Vinbaren Uppsala lockar både vinkännare och studenter.

Vinbaren Uppsala har ett stort urval av fine wine-viner samt goda kvalitetsviner på glas. Här finns något som passar alla plånböcker. "Dessutom är det en mysig atmosfär", säger Theodor Ingvoldstad, sommelier på Vinbaren Uppsala.

Vinbaren Uppsala.

Vinbaren Uppsala öppnade 2015 med inriktning på att servera ett stort urval av goda kvalitetsviner som är tillgängliga för gemene man.

Sedan starten har sortimentet kommit att inbegripa även ett omfattande urval av fina viner på glas. Här kan till och med den erfarne vinkännaren hitta flaskor som de sällan stött på tidigare. I dag ägs och drivs stället av Emma Jakoby, en eldsjäl som har varit med från början.

Här finns något vin för alla smaker

– Jag tycker att vårt koncept är kul eftersom vi har ett brett utbud på glas som passar alla. Vi har dels den typen av viner som finns på finare restauranger, men här serverar vi dem på glas. Dels har vi även viner som passar alla plånböcker då Uppsala är en stad med mycket ungdomar. Så vårt klientel är väldigt blandat från Uppsalas mest vinintresserade människor till studenter som bara vill komma in och ta ett glas vin och en charkbricka i trevlig miljö, säger Theodor Ingvoldstad, sommelier och en av medarbetarna på Vinbaren Uppsala.

Hans intresse för vin har sitt ursprung i ett genuint intresse för smak, som föddes långt innan åldern var inne för att få dricka alkoholhaltiga drycker.

– Min pappa och bror tittade på något program på tv om vin, och jag minns att jag redan då tyckte att det var så häftigt att de kunde urskilja så mycket smaker, så det har väl legat latent, säger han och skrattar.

I 18-årsåldern mejlade han vinbaren och frågade om det var möjligt att få börja hos dem. Först blev det nej, men 2018, knappt ett år senare, fick han hoppa in som "nisse".

– Så jag putsade glas och försökte insupa så mycket kunskap som möjligt. Och det är ett helt makalöst ställe att jobba på om man vill lära sig om vin.

Några år senare gick Theodor en sommelierutbildning som komplement. I dag kombinerar han arbetet på vinbaren med läkarstudier på universitetet.

Theodor Ingvoldstad, sommelier på Vinbaren Uppsala.
Theodor Ingvoldstad älskar sitt jobb på på Vinbaren Uppsala.

600 etiketter – varav 200 på glas

Vinbaren ligger i undervåningen av restaurangen Terrassen vid Stora torget i Uppsala. Lokalen är liten och gemytlig med plats för cirka 25 sittande gäster och under sommarhalvåret ytterligare ungefär 25 på uteserveringen.

Hur många olika sorters vin har ni i er vinkällare?

– Utan att veta exakt skulle jag tippa på att det är runt sexhundra. Och vi har kanske tvåhundra etiketter som man ständigt kan få på glas.

Har ni någon utmärkande inriktning på det ni tar in?

– Om jag ska sammanfatta det så vill jag säga att vi har rena, eleganta och balanserade viner enligt den klassiska skolan, med en stor tyngd i den gamla världen. Uppskattningsvis är det cirka 70 procent franska och 20 procent italienska viner samt 10 procent från övriga världen. Men som sagt, vi har många flaskor så vi har både från nya världen och naturviner för dem som söker den typen av viner. Vi försöker att bygga en källare där alla kan hitta något som de vill ha. Men det är det klassiska som tilltalar oss som jobbar här mest och som vi gärna förmedlar.

Dyraste vinet går loss på 14 000 kronor för ett standardglas och den äldsta flaskan i sortimentet är daterad 1949.

Inne på Vinbaren Uppsala.
Atmosfären på Vinbaren är mysig och inbjudande.

Vem köper in?

– Vi hjälps alla åt, men framför allt är det jag och Emma. Vi tittar på vad som saknas i källaren och vad folk efterfrågar just nu. Det går ju mycket i trender. När jag började 2018 var det mycket Amarone, några år senare blev naturvinerna populära. Så det skiftar och vi måste naturligtvis hänga med i utvecklingen.

Vinerna serveras i tre olika storlekar. Dels mindre glas på 5 centiliter eller 17 centiliters standardglas. Dels kan man självklart beställa in en hel flaska.

Theodor förklarar att Vinbaren Uppsala är ett härligt ställe att jobba på, och då inte bara för det breda utbudet av goda viner. Stället har också en fin atmosfär.

– De som kommer till oss har ofta ett visst vinintresse och det är vanligt att de olika sällskapen börjar snacka med varandra och provar av varandras viner. Vi är inte ett exklusivt fine wine-ställe, utan det finns något för alla. Och man ska inte vara rädd och tro att det måste bli jättedyrt.

Vinbaren Uppsala ligger på Drottninggatan 1B, Uppsala.

21.06.2023