Minvino – varannan vatten på ett elegant sätt.

Tack vare en uppgift på Berghs School of Communications fick de två entreprenörerna Jeanette Fili och Petra Ranhem en idé. De skulle skapa ett vatten som harmoniserar till vin. Vattnet har nyligen lanserats under varumärket Minvino.

Jeanette och Petra från Minvino

Skoluppgiften gick ut på att analysera ett neutralt kolsyrat vatten och hitta en unik position på marknaden för att öka försäljningen. Det gav Jeanette och Petra en insikt: ”ingen äger selterglaset”.

Efter att ha testat och jämfört olika aktörers buteljerade vatten kom de fram till att vatten inte bara är vatten – de skiljer sig åt och olika kvaliteter inverkar på mat, dryck och framförallt vin. Valet av vatten påverkar alltså vinupplevelsen.

– Vi ville skapa en helhetsupplevelse vid middagsbordet. Att kombinera mat och vin är inget nytt, men vi ville addera vatten som förhöjer vinupplevelsen och det är unikt, säger Petra.

De menar att vi i Sverige är mer okunniga om vatten än i många andra länder. Vi är vana vid att det håller en relativt hög kvalitet i våra kranar och är gratis.

– Det pratas ofta om att vattnets kvalitet och smak har betydelse i andra former av drycker, som vid framställning av sake, öl eller tebryggning. Men ingen har tagit notis om hur vattnet som serveras till vin ska smaka. Här fanns ett fönster, säger Jeanette.

Samtidigt som de två entreprenörerna bestämde sig för att utveckla sin idé såg de en global trend att allt fler i andra länder började utbilda sig till vattensommelier och några av de främsta restaurangerna i Europa började ha särskilda vattenmenyer.

– Vi insåg då att vi var på rätt väg, att vi hade kommit på en idé som kunde fungera, säger Jeanette.

Jeanette och Petra inledde tidigt ett samarbete med Solveig Sommarström och Susanne Berglund Kranz i utvecklingen av Minvino. Solveig Sommarström har bland annat arbetat som laboratoriechef på Vin & Sprit och varit med och skapat Absolut Vodka samt suttit juryordförande för Sveriges bästa kranvatten. Susanne Berglund Kranz är svensk mästare i sommellerie och stått på prispallen fyra gånger i de nordiska mästerskapen.

Tillsammans började de leta efter en vattenkälla och testa olika sammansättningar av mineraler och kolsyra mot ett stort antal viner. De kom tidigt fram till att olika typer viner krävde olika komposition, vilket resulterade i att Minvino i dag finns i fyra olika varianter: för det friska, fruktiga vita vinet, för det kraftfulla, smakrika vita vinet, för det strama, eleganta röda vinet samt för det kraftfulla, smakrika röda vinet.

– Samtliga våra vatten är kolsyrade med milt, pärlande bubblor för att de ska kittla smaklökarna. Test har visat att kolsyran öppnar upp smaken i munnen, säger Jeanette.

Hon poängterar att om det blir för kraftig kolsyra bedövas smaklökarna och får motsatt effekt. Därför har de valt att ha Minvino bara ska vara milt porlande.

Kriterierna på de vattenkällor som förser dem med vatten är att de ska ha ett mycket rent vatten, det vill säga ett lågt innehåll av nitrater, samt ett lågt innehåll av mineraler. I Minvino tillsätt sedan bara naturliga mineraler i varierande mängd för att få fram de olika smakerna.

En vanlig reaktion på deras och andras vatten på flaska är att det inte är miljövänligt, och att svenskt kranvatten är tillräckligt bra. folk o folk frågade därför entreprenörerna hur de ser på miljöaspekten?

– I Sverige har vi stora resurser av fint källvatten, men i de allra flesta områdena i landet måste vattnet renas på väg till våra kranar. Det rena vattnet är alltså i dag inte en självklarhet, säger de.

De menar att köpa källvatten är ett sätt att värna om våra svenska fina vattentäkter. Intresset för vattenkällorna stärks och det blir en angelägenhet för bygden att inte de inte smutsas ned av industrier eller jordbruk, som påverkar nivån av nitrater och behovet av rening.

– Vi har också valt att använda glasflaskor eftersom det är 100 procent återvinningsbart och inte släpper ifrån sig några plastrester eller påverkar smaken, säger Petra.

Petra och Jeanette har båda gått sommeliereutbildning för att lära sig om dryck. I sommar kommer de att lära sig ännu mer om vatten – de kommer att gå en utbildning till vattensommelierer.

Minvino 75 cl flaskor

Faktaruta:

Minvino finns i fyra olika varianter:

– För det friska, fruktiga vita vinet

– För det kraftfulla, smakrika vita vinet

– För det strama, eleganta röda vinet 

– För det kraftfulla, smakrika röda vinet

Det lanseras i Sverige i maj månad och vilka restauranger och butiker som har MINVINO uppdateras på Minvino.com men går även att beställa direkt hemsidan.