Mons Kallentoft om Mästerkockarna VIP: "Dags för en utmaning".

I vår är Mons Kallentoft aktuell som en av deltagarna i Sveriges mästerkock VIP. Dessutom släpper han Amason – den nionde boken i den populära serien om Zack. Folk o folk tog ett snack med författaren om allt om är på gång.

Mons Kallentoft i Sveriges Mästerkock VIP 2023 och med boken Amason.

Författaren Mons Kallentoft tycker om mat, både att laga själv och att äta gott på restaurang. Det har blivit två böcker om gastronomi och massor av krogrecensioner, men nuförtiden blir det mest rafflande deckare. I vår är han aktuell som en av deltagarna i Sveriges mästerkock VIP. Dessutom släpper han Amason – den nionde boken i den populära serien om Zack.

– Jag funderade på om jag verkligen skulle utsätta mig för det där. Jag har fått frågan flera gånger tidigare, men har tackat nej. Nu kände jag att det var dags för en ny utmaning och att tänja på gränserna lite. Jag tycker ju att det är väldigt roligt att laga mat, säger Mons Kallentoft om att vara en av åtta deltagare i 2023 års upplaga i Sveriges Mästerkock VIP.

Förutom att laga mat på tid med en massa kameror i närheten blev en av de stora utmaningarna för författaren att jobba intensivt under långa dagar ihop med nya människor.

Mons Kallentoft och gänget i Sveriges Mästerkock VIP 2023.

Foto: TV4/Magnus Ragnvind

Mons Kallentoft och gänget i Sveriges Mästerkock VIP 2023.

– Det var kul att delta, men jag var också ganska utmattad efteråt. Jag är inte vad vid att stå i centrum i den här typen av sammanhang utan sitter vanligtvis hemma ensam och skriver. Jag har flyttat till Mallorca för att få vara ifred och kunna ägna mig åt böckerna.

Han berättar att han gärna lagar mat hemma i sitt eget kök. Men sedan dottern flyttade ut och han efter en skilsmässa bara har sonen boende hos sig varannan vecka, så blir det en hel del middagar på någon av den spanska öns alla restauranger.

– Här får man en väl tillagad måltid för tio euro.

Att skriva om gastronomi nu och förr

I dag skriver Mons framför allt deckare, men han har skrivit två böcker om gastronomi, även om det var ganska många år sedan. Food Junkie handlar om jakten på den ultimata smakkicken och Food Noir är en samling reportage där författaren undersöker vår samtids fascination för mat och dryck. På den tiden skrev han även krogrecensioner i tidningen Gourmet samt Veckans affärer.

Mons Kallentoft.

Foto: Gabriel Liljevall

Mons Kallentoft har skrivit om gastronomi förr - men tycker att det har tappat lite av sin charm.

– Jag känner mig ganska färdig med det gastronomiska skrivandet. Det var roligare förr, då kunde man skriva långa, utförliga artiklar om de olika gastronomiska företeelserna och om hur de glider in i samhället och i människors liv. Då fanns det tid och pengar till det, men det gör det inte i dag, säger han och tillägger:

– Jag gillade psykona som slängde kyckling i huvudet på varandra. Det var väl egentligen inte så bra, men de hade ett underhållningsvärde och var roliga att skriva om. Då var det inte alltid så polerat. I dag är det så stort PR-maskineri bakom krogarna. Jag är mer intresserad av människorna.

Aktuell med Amason – ny bok i Zack-serien

I slutet av april släpper Mons den nionde boken om Zack med titeln Amason. Böckerna är löst baserade på myten om Herkules tolv stordåd, och om allt går enligt plan kommer de att bli totalt tolv stycken. Amason börjar med en kupp på Nationalmuseum där en värdefull gördel som tros kunna ge evigt liv stjäls.

– Jag ville skriva en bok i det klassiska thrillerfacket. Och om drömmen om hur vi ska kunna fortsätta att vara unga och se vackra ut. Det forskas mycket kring det – Elon Musk med flera trycker in massor av pengarna i utveckling om hur man ska kunna få ned sin reella ålder. Människans fåfänga vet inga gränser, säger han.

Amason av Mons Kallentoft.
Omslaget till Amason av Mons Kallentoft.

Upptakten på boken äger rum i Sverige. Där sker också ett mord som har anknytning till museistölden som sedan leder till en jakt som tar Zack och hans kolleger vidare till London och till Monaco, för att slutligen landa i Stockholm igen.

– Zack blir intresserad av klenoden som griper in i hans privatliv. Någon i hans närhet blir sjuk och kanske kan bli botad. Det är på det sättet en mångskiktad bok, en tät och rapp thriller, förklarar Mons.

Det ska bli ytterligare tre Zack-volymer, men när vi pratas vid förklarar författaren att han varvar skrivandet mellan sina olika serier. Just nu är det kriminalinspektör Malin Fors samt del två i Underdog-serien som figurerar på datorskärmen. Alla bokserier är populära och att hoppa emellan dem är ett sätt att hålla samtliga vid liv.

– Det är också ett sätt för mig att känna mig dynamisk och att fortsätta utvecklas som författare. Jag blir heller inte rastlös, säger han.

Mons Kallentoft sittandes på ett barbord.

Foto: Gabriel Liljevall

Mons Kallentoft tar gärna ett glas vin ibland - så länge det inte är rosé.

Kan du dela med dig av några restaurangtips på Mallorca?

I Palma finns en baskisk asado som heter Patxi (Restaurante El Chaflan de Patxi). Där äter man det bästa köttet på hela Mallorca. Utanför Palma, i Deià, finns det en magisk krog för lunch, Racho del Paige, där de serverar gastronomi. Och i Can Pastilla finns La Payesit, där de serverar bra paella. Det är inte fancy, men du får mycket för pengarna.

Tycker du om vin?

– Jag älskar vin – det är en del av mitt liv. Jag har inga särskilda preferenser och dricker allt utom rosé. Det måste vara bra, och då spelar det inte så stor roll vad det står på etiketten. Men jag har hittills inte hittat något rosé som jag gillar.

Text: Åsa Larsson

08.05.2023