Jonas Crambys nya kokbok – en hommage till amerikansk mat.

Jonas Crambys nya kokbok är en hommage till amerikansk matkultur och sprängfylld med läckra recept som är så där amerikanska som man bara kan drömma om. Vi fick en pratstund med författaren som älskar Americana.

Jonas Cramby med nya boken Americana.

Jag når Jonas över Teams en ljuvlig brittsommardag i slutet av september. Truckerkepsen är på och humöret är på topp! Vi ska bland annat prata om Jonas senaste kokbok "Americana" – en hommage till amerikansk matkultur och sprängfylld med läckra recept som är så där amerikanska som man bara kan drömma om…

Boken är ett projekt som har sträckt sig över tio års tid och Jonas själv beskriver boken som en ”greatest hits” över hans egna amerikanska favoriter.

"Americana" dignar av läckra recept på allt från vackert vågiga baconskivor och bakad ziti, en rätt känd från tv-serien "Sopranos", till söta favoriter som key lime pie, chocolate cream pie och perfekta american blueberry pancakes.

I boken skiner din förtjusning över amerikanska diners igenom – berätta.

– Jag minns första gången jag var i USA och var sjukt hungrig när jag landat. Det första jag mötte var en diner och den amerikanska frukostkulturen som ju är något helt annat än i Sverige. Det var en härlig upplevelse! Efter det har jag haft många bra diner-upplevelser men jag minns särskilt en av de första gångerna i Texas när jag satt på en diner och en landsvägssnut kliver in och beställer kaffe och servitrisen just kallat en för ”honey” – det är ju bara fantastiskt!

Jonas Cramby i boken Americana.

Foto: Lennart Weibull

Jonas Cramby har hittat mycket matinspiration i den amerikanska södern.

Äkta Sunday Sauce och corn bread

Efter att ha läst kokboken vill jag laga precis allt! Vilken rätt tycker du jag ska börja med och varför?

– Då ska du börja med Sunday sauce eftersom den är riktigt användbar och en perfekt söndagsrätt.

Sunday sauce är en pastarätt där salsiccia och fläskkarré sakta får puttra i en hemlagad tomatsås Italian-style i flera timmar, med andra ord en rätt som är perfekt att laga en lat söndag.

– Den är enkel, påminner om spagetti med köttfärssås men är så mycket godare. Jag har provlagat den varje söndag i två års tid nu, men den blev perfekt redan första gången, haha! Bra om man, som jag, har en stor familj.

Är det nåt recept i boken du är extra nöjd med, en favorit?

– Receptet på gumbo är en favorit. Sen är jag lite extra nöjd med majsbrödet, det blev gott! Det var ett recept jag fick jobba extra på eftersom det ska bli bra med svenska ingredienser. Men till slut lyckades jag komma fram till en bra kompromiss.

Majsbrödet är ett av recepten, utöver receptet på Texas Chili, som du hittar här på folk o folk.

Målande texter som väcker aptiten

När jag bläddrar i kokboken blir jag själv förundrad över hur det kan vara så att jag vill laga allt, efter en stund kommer jag på vad det beror på – de målande ingresserna. Varje recept har en kort men inspirerande ingress som skapar en lust att vilja laga just DEN rätten, och DEN, och DEN. Jonas, som är journalist i botten, vet verkligen hur man väcker inspirationen till liv. Han är inte skolad kock men har gett ut ett stort antal kokböcker – så den givna frågan blir…

Har du själv provlagat och ätit allt i boken?

– Ja, ja, det har blivit många provlagningar och då är det tur att man har stor familj. Projektet "Americana" påbörjades ju för 10 år sen och har gått på sparlåga. Egentligen är det de senaste 1,5 åren jag jobbat med den mer intensivt, typ halvtid. Jag har sparat på mig favoriter genom åren som jag nu haft möjlighet att plocka fram.

Matbild ur Americana.

Foto: Lennart Weibull

Amerikanska läckerbitar som pickled deviled eggs och oysters Rockefeller.

Om receptet på Textas Chili som även finns här på folk o folk berättar Jonas att det är väldigt enkelt och ”nerstrippat”.

– Just det här receptet gör jag gärna själv och om man vill kan man bygga på det och göra det mer komplicerat. I receptet har jag ett kycklingpulver som man hittar i asiatiska butiker, typ som vår aromat men det är nåt annat. Just smakförstärkare i kombination med chili gör grytan till något speciellt.

Har du nåt tips på en bra restaurang för den som har lite tight budget nu i spartider?

– Ja, om jag ska hålla temat så gillar jag 800 grader slice på Söder (i Stockholm, reds. anm.) väldigt mycket! De gör stora pizzor ”New York-style” som man köper i slice. De är riktigt bra att värma upp hemma också, blir otroligt gott!

Jonas Crambys bästa husmorstips

När man läser Jonas kokböcker förstår man hur passionerad och intresserad han är av matlagning. Jag frågar hur han skulle göra för att ”smitta av sig” lite på nån som hellre värmer en Varma Koppen än bekymrar sig om handelslista, skärbräda och stekpanna. Vad skulle du säga för att väcka en gnutta intresse?

– Jag tänker alltid så att ”du kommer aldrig komma undan”, du har inget val, då kan du lika gärna försöka göra det roligt. Gör det till något trevligt. Sätt på lite skön musik, häll upp ett glas vin och lägg en halvtimme vid spisen. Hela livet blir ju så mycket bättre! Och ja, du måste kanske bläddra lite i en kokbok för att få inspiration, men det är ju kul!

Ditt bästa husmorstips?

– Investera i en bra slow cooker! En kökspryl som man faktiskt har nytta av, den är jag riktigt nöjd med.

På frågan om vilken som är hans favorit-matstad i USA sållas New York och San Fransisco snabbt bort. I stället landar vi tillbaka i Texas där intervjun tog avstamp.

– Min favoritstad är Austin Texas, där finns allt ifrån tex-mex och bbq till andra kulturella influenser. En riktigt bra blandning och det är en rolig stad.

Ur Jonas Crambys bok "Americana".

Foto: Lennart Weibull

Till recepten har Jonas Cramby även valt ut vissa soundtracks som du kan leta upp på Spotify, som han tycker passar till matlagningen.

Tiden rinner i väg och jag avrundar intervjun med den klassiska frågan: Du får bjuda en kändis på middag, i det här fallet en amerikansk kändis – vem bjuder du och vad bjuder du på?

– Jag gillar country och just nu ploppar det upp många bra countrymusiker som inte är så superkända. Så jag skulle gärna bjuda Brennan Leigh, en countrymusiker med norsk/svenskt ursprung. Henne skulle jag bjuda på ärtsoppa och pannkaka som är en av mina specialiteter!

Americana finns nu ute och du hittar den till exempel här.

Text: Lisa Heino

02.10.2023