Tareq byter köket mot scenen: "Vad har jag gett mig in på?"

Något många inte vet om Tareq Taylor är nog att den kände tv-kocken också är mycket musikalisk. I vinter kan du se honom på scen ihop med skönsjungande Sarah Dawn Finer i deras gemensamma julshow på Hamburger Börs i Stockholm.

Tareq Taylor lagar mat i kök.

I december gör den välkände tv-kocken Tareq Taylor debut som livesångare. Tillsammans med Sarah Dawn Finer ställer han sig på Hamburger Börs scen med Finer & Taylor – en julvärdig show”. Hur kommer det sig att han plötsligt satsar på en musikkarriär? folk o folk ringer upp kocken och ställer frågan.

– Musik har alltid funnits i min familj ända sedan jag var liten. När vi var små sjöng mamma mycket, hon stod till och med i kören på Malmö Opera, berättar Tareq Taylor, kock och numera även sångare. Som tonåring och i 20-årsåldern var han med i samma band som sin bror. Tareq spelade trummor och hann med någon inspelning och något framträdande inför publik innan nerverna satte stopp.

– Jag fixade inte att stå framför en publik. Min nervositet har ofta varit ett problem, oavsett om det har handlat om en föreläsning eller något annat framträdande. Men jag blir lugn när jag väl kommer i gång. I mitt kök känner jag mig alltid trygg.

Musiken, och framför allt sången, har ständigt funnits som ett viktigt komplement vid sidan av matlagandet. Men han har fram tills nyligen aldrig tagit en ton framför någon annan.

– Jag sjunger i bilen och jag sjunger i duschen, säger han och skrattar.

Tareq Taylor i Masked Singer.

Foto: TV4 Cmore/Fremantle

Tareq Taylor som han framträdde i Masked Singer.

Det är inte förrän nyligen som han har lyckats att ta sig förbi spärren att sjunga inför andra.

Du rönte stora framgångar i "Masked Singer" tidigare i år och som SVT:s julvärd förra året, där du också sjöng. Hur klarade du det? Det går ju knappast att ha en större publik än den som är på julafton.

– Det ser man inte i den lokalen. Det är bara en kamera och så har man med sig två vänner. Det känns som att det är lite på skoj, säger han och skrattar.

Bröt nacken och förstörde rösten

Det var nära att det inte blev någon sångkarriär för den populäre kocken. 2019 råkade han ut för en allvarlig olycka när han kitesurfade. Det visade sig att han hade brutit nacken och under operationen skadades stämbanden.

– Det tog nästan ett halvår att få tillbaka rösten, och jag tappade en oktav i min röstkapacitet, berättar han. ”Det är tur att du inte lever på din röst”, hade läkaren sagt.

När han tackade ja till "Masked Singer" kunde han inte sjunga. Han var tvungen att gå hos en logoped för att lära sig prata igen utan att bli helt utmattad i rösten och fick även hjälp av en sångpedagog för att få tillbaka någon form av sångkapacitet.

Tareq Taylor och Sarah Dawn Finer.

Foto: Peter Knutsson

Tareq Taylor och Sarah Dawn Finer står på scenen tillsammans i december.

Du visste inte om eller när rösten skulle komma tillbaka efter operationen. Ändå tackade du ja till "Masked Singer". Hur tänkte du då?

– Jag såg hur nära det var att jag hade blivit förlamad från nacken och ned och insåg att livet kan ta slut i morgon, eller nästa timme och sa till mig själv: ”Om du får chansen att göra saker som du vill göra, så behöver du vara sann mot dig själv och ta den.”

Han förklarar att det blev en utvärdering av sig själv och livet. När frågan kom tackade han därför ja innan han hann att tänka. Och likadant var det med julshowen ihop med Sarah Dawn Finer.

Blev smickrad och sa ja

När Sarah för andra året i rad fick frågan om att göra julshow på Hamburger Börs tackade hon ja, med förutsättningen att hon fick göra det med Tareq.

Vad tänkte du när Sarah ringde?

– Jag blev både glad och smickrad och kände att det var helt underbart. Jag frågade om jag fick tänka i ett par timmar, men sa samtidigt till henne att svaret var ja, säger han och fortsätter leende. – När vi väl hade lagt på sa jag till min flickvän Sofia: ”Vad har jag gett mig in på?” Hon har sedan hjälpt mig med någon form av express-KBT. Så det har lika mycket varit en inre resa att våga ställa sig på scen som att utforska rösten.

När folk o folk pratar med kocken/sångaren berättar han att han dagen innan haft sitt första liveframträdande inför publik utan att gömma sig i ett träd, och att det hade känts helt fantastiskt. Det var vid inspelningen av tv-programmet "Hellenius hörna" där han och Sarah tillsammans gav ett smakprov från den kommande showen.

Tareq Taylor lagar mat i ljust kök.

Foto: Pressbild

Tareq Taylor som vi är vana att se honom - i köket.

Kan du avslöja något om den?

– Den handlar mycket om att det ska vara ett närvarande och personligt värdskap från oss båda. Vi kommer att blanda finstämda låtar och en hel del med bra fart i. Det blir musik som hör till julen, men en del låtval kommer att te sig lite oväntade, spår Tareq.

Showen har premiär den 2 december och pågår ända fram till den 21 december.