Upplev medelhavet hemma i köket.

Med inspiration från och kärlek till Medelhavet skapades Azur, kockstjärnan Joel Åhlins första kokbok. Azur förenar de bästa rätterna från Sydeuropa, Mellanöstern och Nordafrika.

Boken Azur av Joel Åhlin

Joel Åhlin har samlat kokböcker sedan han var liten och har själv alltid drömt om att skriva en kokbok. Azur, som betyder hav på slangfranska, kunde dock lika gärna ha förblivit en dröm. Faktum är att boken inte hade blivit till utan förläggarens beslutsamhet.

- Under mina resor till medelhavet förde jag anteckningar vid måltiderna för att minnas detaljerna och kanske använda det att göra en ny meny, men inte för att göra en kokbok. Jag är för blyg för att skriva ett manus och faktiskt lägga fram det. Till slut var det förläggaren som tog kontakt och då kändes det lite enklare, säger Joel.

Att göra en medelhavskokbok är dock inget unikt. Det är till och med lite tabubelagt med tanke på de många kokböcker som redan finns i ämnet.

- Därför ville jag göra något som var i ett annat segment så jag valde att även ha med Mellanöstern och Nordafrika. Det finns en matmässigt röd tråd mellan alla tre områden och många av rätterna som nu finns kring medelhavsländerna började ju hos araberna, säger Joel.

Joel uppmanar läsarna att via Azur åka på en matresa i köket, baserat inte bara på författarens minnen utan även på sina egna.

- Tanken med boken var att läsaren ska minnas tillbaka till den där resan till Sydeuropa när man satt och käkade ute och bara älskade livet. Tar man det ett steg längre och tar med sig boken till ett Air B’n’b och lagar maten på plats med lokala råvaror så har jag verkligen nått mitt syfte. Med det sagt är boken inte obrukbar i Sverige.

Azur innehåller knappt 80 recept samt en råvaruguide och några småtips på lokala guldkorn. Och även om de fortfarande befinner sig i fosterstadiet är tankarna om en ny kokbok redan igång.

- Vi började arbetet med Azur för tre år sedan och nu känns det som att jag har material för en till bok, säger Joel och fortsätter. I efterhand så kom jag på att jag inte har med en enda pasta i boken, men förhoppningsvis vill förläggaren göra en till bok. Medelhavet som plats ligger varmast om mitt hjärtat, och det kommer nog prägla innehållet även då.

Tills dess fortsätter arbetet med Joel Åhlins huvudsyssla, nämligen att driva restaurangen Agrikultur och Bar Agrikultur i rätt riktning.

- Mitt mål för hösten och vintern är att driva Bar Agrikultur till den mest spännande restaurangen på söder. Jag kommer helt enkelt vara där mycket, provlaga många smårätter och fortsätta ha gästkontakt så att man får en bra känsla för vad gästerna vill och vad som är hett på söder, avslutar Joel.

FAKTARUTA

Namn: Joel Åhlin

Favoritrestaurang: Lådan, Flippin Burgers nya ställe på Luntmakargatan. Som nybliven förälder med barnvagn utan någon fredagsplan är detta perfekt.

Favoriträtt: Pizza.

Dryck: Öl, ljus lager, och GT.

Favoritfilm: Taxi Driver

Favoritsnacks till filmen: Popcorn med gott och blandat och snus.