Gör en festlig buffé med hjälp av Linda Letelier Hansson.

Linda har varit med i Sveriges mästerkock, driver restaurangen Lindas fingermat på Skanör och är nu aktuell med kokboken "Festliga bufféer" fylld med massvis av inspirerande recept på mat och drinkar. 

Linda Letelier Hansson med kokbok

Tillsammans med sin man driver Linda Letelier Hansson Lindas Fingermat i Skanör – en restaurang med sydamerikanska smaker. Hon har tidigare varit med i Sveriges Mästerkock och nu har hon släppt sin andra kokbok ”Festliga bufféer: Plockmat och läckra smårätter”.

Linda Letelier Hansson har älskat mat sedan födseln. Men det stora intresset började när hon var elva år. 

– Mina föräldrar separerade och jag var bortskämd med att farmor hade bott mycket hos oss och lagat massor av mat. Nu var mamma och jag tvungna att lära oss själva. 

På den tiden var de flesta kokböcker ganska tråkiga och det gick inte heller att googla för att hitta recept. I stället experimenterade Linda sig fram till rätter som hon gillade.

– Av misstag lär man sig väldigt mycket, säger hon och skrattar. Jag hade också gått bredvid min farmor och mormor under hela min uppväxt sett hur de gjorde. 

Under studieåren arbetade hon på restaurang och försökte att hålla till i köket så fort det fanns en fri stund.

– Det var hierarkiskt i köket, så för att ta sig in dit fick man erbjuda sig att skala lök – så det gjorde jag i mängder. Och passade på att stå bredvid kockarna för att kunna ställa frågor och smaka.

Sveriges mästerkock, egen krog och kockklänning

I 25-årsåldern träffade hon sin man Christoffer och de började drömma om att öppna restaurang. Men i början på 2000-talet var det svårt att få banklån, så planerna lades på is. Dessutom kom det fem söner emellan.

Men 2015 öppnade sig en möjlighet. Då uppmanade de två äldsta sönerna Linda att söka till Sveriges mästerkock. Hon kom med! 

– När jag sökte dit fattade jag inte att det skulle bli en sådan karusell. Men när jag kom upp till Stockholm insåg jag att om jag någon gång skulle starta restaurang så var det nu.

I april 2016 öppnade hon och maken Lindas Fingermat i Skanör. Fram tills i dag har det varit en sommarkrog. Resten av året har de haft en hel del pop up-event, caterat empanadas till Ica, Linda har skrivit kokböcker. Från och med nästa år kommer de att ha öppet året runt och servera äkta latinamerikansk mat som härrör från att Lindas pappa är från Chile.

Buffé och fläderbärsdrink av Linda Letelier Hansson

– Våra signaturrätter är empanada och churrasco med oxkind som vi har bräserat i vin i sex timmar och serverar hel i burgaren tillsammans med chimichurri, picklad rödlök och chilimajo. 

Linda har dessutom varit med och utvecklat en kockklänning

– Det är faktiskt den första kvinnliga kockklänningen som finns. Jag själv trivs bäst i klänning och kockskjortorna känns ganska trånga.

När mönsterkonstruktören tittade närmare på hur skjortorna var konstruerade såg hon att de flesta egentligen var herrskjortor som var insydda i midjan.

– Det kändes lite ”out” att vi inte har kommit längre år 2021.

Paella

Kokbok för fest

Nu är Linda aktuell med sin andra kokbok ”Festliga bufféer: Plockmat och läckra smårätter”.

– Tanken med boken är att vi vill ha fest och att man ska kunna ha teman. Det är olika bufféer med streetfood, skördefest, skaldjur, recept med fläder med mera. Till varje tema finns det en drink med alkohol och en utan, maträtter och en efterrätter. 

Det går lika bra att mixa rätter från olika teman, eller att bara göra en rätt. Det finns också en vegansk buffé för att tillfredsställa alla. 

Har du några favoriter?

 – Just nu skulle jag kunna äta den kubanska buffén varje dag. Det är som att resa igen, man kan göra maten och låtsas åka till Karibien. 

Ett recept på citronglass med yoghurt och kondenserad mjölk är ett smakminne från barndomen. Linda var i Bilbao tillsammans med sina föräldrar och var där på en restaurang som serverade olika frukter fyllda med glass. 

Drinken Terremoto är en annan av Lindas favoriter. Terremoto betyder jordbävning på spanska och drinken är gjord på chilenskt Pipeño (som går att byta ut mot bubbel), fernet och hemmagjord sorbet på toppen. Namnet kommer av att drinken skummar som en vulkan när vinet blandas med glassen.

Har du några favoritredskap i köket?

– Mixer – så att jag kan göra majonnäs, salsa, krämer och soppor.

Och favoritingredienser?

– Jag har alltid någon färsk krydda hemma. Lägger man det på toppen så bli allt genast så mycket festligare.

Om Linda Letelier Hansson:

Linda Letelier Hansson

Ålder: 45 år.Familj: Christoffer Hansson och 5 söner.Bor: Skanör.Arbete: Driver restaurangen Lindas Fingermat tillsammans med sin man.Aktuell med: Kokboken Festliga bufféer: Plockmat och läckra smårätter, som ges ut av bokförlaget Semic.Kul detalj: Har varit med och utvecklat en kockklänning. Men info finns på licawear.comVin: Bubbel av alla slag.