Tea Malmegård – aktuell i Kockarnas kamp.

Tea Malmegård är främst känd för sina desserter och för hennes restaurang DoMa. Nu är hon aktuell i Kockarnas Kamp där vi får reda på att hon är kan mycket mer än desserter.

Tea Malmegård

Kocken Tea Malmegård är för de flesta känd som en expert på desserter. I tionde säsongen av Kockarnas kamp får vi upptäcka att hon även är en duktig matlagare. När hon inte syns i Kockarnas kamp, Nyhetsmorgon eller som konferencier på Årets Kock driver hon restaurang och bar ihop med sin partner Viktor Lejon. folk o folk fick en pratstund med den företagsamma kocken.

Rulla köttbullar och vispa maräng. Deltävlingarna i första avsnittet av Kockarnas kamp tycktes vara som klippta och skurna för Tea Malmegård. Hon är utbildad kock med stort fokus på desserter och deltävlingarna bestod i att just rulla felfria köttbullar i en viss storlek på tid – lite som att rulla chokladbollar enligt Tea – samt en stafett där hennes uppgift blev att vispa maräng. Resultatet blev två medaljer på Teas bröst innan det första programmet var slut.

För de flesta är Tea Malmegård mest känd som nischad på desserter, men hon är även en duktig matlagare. Allt började med Jamie Oliver.

– Jag blev som besatt av honom när jag var barn och spelade in allt på VHS. Det bästa jag visste var att göra hans recept. Mamma brukade skämta om att när jag var tolv år fick hon en inköpslista på vilken det stod granatäpplen, pilgrimsmusslor och sådant som hon som var ointresserad av mat inte kunde laga. ”Det tog två timmar att handla dina saker”, sa mamman.

Gick på kockskola i London

Matlagningsintresset resulterade i att hon som 18-åring flyttade till London och gick en treårig kockutbildning. 

– Det var en bred utbildning där det ingick både management, teori och produktion. Men jag insåg ganska snabbt att desserter var min grej.

På somrarna kom hon hem till Sverige och jobbade extra på olika krogar. Första sommaren praktiserade hon på Edsbacka krog.

– Där träffade jag Viktor (Lejon, reds anmärk) som jag i dag driver restaurangen DoMa tillsammans med. Och det är femton år sedan, säger hon. 

Viktor är inte bara hennes affärspartner, de är även ett par och har två barn tillsammans. DoMa öppnade fyra veckor innan pandemin drog igång.

I dag har hennes kockförebilder förändrats. Snarare än den idoldyrkan som hon hade till Jamie Oliver har hon stor respekt för de kollegor som får ihop vardagspusslet med familjeliv samtidigt som de har ett restaurangliv. 

– Som i dag när ett barn har feber. Då får den ena jobba 16 timmar och den andra vabba.

Tea Malmegård vill inte hamna i ett fack

Tea Malmegård med händer i midjan

Vilken matlagningsstil har du?

– Folk känner mig framför allt som en dessertkock. Men när det gäller det salta, så lagar jag hela tiden det som jag tycket är gott för stunden.

För ett och ett halvt år sedan fick hon Covid och förlorade smak och doft, och började då att använda mer hetta och syra i matlagningen för att det skulle hända något i hennes egen mun. 

– Då blev det mer åt Asien och Mellanöstern, men nu när smak- och luktsinnet börjar komma tillbaka blir det mindre av den typen mat.

Eftersom de odlar mycket själva försöker hon och Viktor att i så stor utsträckning som möjligt laga säsongsbaserad mat.

– Vi vill aldrig begränsa oss till en matlagningsstil, en nisch eller ett kök. Vi ska alltid laga den mat som vi tycker känns rolig och härlig. Därför kommer vi aldrig att sätta DoMa i ett fack.

Hur gick det ihop, att ha haft sviter efter corona och ändå driva restaurang? 

– Det var en stor utmaning, men att vara krögare innebär att man har tusen andra saker att göra hela tiden. Jag står ändå aldrig hela tiden framför en kastrull och smakar upp en sås.

Deltagarna i Kockarnas Kamp 2021

Kockarnas kamp kan bli bra PR för DoMa

Tea blev tillfrågad om att vara med i Kockarnas kamp redan 2020, men då hade de precis öppnat DoMa.

– Så som vi har krigat under det här väldigt långa pandemiåret var det skönt att göra något som skulle hjälpa restaurangen under hösten. Jag tänkte faktiskt ganska mycket på PR. 

Hon hade då även den bar i tankarna som de precis har öppnat och som är dubbelt så stor som restaurangen. 

– Så det var ganska bra tajmat. Och hur ofta har man tid i sitt vanliga liv att åka på vuxenkollo? säger hon och skrattar.

Vad var det roligaste med att vara med i programmet?

– Det var nog egentligen när kamerorna var av. När vi fick umgås tillsammans och laga mat. Att få tillbringa tid i den fantastiska miljön på Österlen tillsammans med människor som brinner för samma sak och har kämpat under samma pandemi och har samma erfarenheter – det var fantastiskt.

Vad var det tuffaste?

– Det var nog hur psykiskt och fysiskt påfrestande det faktiskt var. Det tog tre dagar efter att jag kom hem innan jag var helt återställd från stressmagen. 

Det berodde både på tävlingsmomenten, men också på det tighta tidsschemat samt att låta någon annan bestämma över allt ifrån när de skulle stå framför kamerorna till att äta och gå på toaletten. 

– Det är en enormt stor produktion och en ovan situation. Jag är van vid att ha kontroll.

Vad händer nu?

– Vi öppnade DoMa fyra veckor innan corona drog igång, så vi har i princip bara haft öppet under pandemin. Det är en utmaning nu när vi ska skala upp.

Förutom baren och restaurangen har Tea ett löpande uppdrag i Nyhetsmorgon och nyligen såg vi henne som konferencier i Årets kock tillsammans med Tareq Taylor. Under hösten släpper hon dessutom ett nytryck av kokboken ”Desserter! din steg för steg-guide till lyckade efterrätter" som gavs ut första gången 2015.

– Nu när restriktionerna har släppt hoppas jag att restaurangen och baren ska få blomma ut.