Ida Strid – kaffeexpert och tårtmästare i Hela Sverige bakar.

Ida Strid är en av deltagarna i Hela Sverige bakar 2020. Läs vår intervju med kaffenörden från Norrland som siktar på att bli en kvinnlig version av Ernst.

Ida Strid i Hela Sverige bakar

Ida Strid är en av 2020 års deltagare i Hela Sverige bakar. Hon är en trettioettårig kaffenörd från Norrland som är full av energi, älskar tårtor och ”knarkar” slickepottar. Siktet är inställt på att bli en kvinnlig version av Ernst.

Ida Strid har varit professionell kaffenörd i nästan 15 år. Hon började som barista och i dag går jobbet ut på att utbilda allt från krog- och cafépersonal till privatkonsumenter i kaffe.

– Det här med smaker och råvaror är jättekul och har mycket med min profession att göra. Steget från kaffe till bakning känns inte så jättestort, säger Ida Strid, som tävlar i årets Hela Sverige bakar.

Bakintresset har funnits länge. Hon och hennes syster brukade tävla om att få pappan att medge att sötsaker är gott. 

– Han tillhör en generation som säger att sött är sliskiga saker. Men det är ingen som kan säga så – alla tycker om söta saker, säger Ida hängivet.

Flamingeltårta av Ida Strid

Hobbyn tog extra fart i samband med föräldraledigheten då hon började baka alltmer och insåg också att hon var riktigt duktig.

– Jag började att baka tårtor till kompisars babyshowers, kalas och fester. 

Det var just efter en sådan babyshower som castingteamet från Hela Sverige bakar hörde av sig. Alla som hade varit på kalaset hade taggat Ida på inlägget där tv-programmet sökte deltagare.  

– Jag tänkte: ”hur svårt kan det vara”? och sa till mig själv: ”Jag förväntar mig att komma på första intervjun.” Så pass självsäker kände jag mig. Men jag hade kanske inte förväntat mig att jag skulle gå vidare.

Vid första uttagningstillfället bjöds Ida in till produktionsbolaget Meter Televisions studio för en personlig intervju samt en uppmaning att ta med sig ett ”håll käften-bakverk”.

När det var dags för nästa intervju hade Sverige infört coronarestriktioner och mötet genomfördes digitalt. De tävlande skulle försöka imponera på producenterna samt bagaren och konditorn, tillika jurymedlemmen, Johan Sörberg, utan att de kunde låta dem smaka på sina mästerverk.  

– Därför ville jag skapa något som var lite tekniskt så att Johan blev imponerad, samt att det måste vara bildskönt så att producenterna gillade det, förklarar hon glatt.

Ida bakade norrskensdoughnuts – bakverk med glasyr som såg ut som norrsken, samt en tarte med salt kola och hjortron.

– Det skulle vara mycket jag, och jag kommer från Lappland, säger hon.

Såg alla gamla program med papper och penna i handen

Det gick hem. Producenten Tina Graffman hörde av sig och förklarade att de inte kunde motstå Idas ”bruna lockar, blå ögon och röda läppar”. De tyckte också att hon var duktig på att baka.

Hela Sverige bakar 2020

Trots att Ida redan sett alla gamla Hela Sverige bakar-program minst tre gånger, tittade hon under uppladdningen inför inspelningen igenom dem igen.

– Jag förde anteckningar samtidigt. Där är otroligt mycket tips och trix som juryn delar med sig av, och jag försökte göra min läxa ordentligt de här veckorna. Det är en bra skola om man vill förbättra sig. 

Ida sprudlar av energi när folk o folk når henne på telefon. Att hon brinner för bakning är en självklarhet, men hon förmedlar en känsla av att även trivas stort med den uppmärksamhet som hela cirkusen runt att synas i ett av höstens mest populära tv-program kommer att innebära. Det är heller inte första gången som vi ser Ida i tv. 

– Min tv-debut gjorde jag tillsammans med Måns Zelmerlöw och Alexander Wiberg i "Chevaleresk". Och jag har varit med i "Jul med Ernst", så jag är inte nervös framför kameror.

Tidspressen var tuff

Det tuffaste i tävlingen var att baka på tid. Om juryn säger två timmar så är det två timmar som gäller, varken mer eller mindre. Det finns ingen tillagd tid någonstans. 

– Det var klurigt, för man är i ett nytt kök och vet inte var sakerna finns. Hälften av tiden går till att springa runt och leta rätt på grejerna. Det är värsta tidspressen.

En av höjdpunkterna med att delta i programmet, enligt Ida, är att träffa de andra deltagarna. 

– Det var väldigt kul att sitta och snacka om nördiga saker med folk som förstår vad man pratar om. Tolv personer som pratar samma språk, som till exempel vet vad tempererad choklad är, säger hon och skrattar. 

– Det är också otroligt roligt att pusha sig över sin komfortzon. Att testa något som man inte skulle testat förut. Man blir utbildad av att höra vad juryn säger om alla andras bakverk och jag är som en liten svamp som suger åt mig av alla tips. 

Vad kan du inte vara utan i köket?

– Min KitchenAid. Jag är för modern för att göra saker för hand och inte heller tillräckligt stark för att knåda en deg eller vispa en smet. Och jag knarkar slickepottar – de finns överallt.

Vad händer i framtiden? Blir bakningen mer än en hobby? 

– Jag har inte stakat ut vad det ska bli av det här. Jag har mitt heltidsjobb och bakar på helgerna när mitt barn sover och jag får allt fler beställningar på tårtor som jag gör vid sidan om. 

– Drömmen är att starta ett kafé och kunna få göra kaffe, som jag är absolut bäst på, och baka tårtor som jag också är bäst på. Och jag vill ha en Youtube-kanal med bakning. Jag är den händiga, kreativa i min familj som renoverar hus, bakar och lagar mat. Jag är den nya, kvinnliga versionen av Ernst, avslutar Ida glatt.

FAKTARUTA

Ida Strid

Namn: Ida Strid

Ålder: 31 år

Bor: Åkersberga

Familj: Sambo/fästman Jonas och dottern Stina drygt 1,5 år 

Yrke: Kaffespecialist och ambassadör för varumärket Lavazza

Instagram: misshenriettas

Aktuell med: En av deltagarna i 2020-års Hela Sverige bakar, med premiär 16 september

Favoritbakverk: Hallongrottor, som går att variera i det oändliga. Med hjortronsylt, eller blanda jordnötssmör och sylt och få peanut butter and jelly-kakor.