Kockarnas kamp by Emma Shields.

Just nu är Emma Shields aktuell i Kockarnas kamp i TV4, där hon i skrivande stund har tagit sig vidare i de två första deltävlingarna.

Emma Shields

Emma Shields är kock och älskar att tävla. Hon har ställt upp i både Årets kock, tävlat i juniorkocklanslaget och yrkeslandslaget samt medverkat bakom kulisserna inför Kock-VM. Just nu är Emma Shields aktuell i Kockarnas kamp i TV4, där hon i skrivande stund har tagit sig vidare i de två första deltävlingarna.

Att det var kock som Emma Shields skulle bli visste hon tidigt. Hon har alltid gillat mat och var med farmor i köket redan som liten. När det var dags att börja gymnasiet föll valet därför på Hotell- och restauranglinjen på Dackeskolan i Mjölby.

– Jag gillar att experimentera och göra något praktiskt med händerna samt att slippa sitta stilla, säger hon när folk o folk når henne på telefon.Direkt efter studenten fick Emma anställning på den prisbelönta restaurangen PM & Vänner i Växjö, där hon tidigare gjort en av sina praktikperioder.

Emma Shields i Kockarnas Kamp

Driver By Emma Shields

Efter några år kändes Växjö för litet och flyttlasset gick till Stockholm. Där har hon arbetat på toppkrogar som Oaxen, Volt, Djuret och senast på Flickan. För knappt ett år sedan sade hon upp sig för att satsa på det egna företaget By Emma Shields.

– Jag har alltid tänkt att jag ville göra något själv och hade först en enskild firma vid sidan av, men inte så mycket tid att göra något av det. Så jag slutade på Flickan för att på heltid kunna jobba på ett sätt där jag kan påverka i alla led. Går det bra så vet jag att jag har gjort rätt och går det dåligt är det något som jag måste förändra, säger hon glatt. 

I dagsläget arbetar Emma Shields framför allt med cateringuppdrag och event. Hon ser det som en bra start för att bygga upp kapital, skapa en kundkrets samt lära sig bokföring. 

– Nu har jag ett kök som jag utgår ifrån. Drömmen är att så småningom hitta en fast punkt dit folk också kan komma för att äta min mat. Om det blir en restaurang som är öppen sex dagar i veckan eller en lite mer flexibel matstudio vet jag inte.

Älskar att tävla

Just nu är den 29-åriga kocken aktuell i succéprogrammet Kockarnas kamp, vilken nyligen kammade hem titeln Årets dokusåpa på Kristallengalan 2019. Emma Shields är en sann tävlingsmänniska, hon har en äldre bror och under uppväxten har de tävlat i det mesta. Därför tvekande hon inte en sekund när hon fick frågan om att delta i det populära tv-programmet.

Emma Shields i Kockarnas Kamp

– Tävlingarna blev en extra möjlighet under gymnasietiden – något som man kunde göra utöver skolan. Därefter rullade det på med yrkeslandslaget och juniorkocklanslaget.

Det år Emma skulle fylla 25 var hon finalist i Årets Kock. Hon fanns också med i träningsköket under de sista månaderna av Sebastian Gibrands uppladdningen inför världens mest prestigefyllda kocktävling Bocuse d’Or. På senare tid har hon dock kommit på andra tankar när det gäller att tävla i mat.  

– Jag tycker att det är tufft. Jag kan tävla i allt, men det blir så mycket prestation när det kommer till matlagning. Det är så mycket prestationsångest till vardags ändå eftersom jag vill göra saker bra hela tiden. Och i tävlingar blir man så utsatt, säger hon och tillägger att hon nu alltså toppar sin tävlingskarriär med Kockarnas kamp. 

Spänning i såsduell

Tv-produktionen spelades in under några veckor i maj och den stora behållningen, enligt Emma, var att få lära känna de andra kollegerna i branschen samt att höra om deras respektive bakgrunder och historia.

– Det är väldigt speciellt att filmas från att man vaknar till att det är dags att gå och lägga sig. Trots det kom vi varandra nära – och det var fint. Själva tävlingsmomenten var mindre roliga. 

– Jag trodde att jag skulle hantera dem lite bättre. Men när jag klev in i ladan kändes det bara som att jag ville kräkas, säger hon och skrattar lite.

Trots sin olust inför kamperna kammade hon och hennes vän Sebastian Gibrand hem den allra första deltävlingen och de kunde fästa var sin välförtjänt medalj på sina respektive kockskjortorna. Dessa kan användas som extrapoäng i kommande utslagsmoment. 

I andra avsnittet blev det mer dramatik. Emma Shields kom sist i ett av delmomenten och hamnade i den fruktade såsduellen med den betydligt mer erfarne Walter Traub – kocken som alla förfasade sig över att möta. Han anses nämligen vara en mästare på just såser. Duellen gick ut på att de båda skulle tillaga en valfri sås till entrecote, som de övriga kockarna sedan testade av blint. Emma hade is i magen och hennes bearnaisesås fick fem av sex möjliga röster och Walter blev den förste kocken som var tvungen att lämna programmet.

– Det var superskönt att börja så bra. Att vinna första deltävlingen och sedan kamma hem såsduellen var en stor lättnad. Jag var ju superbesviken när jag hamnade där så tidigt i programmet, avslutar Emma Shields.

FAKTARUTA

Emma Shields i Kockarnas Kamp

Namn: Emma Shields

Ålder: 29 år

Bor: i Hägersten i Stockholm

Familj: maken Isak samt mamma, pappa och en bror

Yrke: Kock och driver det egna företaget By Emma Shields

Aktuell med: Kockarnas kamp i TV4

Priser och utmärkelser: Suzanne Wohlin-stipendiat 2018, White Guide Rising star 2018, final i Årets Kock 2015, OS-Guld med Juniorkocklandslaget 2012, Wordskills Yrkes-VM 2011, och Nordiska Mästerskapen 2011.

Favoritråvara: Det varierar, just nu kål eftersom det är i säsong.

Vin: Lite lättare röda, gärna Bourgogne och pinot noir.

Gustave Lorentz Pinot Noir Evidence, ekologiskt

199,00 kr


Pinot Noir Evidence från Gustave Lorentz har en medelstor och angenäm doft med inslag av hallon, körsbär och integrerade toner från ekfaten. Smaken har en fint balanserade syra, en trevlig kryddighet och frukt som samsas med fatkaratären genom hela eftersmaken.