Jessie Sommarström om resan från stjärnkrogar till skolmat.

Jessie Sommarström har under hösten synts i både Kockarnas kamp och som programvärd för Årets kock. Själv har hon däremot nyligen bytt bort krogvärlden för att ge våra barn bättre matvanor och en hållbarare framtid.

Jessie Sommarström, Kockarnas kamp och Årets kock.

Foto: Samuel Unéus

Jessie Sommarström är aktuell höstens Kockarnas kamp All-star. Den här gången slutade hon på tredje plats – ett pinnhål ned från 2021, då hon senast stod i ladan och tävlade mot andra kockar. I årets tävlingen har konkurrensen varit benhård. Sveriges mest meriterade kockar, de som har utmärkt sig i tidigare säsonger eller i andra kocktävlingar, kämpade hårt om att ta en åtråvärd förstaplats.

I kvartsfinalen var Jessie på håret att åka ut. Hon hamnade i utslagstävlingen ”Såsduell” mot nära vännen Desirée Jaks, som Jessie hade varit med att rösta ut i Kockarnas kamp 2021. Det dåliga samvetet smög sig på, och när det stod klart att det var Desirée som skulle åka hem kunde Jessie inte hålla tillbaka tårarna.

Var det glädjetårar för att du vann eller blev du ledsen för att du slog ut Desirée – det såg nästan ut som det sistnämnda?

– Ja, jag tror nästan att jag blev mer ledsen. Det kändes inte så kul att fortsätta efter det.

Under en knapp timmes intervju med Jessie Sommarström är medkänsla och omtanke de personlighetsdrag som lyser starkast.

– Jag tror att jag är bra på att glädjas med andra människor på riktigt, säger hon med emfas. Och det ger mig jättemycket, för det är äkta glädje. Jag tror att människor är det viktigaste man har. Jag är en otroligt bra människokännare, och det är värt mer än någonting annat.

Jessie Sommarström, en av deltagarna i Kockarnas Kamp 2024.

Foto: Jakob Dahlström/TV4

Jessie Sommarström, en av deltagarna i Kockarnas Kamp 2024.

Just osjälviskheten och medmänskligheten har gjort att Jessie valt en helt ny karriärväg, långt bort från lyx, flärd och stjärnkrogar. Men mer om det lite senare.

Lärt sig yrket på Sturehof och Esperanto

Jessie Sommarström växte upp med sin mamma och bror. Mamman var vegetarian och lagade all mat från grunden med små medel. Det blev alltså en hel del linser och baljväxter i grytorna.

– När jag började äta hemma hos kompisar upptäckte jag att det fanns andra matkulturer. Det slog mig hur spännande mat kunde vara, och jag förstod att det fanns massor att lära. Mitt intresse för matlagning väcktes, och jag började låna böcker på biblioteket. När det sedan var dags att söka till gymnasiet blev det dock inte Hotell- och restauranglinjen. Kockyrket lärde hon sig genom att jobba sig upp på krog.

Kan du nämna några krogar som har satt sina spår hos dig?

– Sturehof! Det var mitt första riktiga jobb och det var fantastiskt. Det är ju ett unikt etablissemang och den ambiance som finns där är svår att efterlikna. Det är stort, fullt av olika typer av människor och har ett högt, bra tempo. Att trots det lyckas bibehålla känslan av att varje tallrik är viktig – att det är fortfarande en gäst som sitter där ute, det är fint. Jag lärde mig massor där.

Jessie nämner även stjärnkrogen Esperanto med Sayan Isaksson i spetsen, och kollegan Florencia Abella.

– Sayan är fantastisk, och Florencia är det coolaste som går i ett par skor, och en av Sveriges skickligaste kockar.

Jessie Sommarström fick revansch i Årets Kock

2020 ställde Jessie upp i Årets Kock, men tvingades avbryta mitt under finalen. Inför tävlingen hade hon tränat så hårt att hon försummat basala saker som att äta, sova och träna, vilket fick kroppen att säga ifrån.

Då kändes allt nattsvart. Men året därpå fick hon frågan om att ställa upp i "Kockarnas kamp", där hon slutade tvåa och återfick tron på sig själv. Dessutom hade hon nu en bättre insikt om hur hon skulle ta hand om sig själv nästa gång det var dags att förbereda sig för "Årets Kock".

Jessie Sommarström och Tareq Taylor ledde Årets kock 2024.

Foto: Årets Kock

Jessie Sommarström och Tareq Taylor ledde Årets kock 2024.

2022 stod hon där igen – och tog hem segern som Årets Kock, den första kvinnliga vinnaren på över 30 år.

– Det var overkligt och svårt att ta in. Man står där, överväldigad av alla intryck, och det känns som att hela bröstkorgen ska explodera på något sätt.

Året efter vinsten debuterade hon som programledare och ledde finalen tillsammans med Tareq Taylor. Det gick så bra att hon återvände 2024, återigen med Tareq vid sin sida.

Ny världsbild efter barn – nu vill hon förändra

I dag har Jessie lämnat stjärnkrogarna bakom sig – åtminstone för tillfället – och arbetar med offentliga måltider. Sedan april i år är hon gastronomisk chef för Sodexo, ett av världens största företag inom området, med ett starkt fokus på hållbarhet.

– När jag fick barn förändrades min världsbild. Jag insåg att vi är på väg in i en klimatkatastrof, och här har jag satt ett barn till världen. Hur kan jag bidra till att möta de extrema utmaningarna vi står inför – klimatkrisen och folkhälsan, vår tids stora ödesfrågor – och skapa en bra framtid för mitt barn?

Mat spelar en central roll i den globala omställningen, och här ser Jessie en möjlighet att göra skillnad. Att laga lyxmat till 20 personer på en exklusiv restaurang förändrar inte världen.

– Att jobba på Sodexo och skapa sunda, hållbara matvanor för skolbarn ger dem en bra start i livet. Även sjukhusmaten, som hjälper människor att tillfriskna snabbare, är oerhört viktig. Och även näringsrik mat för de äldre. Allt detta med hållbarhet i fokus, förstås.

Om tio år, är du då tillbaka i krogvärlden och driver eget?

– Det skulle naturligtvis vara jättefint att ha egen restaurang. Det är klart att jag också drömmer om det. Men allt handlar inte bara om mina drömmar. Om tio år hoppas jag att skol- och sjukhusmaten ser helt annorlunda ut. Gemensamt har vi lyft den offentliga måltiden. Den har blivit status och det har blivit sexigt att arbeta med offentliga måltider.

Jessie Sommarström blev Årets Kock 2022.

Foto: Samuel Unéus

Jessie Sommarström blev Årets Kock 2022.

Faktaruta: Jessie Sommarström

  • Ålder: 45 år.

  • Familj: Maken Gordon Grimlund, som också är kock och deras två barn.

  • Utmärkelser: Årets kock 2022, 2023 utsågs hon till Årets kvinna i besöksnäringen, tilldelades Gastronomiska akademiens guldmedalj och blev Kockarnas kock. utsetts till hedersdoktor vid den samhällsvetenskapliga fakulteten vid Umeå universitet.

  • Bok: Fågel, fisk eller baljväxtlasagne: konsten att välja rätt och bli en stjärna i köket. En kokbok för barn utgiven 2023 på förlaget Opal.

  • Favoritvin: Pinot noir, både sommar och vinter.

  • Äter till vinet: Mina 50/50 lammfärsspett, det vill säga hälften kött, hälften baljväxt – för klimatets skull.

Text: Åsa Larsson

14.11.2024