Zeinas green kitchen – ovanliga, smakrika vegetariska rätter.

God mat är gränslös och bloggaren Zeina Mortadas kokbok vänder sig till nyfikna, fördomsfria matentusiaster som gillar vällagad och vegetarisk smakrik mat.

Boken Zeinas Green Kitchen

”God mat är gränslös” är en av de första rubrikerna i Zeina Moutardas senaste kokbok Zeinas green kitchen. Och den här boken är verkligen gränslös. