Stephanie Johansson - vinnare av Hela Sverige bakar 2021.

Stephanie Johansson är korad till vinnaren av Hela Sverige bakar 2021. Nu ska hon öppna eget bageri i och hon är dessutom aktuell med sin första bakbok.

Stephanie Johansson med tårta

Stephanie Johansson är 2021 års vinnare i Hela Sverige bakar och hon smider nu planer på att öppna ett eget bageri. I  samband med finalen släpper hon också en egen bakbok – en dröm som går i uppfyllelse.

Hela Sverige bakar spelas in i maj-juni, men finalen offentliggörs först i december. Så ett halvår senare kan vinnaren Stephanie Johansson äntligen stoltsera med sin bragd.

– Det är konstigt att få uppleva något så stort och sedan vara tvungen att hålla tyst om det i ett halvår, som om det på något vis inte har hänt. Men det börjar falla på plats nu, säger Stephanie Johansson glatt när folk o folk når henne på telefon.

Stephanie är utbildad ekonom och arbetar som privatrådgivare på bank – fram tills nu. Hon bor med sin man och två barn på en gård i Halland och ett av uthusen har maken byggt om till ett litet bageri.

– Planen är att jobba mindre på banken och i stället driva mitt bageri, säger hon stolt.

Kemin i bakningen lockar

Stephanie har hållit på med bakning så länge hon kan minnas. 

–  Jag tycker att matte och kemi är roligt och det är på något sätt den processen som jag tycker om i bakningen också.

För några år sedan tog intresset extra fart. Under barndomen och i ung vuxen ålder har hästar varit ett stort intresse. Men en allergi satte stopp och hon var tvungen att sälja sin älskade häst. 

– Då fick jag mycket tid över och möjlighet utveckla mitt andra stora intresse – bakningen.

Hur kom det sig att du sökte till Hela Sverige bakar?

– Det var dags att göra något bara för min egen skull. Jag hade varit föräldraledig med båda barnen och kände att den här mamman behövde få lite utrymme. 

– När jag fick beskedet om att jag kom med skrek jag bara rakt ut. Det var så himla kul, jag har alltid varit något av en teaterapa, säger hon och skrattar. 

Det var inte förrän i bilen halvvägs på väg upp till Taxinge som insikten om vad hon hade givit sig in på sjönk in på allvar. Om det gick bra i tävlingen innebar det att vara borta från barnen i nästan en hel månad.

– Då kom tårarna. Jag har aldrig varit borta från dem tidigare, inte ens ett dygn. 

Men Stephanie är en tävlingsmänniska och mycket målinriktad. Siktet var redan från början inställd på att ta sig till final. För att klara det var hon tvungen att försöka släppa taget om familjen och tankarna på hur mycket hon saknade dem.

– Vi hade naturligtvis tät kontakt hela tiden via FaceTime, säger hon.

Vad var roligast med att delta i Hela Sverige bakar? 

– Att få vara på en plats och bara vara hundra procent sig själv och inte hålla tillbaka. Och kunna göra något av det som är roligast i livet. Allt annat tog andra hand om.

Och vad var den största utmaningen?

– Hundra procent alla paradbaken. Det är så långt ifrån vad jag egentligen bakar, och på kort tid dessutom. 

Den som väntar på något gott …

Den knappa tiden i tävlingsmomenten är något som samtliga Hela Sverige bakar-deltagare folk o folk har intervjuat nämner som en av de stora utmaningarna, och Stephanie var inget undantag.

– Jag är lite tvärtom i min bakfilosofi. Jag vill att det ska få ta tid. Jag bakar mycket med surdeg och mina bullar får gärna ta 24 timmar och inte två. Så det var extremt stor skillnad mot hur jag egentligen bakar.

Och förkärleken till bakverk som tar tid märks tydligt hennes pinfärska bakbok. Som alla Hela Sverige bakar-vinnare är bokkontrakt en del av vinsten. I Den som väntar på något gott … finns massor av härliga bröd- och bullrecept bakade med surdeg eller bara en gnutta jäst och degar som har fått jäsa länge. Där finns ett helt avsnitt bara om surdeg, hur den beter sig och vad man bör tänka på innan start plus hur man skapar sin egen. Det råder ingen tvekan om att Stephanie är expert på surdegar. Förutom bullar och bröd finns det också avsnitt med massor av tårtor och ett med ”gofika”.

”För mig är gofika detsamma som våfflor, glass och paj.” skriver hon i boken.

Fick ljuga på jobbet för att göra bakboken

För Stephanie är det viktigt att använda naturliga råvaror och inga tillsatser i bakverken. – I boken vill jag få fram i känslan kring bakning och inte stressa fram något. Och man behöver kanske inte lägga jordgubbar på en tårta i november. Ta det lugnt, titta vad som finns i naturen och använd det, säger hon.

En av de stora utmaningarna med bakboken var att behöva göra den i det tysta. Alla deltagare har skrivit under på att hålla tyst om resultatet tills det visas i tv.

– Jag har fått ljuga på jobbet för mina kollegor och säga att jag är föräldraledig för att få tid att vara hemma och skriva. Det har varit tufft, men också väldigt lärorikt och jag har lärt mig massor. Dels om bakning och om att skriva recept, dels om mig själv och att man klarar av så mycket mer än man tror.

Om Stephanie Johansson:

Bokomslag till Den som väntar på något gott

Namn: Stephanie Johansson Ålder: 29 år Bor: På en gård i Drängsered i Halland Familj: Man och två döttrar 2 och 4 år Yrke: Privatrådgivare på bank Aktuell med: Vinnare i Hela Sverige bakar 2021 samt släpper egen bakbok: Den som väntar på något gott … som ges ut av Bonnier Fakta. Framtidsplaner: Öppna eget bageri hemma på gården

Schwarzwaldtårta

Schwarzwaldtårta.


En riktig tårtklassiker fylld med grädde, nötter, maräng och choklad. Receptet kommer från Stephanie Johansson som vann Hela Sverige bakar 2021.

Läs mer »