Lammracks och vaniljinfuserad vitkål tar dem till Rioja.

Möt Fredrik och Patrik som vann en resa till Bodegas Faustino och laga deras gudomliga lammracks med vaniljinfuserad vitkål. Receptet hittar du här.

Faustino I flaska och vingård

Ett gemensamt matlagningsintresse och förmågan att para ihop en maträtt med vinet Faustino I Gran Reserva kommer att ta Patrik Sundberg och Fredrik Jonsson till Rioja. De båda vännerna vann en tävling i folk o folk där vinsten är en resa till Spanien och ett besök på Bodegas Faustino.

Patrik Sundberg och Fredrik Jonsson lärde känna varandra i slutet av 1990-talet. De gick en ettårig utbildning till skidlärare i Åre och bodde tillsammans i en liten lägenhet på 20 kvadratmeter tillsammans med ytterligare två killar.

– Redan där lagade vi mat i ihop, och det har vi fortsatt med. Fast det är lite skillnad på vad vi lagade som studerande jämför med nu, säger Patrik och skrattar.

– Ibland gjorde vi måndagsbananen, banan i ugn med choklad och glass – ”Hajkbanan.”, minns Fredrik.

Intresset för att stå vid spisen har hållit i sig och numera har matlagningskunskaperna och känslan för smaker och olika kombinationer blivit betydligt bättre. Båda bor i Gustavsberg på Värmdö utanför Stockholm och de träffas ibland och lagar mat ihop till sina respektive familjer.

– De brukar säga ”börja i tid”. Ibland tar vi oss an lite olika projekt utan att veta vet hur vi ska ta dem i mål. Så det kan resultera i ganska sena middagar, säger Fredrik roat.

Lamm, vitkål med vaniljtoner och kryddat med spanska smaker

Lammracks och vaniljinfuserad vitkål

Matlagningsessionerna har lönat sig. De båda hobbykockarna vann folk o folks tävling om en maträtt som passar till vinet Faustino I Gran Reserva. Vinnarrecept bestod av lammracks med vaniljstuvad vitkål och chorizocrisp.

– Vi valde lamm eftersom det rekommenderas till vinet. Och vi ville gärna addera vanilj eftersom det finns inslag av det i vinet. Chorizon var för att även få in något spanskt, förklarar Patrik.

Idén till rätten fick de när de var i butiken och handlade.

­- Vi hade en jättetydlig plan innan vi gick dit. Men insåg då att vi höll på att plagiera en kompis recept som är kock. Så den här kom till på uppstuds i affären, säger Fredrik.

– Rätten har en speciell karaktär. Stuvad vitkål är lite ovanligt i dag och dessutom är den vaniljinfuserad. Men smakerna gifter sig väl med varandra. Dessutom ingår lite sherry, som är en bra smakkompis till de andra ingredienserna. Det blev helt enkelt en god rätt, säger Patrik.

Patrik har ett spirande vinintresse och hittade till folk o folk i sin iver att utöka kunskaperna.

– Jag har börjat att ta ett större ansvar för vad jag har i glaset. Det kom utifrån en insikt att jag bryr mig mycket om maten och råvarorna och har ägnat mycket kraft och energi kring det. Men det har varit slumpartat om vinet till har varit bra. Jag ville helt enkelt lära mig mer.

Han har börjat samla på flaskor för att se vad som händer med åldern och numera dricker han mer spännande viner än tidigare.

– För mig har vin alltid varit intressant, men jag har inte engagerat mig så mycket. Och nu blir jag mer som en biprodukt av Patriks intresse, kommenterar Fredrik.

Första pris i tävlingen är en resa till Rioja inklusive en guidad tur på regionens tapsgata Calle del Laurel samt en VIP-provning på Bodegas Faustino. Båda två har varit i Spanien flera gånger, men aldrig satt sin fot i Rioja.

Vinnarna i Faustino-tävlingen

Hur ser förväntningarna ut inför resan?

