Leif GW om sitt jaktintresse och vad han dricker till vilt.

Leif GW Persson har jagat i nästan hela sitt liv. Här berättar om det mest ovanliga djur han har fällt och hur jakten påverkat honom som människa.

Leif GW Persson

Nu på hösten är det högsäsong för alla jägare. Många tar ledigt från både jobb och familj och ger sig ut i skogen för både en härlig upplevelser i naturen och förhoppningsvis lite hälsosamt kött med hem till middagen. Intresset för jakt är stort och har på senare tid vuxit lavinartat. folk o folk har pratat med Leif GW Persson, som har jagat i nästan hela sitt liv.

– Det började med att jag hittade ett gammalt salongsgevär på vårt lantställe i Bohuslän. Då var jag sex år och tyckte att det var kolossalt spännande. Det fanns inga dataspel på den tiden, så jag roade mig med att springa omkring där och jaga allt möjligt som jag egentligen inte fick skjuta på, säger Leif GW Persson och skrattar.

Sedan dess har Leif GW Persson hållit på mycket med jakt. Under vissa perioder blev det så ofta som 150 dagar om året. När han arbetade på universitetet kunde han åka och jaga tidiga morgnar innan jobbet, och sedan en stund till kvällen innan det bar av hem till familjen.

– Det blev inte så mycket sömn under den perioden, och det fixar jag inte det längre, säger han.

I dag blir det närmare 60 dagar med jakt varje år.

Vad är det med jakt som är så fascinerande?

– Man sitter och väntar och filosoferar och det händer ingenting särskilt. Och så plötsligt, på en tiondels sekund, kan allt förändras. Jakt handlar mycket om förväntningar. Min pappa brukade säga: ”Den bästa jakten i ditt liv är den som just ska börja.”

En bra jägare måste, enligt Leif, ha närvaro – det vill säga verkligen vara med och kunna tolka alla mystiska, knäppande ljud i naturen samt ha god kunskap om djurens beteende.

– När du har varit med ett tag får du en föreställning om hur och när djuren ska komma. Det är viktigt och stämmer ofta. Sedan måste du naturligtvis vara snabb i reaktionerna när det händer.

Leif medger att han har blivit långsammare på äldre dar och i dag ibland tvingas avstå från att skjuta på djur som han tveklöst hade siktat på som yngre.

– Erfarenheter bygger man på hela tiden och jag kan fortfarande skjuta – om jag får tid på mig. Men jag har inte längre en fysik som är i paritet med min närvaro.

Leif förklarar att ta livet av ett djur påverkar dig som människa att du aldrig blir densamma efteråt.

– Det slipar ned en tröskel som är ganska väsentlig i mänsklig mening. När du siktar på något i avsikt att döda bejakar du din omnipotenta sida och det går igen i andra avseenden hur du är som individ, säger han.

Leif GW jagar ”allt”.

På frågan om vilka djur han helst jagar svarar han ”allt”. Det är alltifrån vanliga djur i våra svenska skogar som han fäller för köttets skull till kråkor eftersom de är predatorer på djur som går att äta samt råttor i ladugården som han skjuter av sanitetsskäl.

Leif GW Persson har jagat över nästan hela jordklotet, men troféjakt och att skjuta lejon är han inte intresserad av. Det mest ovanliga djur han har fällt är en narval – en liten val som bor i Norra ishavet och kännetecknas av sin långa, framåtriktade huggtand som ser ut som en lans.

– Vi var på Grönland där det är tillåtet att jaga val. Lokalbefolkningen var mycket förtjusta över att ha mat för en månad framåt. Men jag var inte så road av smaken, säger han och ler.

Leif äter själv mycket och gärna vilt. I dagarna lanserar han viltkött under sitt eget varumärke som ska saluföras till konsument. 

– Varje år skjuts mycket vilt i landet, så här finns en uppsjö av gott kött – några tusen ton. Men det hamnar ytterst sällan utanför kretsen av jägare och tas därför inte tillvara fullt ut, säger han.

Leif GW och hans samarbetspartner kommer att erbjuda enklare viltprodukter – så att folk ska slippa stå i timmar och laga mat – som exempelvis goda korvar.

– Vilt är dessutom det enda verkligt ekologiska köttet som finns och man kan göra mycket gott av det, säger han avslutningsvis.

Vad dricker du till vilt?

– Rött. Möjligen med undantag till fågel – som till exempel fasaner – där en gammal vit Bourgogne eller något snarlikt från Rhone fungerar alldeles utmärkt. Till klövvilt och liknande får det dock bli rött. Och även där gärna en mjuk, väl avrundad Bourgogne, avslutar Leif GW Persson.

Här hittar du läckra recept med vilt >

FAKTARUTA

Leif GW Persson

Namn: Leif GW Persson

Ålder: 74 år

Familj: Hustrun Kim samt 6 barn och 11 barnbarn.

Bor: I Solna samt i Elghammars gård i Sörmland.

Yrke: Författare, tv-profil, tidningskrönikör, professor i kriminologi samt har sitt eget varumärke där han saluför sällskapsspel, vin samt lanserar inom kort viltkött och så småningom snus.

Senaste bok: Den självbiografiska boken Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv: Berättelsen om mitt yrkesliv.

Reine Pédauque Bourgogne Hautes Côtes de Nuits Rouge

259,00 kr


Till vilt av rådjur eller hjort passar det här vinet utmärkt. Smaken är lång och elegant med fina inslag av röd frukt, kryddor och välintegrerade fat.

Gert Klötzke och Emil Lindfors på Årets Viltkock

Emil Lindfors är Årets Viltkock.


Under en jämn kamp stod det till slut klart att det var kocken Emil Lindfors från Skellefteå som kammade hem titeln Årets Viltkock. folk o folk har pratat med vinnaren och fått lite tips på vad som är viktigt att tänka på när man tillagar viltkött. 

Läs mer »