Kvinnan bakom populära krogen Trattoria Montanari.

folk o folk har träffat den kokboksaktuella Natalie Montanari Hedengren som även driver den italienska krogen Trattoria Montanari.

Natalie Montamari Hedengren i vingård

Allt började med Natalie Montanaris pappas kompis Fernando di Luca. Han körde scooter från sin hemregion Marche på Italiens östkust till Sverige och började jobba som nattportier på hotell Malmen i Stockholm. Efter ett tag fick han Natalies pappa Paolo att komma upp till kalla Norden och de jobbade tillsammans på hotellet. När Fernando tröttnade på att jobba natt började han importera mat från sitt hemland.

- Han blev Barillas representant i Sverige och resten är historia. Min pappa Paolo öppnade restaurang Capri på Nybrogatan i Stockholm 1968, berättar Natalie när vi möts på hennes och systern Linas nuvarande krog Trattoria Montanari på Östermalm.

Capri blev en jättesuccé och efter några årtionden hade Paolo ett litet krogimperium i Stockholm med Martini på Norrmalmstorg som en av kronjuvelerna. Under många år ägde han även restaurang Riche. Men när Paolo gick bort för tjugo år sedan upphörde familjen Montanaris krogverksamhet. Fram tills för tre år sedan när Paolos barn öppnade Trattori Montanari i Muntergöks gamla lokal på Grev Turegatan.

Restaurangen är bara femtio stolar stor men anses av många vara Stockholms bästa italienska krog. Konceptet är trattoria och de flesta varmrätter kostar under 200 kronor.

- Det var jag som tjatade på mina syskon att vi skulle slå till, säger Natalie när vi sitter ner i matsalen mellan lunch och middag.

Montanaris italienska mat bokomslag

Trattoria betyder lite enklare krog på italienska och tanken är inte att köket är en experimentverkstad utan att rätterna görs som de alltid har gjorts.

- Ibland kommer det hit unga kockar som vill testa granatäpple och annat konstigt i maten men det funkar inte. Vår mat ska vara traditionell, säger Natalie.

Många av råvarorna kommer direkt från Italien, bland annat vongole-snäckorna. De dammsugs upp ur havet utanför Marche och transporteras upp till Stockholm. Så sker även med olivoljan och vinet som tillverkas av Natalies släktingar. Om detta kan man läsa i den nyutkomna kokboken Montanaris italienska mat som precis lämnat tryckpressen. I den vackra boken finns även restips om vilka platser man bör besöka i Marche och regionhuvudstaden Fano. Självfallet utgörs ryggraden av ett gäng recept på rätter som du kan äta på krogen.

- Två rätter som jag tycker särskilt mycket om är den speciella pastarätten passatelli samt porchetta di Fano, säger Natalie som är bokens författare.

Några planer på att likt som sin pappa starta fler krogar har Natalie inte.

- Det är så typiskt svenskt att när det går bra starta en krog till. I Italien kan man bara nöja sig med att det går bra och stanna vid det. Vi har gjort den här kokboken istället. Det har tagit mycket tid, men jag är jättenöjd. Vi är glada att förlaget ville ge ut den.

FAKTARUTAN

Natalie Montanari Hedengren

Namn: Natalie Montanari Hedengren

Familj: Min man David och barnen Isabella och Theodor

Ålder: 37

Bor: Östermalm

Stressar av med: Rödvin framför brasan

Äter gärna på en måndag: Spaghetti med röd pesto

Äter gärna på helgen: Ossobuco med polenta

Favoritkrog i Sverige: Älskar stämningen på Tudor Arms

Bästa bar i världen: New York Bar på Park Hyatt Tokyo

Favoritvin: Naturvinet 9 från Luigi Gusti i Morro D'Alba

Favoritdrink: Martini Bianco med is och citron

Dricker i en bar: Moscow Mule

Lagar helst: Hemmagjorda gnocchi med en god tomatsås

Senaste resa: Tel Aviv

Detta vet vi inte om dig: Jag har svårt att skilja på höger och vänster.

På Trattoria Montanari kan man avsluta middagen på italienskt vis genom att dricka ett litet glas grappa. De erbjuder nedanstående grappa från producenten Jacopo Poli:

Sarpa di Poli

409,00 kr


Generös och fruktig doft med toner av päron och banan, halm samt lätt aromatiska inslag. Aromatisk och eldig smak med välbalanserad alkohol och lång eftersmak.

Serveras rumstempererad som avec eller digéstif.

Poli Bassano Classica

299,00 kr


Stor, druvig doft med inslag av russin, torkade frukter, halm och pomeransskal. Druvig, balanserad, lätt oljig smak med inslag av russin, torkade frukter och citrus. Lång eftersmak.

Serveras rumstempererad som avec eller digéstif.