– Vi vet ju inte när – eller om – det går att åka dit, så för egen del ha jag skjutit undan alla förväntningar tills det öppnar upp igen, säger Patrik.

Samtidigt tillägger han att det känns lyxigt att få åka dit och testa lite intressanta viner samt lära sig mer om vinhuset Faustino.

– Och att dessutom kunna göra det tillsammans med nära vännen Fredrik.

Lammracks och vaniljinfuserad vitkål:

Den här rätten är både rustik och elegant på ett sätt som vi tycker passar en Faustino. Hemligheten är att balansera syran i kålen. Blir det för sött kommer grädden och vaniljen att bli övermäktig. Ha därför sherryvinäger, provskedar och ett glas Fasustino till hands för att hitta rätt fräschör i kålen. När vaniljen i kålen balanserar mot ektonerna i vinet har du träffat rätt.

Grilla gärna lammet om det går. Grillsmaken möter upp kraften i vinet fint och snåla inte med chorizokrispet. Den är fin på tallriken och bidrar både såväl god smak som spansk känsla. Men mest är det kul att säga chorizokrisp.

Smaklig spis!

Det här behöver du till 4 personer

800g lammracks2-3 schalottenlökar1 kg vitkål200g färsk chorizo1 vaniljstång (gärna bourbonvanilj)5 dl vispgrädde,kycklingbuljongtärning eller koncentrerad fond till 0,5 liter vätska2 msk sherry2 tsk sherryvinäger + ev. mer att smaka av medfärsk dragonfärsk persiljavitlök

Så här gör du

 1. Putsa lammracksen, gnid in med salt och peppar. Låt vila i rumstemperatur.

 2. Hacka lök och vitlök fint.

 3. Skär vitkålen i lite större bitar, ungefär 3x3 cm.

 4. Fräs schalottenlök och vitlök på medelvärme i olivolja utan att det tar färg.

 5. När löken är mjuk och glansig, häll över sherry och 1 tsk sherryvinäger. Reducera och låt koka in i löken.

 6. Skrapa ur vaniljstången och häll fröna i kastrullen. Spara stången och använd till något annat mat eller bak.

 7. Häll på grädde och i med kycklingbuljong/fond.

 8. Kålen släpper en del vätska när den värms så var inte rädd om det känns för lite vätska i förhållande till kål i början.

 9. Koka försiktigt i 20 min eller tills kålen känns lagom. Vi vill ha den (knappt) al dente så det finns lite tuggmotstånd kvar. Känns det för rinnigt, gör en toppredning (använd inte majzena, det är för mat vad Phil Spector var för kvinnor) så det blir krämigt och lent.

 10. Smaka av med salt och peppar. Kolla syran också, den ska finnas där men inte vara för vass så den kväver vaniljen. Provsmaka med vinet nära till hands. Balansera med lite extra sherryvinäger eller en nypa socker om det behövs.

 11. Rör i ordentligt med finhackad dragon precis innan servering.

 12. Ta köttet ur korven, smula så bra du kan med fingrarna och stek på medelvärme tills fettet smälter och köttet blir gyllene. Lägg på tallrik med hushållspapper så fettet sugs upp. När det svalnat, hacka så fint du kan.

 13. Grilla lammet hett för krispig yta, låt gå till 55 grader (eller hur du nu vill ha ditt lamm) och lägg i folie för att vila tio minuter.

 14. Skär upp lammracksen. Montera kålen i botten på tallriken, strössla ordentligt med chorizokrisp och lägg ett par lammracks ovanpå. Peppra, på med persilja och servera.

 15. Ät och (för guds skull) drick!

Faustino I Gran Reserva:

Faustino I Gran Reserva

199,00 kr


En förstklassig Rioja! Viner som denna är mer eller mindre unika i vinvärlden då de är drickmogna när det lanseras, men ändå kan lagras och utvecklas ytterligare under mycket lång tid. Smaken är kryddig och balanserad med fat, solmogna mörka frukter, torkad frukt, kanel, vanilj och en fläkt av torkade örter - perfekt till lammracks!