Nederburg Noble Late Harvest

Årgång:

2023

Nederburg Noble Late Harvest

Sydafrika


129,00 kr

Systembolaget nr:

274102

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Nederburg Noble Late Harvest har en härligt fruktig doft av mango, honung, apelsinmarmelad och apelsinblom. Mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och persika. Balanserad syra och lång söt eftersmak.

Produktion

Western Cape är ett samlingsnamn för flera vindistrikt runt Kapstaden. Druvorna till detta vin är hämtade från producentens egna vinodlingar i Durbanville och Paarl. Planteringarna ligger 120-160 meter över havet och rankorna planterades mellan 1984 och 1993. Botrytisangripna druvor jäser tre till sex veckors vid högst 16°C på ståltankar. Vinet består av 48% chenin blanc, 30% muscat de frontignan, 18% grasa de cotnari och 4% riesling. Den lite ovanligare druvan i vinet, Grasa de Cotnari är en ovanlig rumänsk druva som historiskt var mycket känd genom de söta vinerna från Cotnari. Finns även mindre planteringar i ungerska Tokaj.

Passar till

Desserter av frukt och bär eller utmärkt till lagrade grönmögelostar. Varför inte hjortronparfait med varm mylta och vispad grädde.

Label: OstDesserter

Kul att veta

Nederburg är Sydafrikas mest prisbelönta vineri och vinner ständigt flest utmärkelser, både internationellt och i Sydafrika. Nederburg utsågs nyligen till Winery of the Year i 2017 års utgåva av Platter’s By Diners Club South African Wine Guide som är mer eller mindre än bibel vad det gäller den sydafrikanska vinnäringen. Nederburg hade 4 viner som fick 5 stjärnor (högsta betyg) och det var mer än någon annan sydafrikansk producent. Man fick även samma utmärkelse i 2011 års utgåva. Egendomen har sitt säte i regionen Paarl. Nederburg grundades 1791 av den tyske immigranten Philip Wolvaart, som började producera vin i liten skala. Det mer moderna Nederburg såg ljuset 1937 när gården köptes av en annan tysk invandrare vid namn Johann Georg Graue. Det var Graue, som tillsammans med sonen Arnold introducerade temperaturkontrollerad jäsning i Sydafrika.Efter Arnolds död i en flygolycka 1953 anställdes Günter Brõzel som ny vinmakare på gården. Han är mest känd för att ha introducerat söta Botrytis viner i Sydafrika. Brõzels kända dessertviner är alltjämt måttstocken efter vilka landets alla dessertviner jämförs.  Nederburg ägs av Distell, landets främsta återförsäljare och tillverkare av vin och sprit. Distell och Nederburg arbetar mycket med etiska frågor och kommit mycket långt vad det gäller hållbara odlings- och produktionsmetoder (sustainability). Totalt investerade Distell 19,1 miljoner Rand i projekt för socioekonomisk utveckling under 2017. Nederburg är djupt involverade i välgörenhetsorganisationen Qhubeka som delar ut cyklar till människor som bidrar till det lokala samhället. Sen starten har Qhubeka distribuerat mer än 80 000 cyklar till behövande sydafrikaner. Nederburg har upplåtit ett hus på egendomen för produktion av Qhubekacyklar där åtta tidigare arbetslösa kvinnor från det lokala samhället producerar nära 5000 cyklar per år. Nederburg har även åtagit sig att direkt sponsra med minst 345 cyklar under nästkommande år.


Ett vin med tydliga inslag av torkad aprikos i doften, men du kommer även känna av honung och lite ananas. I smaken kommer du få ett fylligt vin där du kommer känna russin, lite apelsin, lite fläder och en hel del aprikos. Snyggt avslut med en fin syra som man känner av lite diskret. Passar utmärkt till ostbrickan eller till äppelpajen.

- Vinbanken, september 2022


Tärningen 5 - Ingen dessert utan dessertvin, eller? En halvflaska som sitter perfekt till chokladmousse med hallon – sött, fruktigt och mycket aromatiskt eftersom chenin blanc här blandats med muscat. Ädelröta och sen skörd har lett till koncentrerade druvor som skapat detta elixir.

- Svenska Dagbladet, Anders Melldén, 14 november 2022

Produkttyp

Dessertvin

Systembolaget sortiment

Systembolaget ordinarie sortiment

Alkoholhalt

8,5 %

Systembolaget nr

274102

Volym

375 ml

Varumärke

Distell

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

South Africa - Western Cape - Coastal Region

Sockerhalt

193 g/liter

Druva

Chenin Blanc, Muscat de Frontignan, Grasa De Cotnari

Lagring

God att dricka nu men kan lagras upp till 5-7 år