Receptet på en lyckad middagsbjudning!

Vilken känd person skulle du helst vilja äta middag med? Frågan ställdes nyligen av färdigmatföretaget Dafgård till 1002 svenskar. Leif GW Persson är inte oväntat etta. På listan finns även Alicia Vikander, Drottning Silvia och Zlatan. När svenska folket

Målningen sista måltiden av Leonardo Da Vinci

Vilken känd person skulle du helst vilja äta middag med? Frågan ställdes nyligen av färdigmatföretaget Dafgård till 1002 svenskar. Leif GW Persson är inte oväntat etta. På listan finns även Alicia Vikander, Drottning Silvia och Zlatan. När svenska folket får välja fritt i frysdisken tar de helst en pizza. Färdigmat äter vi oftast på lunchen... Dafgård hade kunnat fråga mig om detta istället och fått samma svar.

Att äta mat med någon du beundrar och ser upp till är ungefär lika kul som att träffa en gås bara för att du gillar att äta gåslever. Alltså, risken att du blir besviken är mycket stor.

Och bara för att någon är rolig eller spännande i tv finns det inget direkt samband med att den personen skulle vara lika kul privat. Det är snarare tvärtom. Och då ska ni ändå veta att jag faktiskt har hängt på krogen med Leif GW Persson flera gånger. Han var ungefär lika intresserad av mig som han är av sina gäster i Veckans brott. Men när vi började prata om mordet på Olof Palme var det nästan lika häftigt som att titta på en vulkan som får utbrott. Det tog liksom aldrig slut. Nya fakta kom fram hela tiden och allt pekade på att Christer Pettersson är oskyldig. Eftersom jag var - och fortfarande är - övertygad om motsatsen gällde det att hålla huvudet kallt och inte sippa för mycket på min enorma Dry Martini. Jag kan alltså förstå att svenska folket vill äta middag med Leif GW Persson, men jag tror inte att han är receptet på en lyckad helgmiddag.

Middagsbjudning

Mitt recept på en lyckad lördagstillställning är principen 4/2. Eller 3/1. Det ska alltså vara fyra personer som känner varandra väl och två nya. Alla ska vara noggrant utvalda av en värd som har tänkt igenom mixen av de nya och gamla vännerna. Värden ska se till att alla får ta plats och ungefär lika mycket taltid. Jag brukar börja med en mild provokation för att få igång de trögstartade. Ett annat knep jag som värd brukar använda är att inleda med en flaska champagne och några ostron när första gästen kommer och betona att det bara finns en flaska och att det inte kommer att räcka till den som kommer sist. Att bli sedd och känna sig utvald är extremt viktigt för oss människor.

Vem ska då bjudas in? Ja, det bästa är ju förstås att bjuda någon du inte känner men är nyfiken på. Parmiddagar går helt bort i min värld. Kändisar är kul att prata om, men inte alltid lika roliga IRL. Ett annat knep för att få en rolig middag är att bjuda in sent. Några dagar innan och helst att det går att klämma in någon på bara några timmars varsel. Och kom ihåg: att bli bjuden med armbågen är bättre än att inte bli bjuden alls. Jag menar, att äta ensam en fredag- eller lördagkväll är faktiskt ganska trist även om du får välja vad du vill i frysdisken…