Fira äpplets dag med marknad och äppelkaka.

Den 25/9 är det äpplets dag och det firas stort i Kivik med en äppelmarknad med flera år på nacken. 

Bild på äppeltavla i Kivik

”En skördefest med det svenska äpplet i centrum” – så beskrivs äppelmarknaden i Kivik som går av stapeln 28–29 september i år. Marknadens historia tar avstamp 1987 då tuffa tider oroade äppelodlarna och ett äppelkrig drogs igång mot importen av utländska äpplen. Idag samlas människor på marknaden för att fira det svenska äpplet.

1987 krävde USA och EG att det svenska importstoppet för utländsk frukt under den svenska fruktsäsongen skulle tas bort. Svenska odlare hade det tufft, tog till kamp och drog igång det som idag kallas ”Äppelkriget”.

Ett år senare togs importskyddet bort och den första äppelmarknaden arrangerades i Kivik. Här kraftsamlade yrkesfruktodlingen för att skapa positiv uppmärksamhet kring svensk frukt. Sedan dess har äppelmarknaden vuxit sig allt större och starkare.

– Hela syftet med marknaden är att marknadsföra det svenska äpplet. I samband med det bjuder vi på kunskap och upplevelser, säger Lotta Arback, projektledare för äppelmarknaden.

På marknaden kan besökare njuta av bland annat äppeltavlor som består av 35 000 äpplen som sätts upp på 70 000 spikar. I år står Emma Karp Lundström bakom konsten, som avtäcks på marknaden.

Man kan också få provsmaka på äpplen, lyssna på artister och köpa svenska konsthantverk. Det finns även en prisutdelning där man kan vinna Årets Guldäpple.

Boulard Grand Solage Pays d'Auge, 700ml

355,00 kr


En välbalanserad calvados som karaktäriseras av sin äppeldoft och skimrande färg. Mjuk och ren, helt utan den finkelsmak som man ofta hittar i sämre calvadoser.

Nederburg Noble Late Harvest

130,00 kr


Ett kryddigt dessertvin med fruktig doft av torkade aprikoser, nektar, honung och apelsinmarmelad. Mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och nötter. Balanserad syra och lång söt eftersmak.