canta Lola. I bakgrunden finns också Erikas make Per Nordlind, välkänd Stockholmskrögare som bland annat drev klassikern Bistro Jarl.
Välj med fördel några av de mindre rätterna från menyn för att dela på. Det finns flera i tapasstorlek att, folk o folk föreslår bland bland annat läckra ostron chalaquita med gurkskum. Vi rekommenderar också någon av tacosvarianterna och den latinamerikanska klassikern ceviche i olika tappningar. Rätterna är fräscha och smakrika med lagom styrka. Det finns även ett urval av större varmrätter på menyn. I baren finns ett urval av lantinococktails med baserade bland annat på pisco, tequila eller mezcal.
Adress: Grev Turegatan 6
Spanjorskan är en härlig tapasrestaurang med smaker som påminner om Spanien och ändå inte. Här finns både klassiska tapas såsom patatas bravas, tortillas, sardiner och diverse olika charkuterier och lite mer nyskapade smårätter som ibericogris med chimichurri eller sotad tonfisk med gurka och kiwi med mera. Kan man samsas och är två eller flera finns det ångande paella som huvudrätt eller spädgris som kockarna har bakat i ugnen enligt alla konstens regler.
På Nybrogatan, mellan Humlegården och Karlavägen hittar du restaurangen med den lite härligt stimmiga stämningen.
Adress: Nybrogatan 41
Minh Du Alneng växte upp på vietnamesiska landsbygden och lärde sig laga mat redan som barn. I dag driver hon tillsammans med sin make, Victor Alneng, Minh Mat, en av Stockholms mest populära vietnamesiska restauranger.
På menyn finns en blandning av traditionella vietnamesiska rätter och rätter med mer moderna smaker i olika storlekar. Svenska råvaror blandat med vietnamesiska kryddor och smaksättningar ger en upplevelse utöver det vanliga. folk o folks utsände föredrar att beställa in flera små- och mellanrätter att dela på för att kunna testa så många av de väl balanserade, utsökta smakbitarna som möjligt. Här hittar du sådant som inte serveras någon annan stans i Stockholm.
Adress: Odengatan 94
Om du är sugen på en riktigt härlig köttbit är Restaurang AG rätt val. Bokstavligt talat finns här kött i långa rader. När du kommer in i restaurangen möts du av höga glasskåp med stora köttstycken upphängda på krokar för att hängmöras. Krogen fick för något år sedan utmärkelsen som det elfte bästa steakhouset i världen.
Köttet på menyn är klassificerat i tre olika kategorier utifrån marmoreringsgrad, smakintensitet och mörhet. Här finns biffar med extra mycket smak från mjölkkor, waguy/angus med hög marmorering med mera. Det finns även lasagne och piggvar för dem som föredrar annat än en stor bit rött kött.
I en del av restaurangen finns också en tapasbar med ett urval av tapasrätter, cava och vin.
Adress: Kronobergsgatan 37
Bara några veckor innan pandemin drog i gång hade paret Dorotea (Tea) Malmegård och Viktor Lejon öppnat sin egen restaurang DoMa i samma fastighet som de bor i och där de tidigare hade drivit hemmakrog. De flyttade helt enkelt ner verksamheten i gatuplan och utökade den.
Det blev minst sagt en utmaning. Trots restriktionerna klarade de sig bra och ett och ett halvt år senare öppnade duon även en bar i anslutning till restaurangen.
De båda krögarna odlar mycket själva och försöker därför att i stor utsträckning ha så mycket säsongsbaserat som möjligt på menyn. Det finns både mindre och större rätter, ofta med mycket grönt. Vad sägs om till exempel vintergrönt i form av svartkål, morot, blomkål, rovor och champagnesås med möjlighet att välja till störkaviar; ravioli med rotselleri, jordärtskocka, äpple och karamelliserad grönsaksgrädde eller anka med brässerad blomkål, miso, rotselleri, gurka, aprikos och gräddsky?
