Möt Sofia Henriksson från Sveriges mästerkock.

I år är det 10-årsjubileum för det populära matlagningsprogrammet Sveriges mästerkock. Här kan du läsa vår intervju med finalisten Sofia Henriksson.

Sofia Henriksson i Sveriges mästerkock

I år är det 10-årsjubileum för det populära matlagningsprogrammet Sveriges mästerkock i tv4. Premiäravsnittet hade över en miljon tittare, och minst lika många sitter bänkade framför tv-apparaterna varje onsdagskväll fram tills finalen den 1 april. folk o folk har pratat med Sofia Henriksson som knep en av de åtråvärda finalplatserna.

När folk o folk når Sofia på telefon är de sju deltagare kvar av de ursprungliga tolv finalisterna. Hon är full av energi och berättar entusiastiskt om sitt intresse för mat. 

– Det har varit en stor del av min uppväxt. Jag har ätit och lagat mycket mat både med mormor och farmor, men även mina föräldrar. Men jag har nog inte riktigt förstått att jag var bra på det förrän nu.

Hur kom det sig då att du sökte in till Sveriges mästerkock?

– Det var ganska slumpartat. Jag älskar alla typer av matprogram som Chef’s Table, The Final Table, och jag har sett alla säsonger av Sveriges mästerkock, samt alla australiensiska, amerikanska, UK …

Så såg hon en annons om Sveriges Mästerkock på instagram – och sökte.

– Det bara hände och jag trodde egentligen inte att det skulle leda någon vart. Men jag tänkte att det inte kunde skada att försöka.

Just då arbetade hon som speltestare i Madrid, bodde i en korridor utan ett riktigt kök – det fanns endast två kokplattor att laga mat på. När beskedet om att hon hade blivit uttagen till mästerkocksköket kom, fanns det därför ingen möjlighet att träna.

– På något sätt tänkte jag att det kanske var bra, man får ju inte övertänka. Det kommer att komma så mycket överraskningar ändå och man får gå på någon slags grundkänsla.

Nyfiken och frågvis

Sina kunskaper om matlagning har hon fått genom att laga mycket mat samt vara nyfiken och snappa upp nya idéer och tekniker överallt – på restauranger och när hon kommer till nya platser och kulturer.

– När jag går ut och äter är jag den förste att fråga hur rätterna är tillagade. Jag vill kunna åka hem och härma vad de gjorde.

Sofia älskar att se sig om i världen och hon lägger nästan alla sina pengar på resor. Hittills har det blivit 52 olika länder. Hon har bott i Madrid, både som barn och som vuxen, tågluffat genom Italien flera gånger, levt i en värdfamilj i Guatemala och tillbringat en lång period i Sydostasien.

– Det bästa sättet för mig att lära mig mer om matlagning är att gå kurser när jag är ute och reser. Är jag i Vietnam eller på Bali, går jag en kurs. När jag var i Guatemala passade jag på att fråga min värdfamilj om hur man gör tortilla. Jag stod hemma i deras kök och lärde mig tekniker som de har kunnat sedan barnsben.

Sofias kunskaper i tortillabakning sattes på prov redan i första finalomgången – och det slutade lite snöpligt för Sofia. Deltagarna delades upp i lag och det stod tacos på menyn. Sofias snodde snabbt ihop en proffsig tortilladeg, men sedan blev det en twist i upplägget och hon var tvungen att byta grupp. Hon hamnade med nya lagkamrater och en ”ny” deg. 

– Då blev jag lite sur. Jag hade egentligen velat göra om ”sconesdegen” som jag fick ta över.

Finalisterna i Sveriges mästerkock

Kamratskap och nördigt matsnack

I programmet ser vi oftast ett stort leende i Sofias ansikte, och hon utmanar gärna domaren Markus Aujalay, som verkar gilla Sofias matlagningskonst. I grunden är hon positiv person och känslomänniska, som har lätt till både skratt och gråt. I ett av avsnitten får vi se en storgråtande Sofia ta farväl av kompisen Victor Munthe, 26, som efter en misslyckad chokladdessert fick lämna tillbaka sitt kockförkläde och besviket lomma ut ur programmet. 

Hon berättar att förutom att få nya kunskaper om matlagning, var kamratskapen en av de stora behållningarna med inspelningen.

– Det är väldigt lätt att bonda med människor som har precis samma intresse som en själv. Vi kunde prata om en maträtt i flera timmar och nörda ner oss i varenda liten smak och detalj. De relationer som jag har fått i programmet kommer jag att ha med mig länge, säger hon övertygande.

Har du något favoritkök?

– Det går i perioder. Det blir ofta det lands mat där jag var senast. Just nu är det nog mest rätter från Central- och Sydamerika, och även asiatiskt. Det är alltid gott att göra dumplings, gyozas eller en god ramen. Eller något europeiskt, tillägger hon.

Vilka tre ingredienser har du alltid hemma?

– Alltid citron. Svartpeppar klarar jag mig inte utan, samt smör och grädde. Då kan allt bli gott. Och pepparn ska förstås vara nymalen från egen kvarn. Jag skulle aldrig köpa färdigmald.

Vill du syssla med mat på heltid?

– Det är min dröm, det tror jag att alla vill som är med i ett sådant här program. Den drömmen har funnits hos mig sedan jag var liten, då jag ibland låtsades spela in matprogram, avslutar hon med ett stort skratt.

Faktaruta

Sofia Henriksson i Sveriges mästerkock

Namn: Sofia Henriksson

Bor: Stockholm

Ålder: 27 år

Yrke: Journalist, har arbetat på både Expressen och Sveriges Radio samt Matmagasinet

Aktuell med: Deltagare i Sveriges mästerkock 2020

Några snabba frågor om dryck 

Tycker du om vin?

– Jag älskar vin. Jag har alltid haft en dröm om att bli sommelier, och det kanske jag fortfarande blir. Jag sökte in till restaurangakademins sommelierutbildning för ett par år sedan.

Någon särskild druva, region eller karaktär som är favorit?

– Spanska Riojaviner, och de ska gärna vara röda.

Tips på Riojaviner:

Faustino VII, 750ml

99,00 kr


Bra köp. Här vankas det rekorderlig rioja med plommonliknande frukt, vaniljkrydda och liten syrlighet.Allt om Vin nr 1/20

Faustino VII har en medelstor fruktig doft med inslag av blåbär, plommon samt en touch av örter och vanilj. En behaglig smak med  fräsch syra och en fruktighet som kryddas med en fin ton från faten.

Passar bra till pastarätter och lättare samt medelkraftiga rätter med ljust kött, oxkött eller lamm.