Mjuka grekiska smaker i Jill Johnsons och Maria Molin Ljunggrens kokbok.

Artisten Jill Johnson och managern Maria Molin Ljunggren släppte i början av maj boken ”Jill & Marias taverna – Medelhavsmaten från vårt Kreta”, en kokbok och kärleksförklaring till deras gemensamma favoritö - Kreta.

Jill Johnson och Maria Molin Ljunggren

Artisten Jill Johnson och managern Maria Molin Ljunggren har samarbetat i 25 år och varit vänner ännu längre. Med åren har de hittat en gemensam passion utöver musiken - Kreta och den grekiska maten. I början av maj släppte de boken ”Jill & Marias taverna – Medelhavsmaten från vårt Kreta”, en kokbok och kärleksförklaring till deras gemensamma favoritö.

– Vi firar vårt 25-åriga samarbete och kände att det var dags att göra det här drömprojektet som vi har funderat på länge. Vi ville dela med oss av vår älsklingsö‚ säger Maria Molin Ljunggren.

Matintresset har kokbokskreatörerna med sig hemifrån. I både Jill Johnson och Marias familjer lagades det mat från grunden när de växte upp och i respektive hem samlades de ofta runt middagarna vid köksborden.

– Mina föräldrar reste mycket och mamma var nyfiken på nya råvaror och inte bara de svenska smakerna. Jag åt till exempel avokado innan det började bli populärt, säger Jill Johnson.

– Det blir ju trivsamt i ett hem när du lagar mat. Alltifrån dofterna och att ha ett fyllt kylskåp till att du står där och rör i grytorna och pratar, säger Maria.

Under årens lopp har många av Jill Johnson och Maria Molin Ljunggrens möten varit i Marias kök samtidigt som hon har lagat mat. Det började när barnen var små eftersom det var praktiskt, och sedan har den vanan fortsatt.

Vin och mat hör ihop

Matbild från Jill & Marias taverna

– Jag tänker att både musik och mat är viktiga samt att de hör ihop. Vin och mat har så många olika lager och passar till olika tillfällen, precis som musiken. Du sitter ju inte och äter en lugn middag med din älskade och spelar hårdrocksmusik, men det kanske du vill ha när du tränar, förklarar Jill Johnson och tillägger entusiastiskt: Kombinationen av ett bra vin, bra sällskap och god mat är oslagbar.

De förklarar att det dock skiljer sig i avseende när man får uppleva resultatet. Musiken tar tid och innebär väntan innan man vet hur det blir, medan resultatet av matlagningen kommer direkt.

En kärleksaffär med Kreta

Att de hamnade på just Kreta berodde på att Marias svärmor kom från ön. Hon och hennes man Bobby Ljunggren reste ofta dit och hälsade på släkt och vänner.

– Efter mitt första nedslag där var jag helt fast. Och några år senare skaffade vi ett eget ställe. Både vi och barnen vill tillbringa mycket tid där och det har blivit vårt sommarställe, säger hon.

Jill med familj hälsade på och ön tog ett grepp även om artistens hjärta.

– Den blev en naturlig samlingspunkt för oss. Jill bor inte i Stockholm, så det är lika ofta som vi har möten på Kreta som i Sverige, fortsätter Maria.

De håller till utanför Chania, i den lilla byn Maleme. Precis som hemma lagar de ofta mat själva och går gärna runt på grönsaksmarknaden och frossar bland alla härliga råvaror.

– Det är något med Kreta – det är som att allt har en len smak. Om det är solen, tempot eller blandningen vet jag inte. Men olivoljan är len, likaså yoghurten och grönsakerna. Allt känns på något sätt väldigt snällt, säger Maria och får något drömskt i blicken.

– Den grekiska maten är också väldigt omhuldande. Jag känner mig ompysslad i smakerna. I boken finns kåldolmar i citronsås som har så mycket mustiga smaker, samtidigt som de är väldigt mjuka, fortsätter Jill.

Olivolja

Båda är överens om att det mesta är lättlagat.

– Om du till exempel har en god olivolja, fina citroner och kyckling, så lägger du det på samma plåt och kör in allt i ungen. Sedan kommer det ut som värsta rätten! Det är häftigt att det kan vara så enkelt att laga så god mat, säger Jill och ler.

Kvinnorna pratar också lyriskt om råvarorna och då framför allt olivoljan, yoghurten och fetaosten. Och inte att förglömma grönsakerna.

De berättar att 80 procent av olivoljan från Kreta är Extra Virgin, vilken öborna är mycket stolta över.  

 – Vi fick lära oss att en svensk person förbrukar ungefär en halv liter olivolja per år. På Kreta gör de av med trettio till fyrtio liter under samma period. I kokboken har vi ibland gjort om proportionerna på just olivoljan eftersom de använder sådana otroliga mängder, säger Maria och skrattar.

Boken kretsar kring Kretas kvinnor

Moussaka Jill & Marias taverna

Boken bjuder på ett sextiotal traditionella recept nedärvda i generationer, uppblandade med Jills och Marias egna, personliga och mer moderna tolkningar. Den är fylld med härliga inbjudande bilder på både mat och miljö.

Arbetsprocessen började med att de båda kreatörerna skrev långa listor på vilka rätter de ville ha med i boken utifrån idéer som de hade samlat på sig. Därefter frågade de runt på ön efter tips på vem som gjorde den bästa versionen av varje recept.

– Vi har lärt känna fantastiska kvinnor som har delat med sig av sina kunskaper. Den här boken kretsar ju väldigt mycket kring kvinnorna som också har blivit våra vänner, säger Jill.

Vissa rätter har Jill och Maria skapat tillsammans här hemma i Sverige.

– Basen är alltid det grekiska köket med grönsaker, olivolja, oregano, citroner, vitlök och fetaost. Alla ingredienser är lättillgängliga och du hittar dem i din närmsta matvarubutik. Enkel mat att laga för att umgås på ett trevligt sätt, säger Maria.

– Jag vill väcka något hos folk med boken. Syftet är att hitta det vackra i enkelheten, och det krävs inte så mycket för att göra en festmåltid, fortsätter Jill.

Vid frågan på vilka rätter som är deras respektive favoriter svarar de snabbt och unisont:

– Det går inte att välja en, vi tycker om alla!

Faktaruta

Jill & Marias taverna

Bok: Jill & Marias taverna – Medelhavsmaten från vårt Kreta

Släpptes: 2 maj på Tukan Förlag

Av: Jill Johnson och Maria Molin Ljunggren

Kort om Jill och Maria: Jill Johnson är musiker och har turnerat sedan hon var 14 år och släppt 25 album, varit med i Melodifestivalen tre gånger – varav en som programledare – samt haft egna krogshower. Hon har också lyft fram countrymusiken i Sverige och skapat det populära SVT-programmet Jills veranda där hon även är programle­dare. Under alla år har hon arbetat nära Maria Molin Ljunggren som fungerat som manager, vän och business­partner. Maria är en välkänd profil och entreprenör inom musikbranschen. Hon startade sitt första skivbolag vid nyss fyllda 21 och har sedan dess lotsat fram några av våra mest folkkära artister, ofta via Melodifestivalen.

Typ av vin som de tycker om: Både Jill Johnson och Maria Molin Ljunggren tycker om röda viner med mycket smak och karaktär.