– Vi vill inte begränsa oss till en matlagningsstil, nisch eller ett kök. Vi ska alltid laga den mat som vi tycker känns rolig och härlig, och kommer därför aldrig att sätta DoMa i ett fack, säger Tea Malmegård.
Adress: Nybrogatan 48
När Punk Royale slog upp sina portar fick de rubriker med sitt smått galna koncept, som namnet skvallrar om. Här får du många smårätter som bärs fram i en strid ström och en servering som är utöver det vanliga. Som exempel kan du bli tilldelad en gummihandske för att sedan bli serverad en stor sked rysk kaviar på handloven. Vissa munsbitar är lekfullt dekorerade och påminner mer om något som brukar ligga på tallriken på ett barnkalas än på en krog i Punk Royales prisklass, som ligger i det högre skiktet av folk o folks krogtips.
Smakerna är dock väl avvägda och rätterna känns lyxiga och vittnar om att kockarna vet vad de gör. Allt serveras med ett passande dryckespaket. Det här är en upplevelse som inte liknar någon annan och du sent kommer att glömma.
Adress: Folkungagatan 28
Restaurangen är döpt efter kocken Danyel Couets franska farmor. Han är delvis uppvuxen i Frankrike och har tillbringat stora delar av sin uppväxt i landet. Sebastian H Thuresson är köksmästare och delägare i krogen och tillsammans har de skapat en meny med god, vällagad mat med tydliga rötter i det franska köket.
– Allegrine är en fransk krog där en fransman inte skulle känna igen sig. Grunden och känslan är det franska, men det som kommer ut är tolkat på vårt sätt, säger Danyel. Även Allegrine har ett urval av mindre rätter som man kan välja som förrätt, eller varför inte ta in två olika i stället för en huvudrätt? På menyn finns till exempel regnbågsforell med spritärter eller gaufrette, potatis och stenbitsrom som förrätt/mindre rätter samt gårdskyckling med spetskål, bondbönor, kantareller eller Côte De Boeuf ”Rossini” med tillbehören skogssvamp, jordärtskocka, ingefära som huvudrätt.
Adress: Kammakargatan 22
På Kungsholmen ligger en populär liten kvarterskrog som lockar besökare även från andra delar av huvudstaden. Menyn är relativt blandad där kockarna har i låtit sig influeras av södra Europa med rätter som boquerones och ibéricokroketter. Men även Asien har haft viss inverkan på menyn såsom i rätten Pulpo (bläckfisk) med koreansk barbecuesås, kålrabbi samt som tam eller det svenska i en Pelle Janzon.
Adress: Norra Agnegatan 43
Mitt under pandemin öppnade Pontus Frithiof en kvarterskrog på Kungsholmen. Matfilosofin är en flirt med det mångkulturella Paris och påminner till viss del om en fransk bistro. Till La Girafe kan du gå redan på morgonen och äta frukost i cafét, där det lite senare också serveras lunch. Fram på kvällen öppnas matsalen upp för middagsgäster.
folk o folk smakade de vietnamesiska vårrullarna till förrätt när vi var där och klassisk steak minute med örtbakad tomat, pommes frites och bearnaise. Allt utsökt och vällagat. Under 2023 kommer La Girafe att utökas med fler restauranger på andra ställen i Sverige.
Adress: Fleminggatan 39
Av: Åsa Larsson
Här har vi samlat några av mässorna som äger rum i Sverige under 2024, med mat och dryck på temat. Ett utmärkt tillfälle att upptäcka nya smaker!
Läs mer »Under en period bodde Gustav Kyhlberg i Seoul och bokstavligt talat åt sig igenom den sydkoreanska staden. Efter ett tag hemma i Sverige igen öppnade han eget med asiatiskt på menyn och nu har han givit ut en kokbok där han delar med sig av rätterna.
Läs mer »När japaner emigrerade till Peru tog de med sig en del av sin matkultur och blandade den med den peruanska. Detta fantastiska fusionkök finns på krogen Issei i Stockholm.
Läs mer »folk o folk träffar krögarna bakom en av Stockholms bästa krogar, som nu även kan titulera sig författare.
Läs mer »