Tina Nordström om nya kokboken Gott käk utan krångel.

Kocken Tina Nordström är aktuell med två nya böcker och som programledare i Hela Sverige bakar. Här berättar hon om "Gott käk utan krångel".

Tina Nordström

Kocken Tina Nordströms meritlista är lång. Hon har gett ut tolv kokböcker och en hemkunskapsbok, arbetat på restaurang, tävlat i Årets kock och med kocklandslaget i OS, varit tv-kock, programledare, vunnit i Let’s Dance och är flitig instagrammare. I höst är hon aktuell med två nya böcker samt syns i tv som den ena programledaren i Hela Sverige bakar.

Tina Nordström tävlade i Årets kock år 2000. Hon vann inte, men upptäcktes av tv och började laga mat i Nyhetsmorgon på TV4. Ett år senare blev hon känd för hela svenska folket som tv-kock i succéprogrammet "Mat" i SVT, som hon gjorde tillsammans med Tomas Tengby. Det var också där hon myntade sin paroll ”jättegott”.

Sedan hon slog igenom har hon gett ut tolv kokböcker. Den senaste, "Gott käk utan krångel", släpptes i slutet av september 2020.

– Vi har fått inspiration till boken från det vi gör på Instagram – vi producerar så sjukt mycket där. Det är snabba saker och vardagshjälp, men det finns också en stomme av framtid, säger hon.

Tina har 166 000 följare på Instagram.

Tina och Benny i ny lokal

I ”vi” ingår kocken Benny Cederberg, som hon arbetar nära tillsammans med. De två träffades för 25 år sedan när båda arbetade på restaurang. Deras vägar skildes åt under några år – Tina gick in på tv och Benny arbetade vidare på krogen och var dessutom under några år lagledare för svenska kocklandslaget. För ungefär tio år sedan stötte de på varandra igen.

– Tina ville att vi skulle göra en grej tillsammans för dagligvaruhandeln, och sedan dess har vi jobbat ihop, förklarar Benny.

Tina Nordström och Benny Cederberg

De som följer Tinas filmklipp på Instagram ser då och då att hon tittar rakt in i kameran och tilltalar honom som ”Bempa”. 

– Det jag och Bempa gör är otroligt kreativt. Och fritt och härligt – vi skrattar mycket varje dag. Vi är två vuxna människor som hela tiden strävar efter nya mål, säger hon entusiastiskt.

Sedan ett halvår tillbaka håller de till i ”Spritan” – ett kök i en gammal nedlagd spritfabrik i Ödåkra utanför Helsingborg. När Tina och Benny tog över den fanns till och med de gamla järnvägsspåren in i lokalen fortfarande kvar. Nu har de renoverat och byggt om med mobila bänkar och möbler, ljudabsorbenter i taket och belysning så att stället också kan fungera som inspelningsstudio. Om ett par veckor ska årets Dagligvarugala husera här med Tina som programledare.

Varifrån kommer inspirationen till alla recept?

– De kommer till oss. Bempa och jag är ganska bra på att elda på varandra. Det måste finnas en krok i varje, en USP – något att hänga upp rätten på.

Hon exemplifierar vad hon menar med hjälp av en kantarellsoppa. Kroken är inte hur man gör själva soppan. 

– Det klarar folk.

Det är att få kantarellerna härligt krispiga som är svårigheten, och det som gör hela soppan. I stället för att steka dem i smör och olja och vattna ur dem, ska de ner i en torr, het panna. Det är enda sättet att få dem krispiga och mycket godare.

– Jag vill verkligen att folk ska lära sig att steka kantareller. Har man köpt dyr svamp så måste man ta hand om den på bästa sätt.

Massor av tips och råd i boken

Det finns ett recept i den nya kokboken som innehåller burkmusslor. Tina menar att vi har fel inställning till burkmat i Sverige, det finns riktigt bra märken. 

– Är du i Spanien så öppnar de sin konserv med stolthet.

Tina Nordström

Gott käk utan krångel är fylld med inbjudande rätter och till varje recept får vi se en bild på råvarorna och en på det färdiga resultatet. De ger verkligen intryck av att vara enkla att tillaga då de endast innehåller ett fåtal ingredienser. 

Recepten varvas med ”Tina tipsar”-sidor där vi till exempel får lära oss sådant som att sätta in kycklingen i en kall ugn och ge den en mjukstart, att bryna citron eller lime på snittytan och sedan pressa ur den lätt karamelliserade juicen eller att behålla skinnet på vid tillagning av torsk och gös så att fisken håller ihop bättre.

Tina och Benny testar sina recept ordentligt, och fungerar de inte till hundra procent hamnar de inte på Instagram eller i någon kokbok. 

Berättar inte om levern eller ansjovisen för barnen!

– Vi försöker också att dra det ett steg till, men vi gör det försiktigt. Prova! Ni behöver inte tycka om det, säger hon och berättar att boken bland annat innehåller recept på lever. 

Hon uppmanar också att tillsätta lite kycklinglever i köttfärssåsen för att få umamismak och mer ”body”.  

– Det är sådant som utvecklar dina gästers smaklökar, men du behöver inte berätta det för barnen. Och blanda i ansjovis när du ska brassa dina morötter, för att få sältan och sötman. Men säg inte att du har fisk i morötterna. Alla behöver inte alltid veta allt, fortsätter Tina och skrattar så där glatt som vi känner igen från tv.

Tina utstrålar massor av energi, fast hon befinner sig i andra änden av en telefonlur. Hon har nära till skratt, skämtar och sprutar ur sig tips och knep i köket. Det märks att hon älskar det hon gör. Men var kommer all energi ifrån?

– I dag gick jag upp kvart över sex och åkte till gymmet. Jag älskar det. Det är som en flygplats där tiden aldrig står still och du vet inte om klockan är sex på morgonen eller på kvällen. Sedan gick jag ut med mina två hundar, fixade frukost till ungarna och körde dem till skolan. Jag curlar dem och mår bra av det, det skapar en trygghet och ger energi. Och så har jag Bempa! Vi har roligt och det ger mycket energi.

Vad har du i sikte framöver?

– Vi har precis trampat in i en ny era i den här lokalen. Den är navet i allt vi gör. Det sitter något i väggarna här som känns som att allt kommer att lösa sig. 

– Jag har aldrig haft en plan i hela mitt liv. Jag har en bra magkänsla och det som kommer till en, det kommer. Och när saker försvinner är jag lugn i det.

Tina Nordström i Hela Sverige bakar

FAKTARUTAN

Namn: Tina Nordström

Ålder: 47 år

Familj: Maken Martin Holmqvist, barnen Albin 14 och Elise 11 samt 2 hundar

Yrke: Kock, matinspiratör och programledare i tv

Aktuell med: Programledare i TV4:s Hela Sverige bakar, samt ny kokbok "Gott käk utan krångel" som ges ut av Bonnier Fakta

Ingredienser som alltid finns hemma: Stjälkselleri, ansjovis, citrongräs och citron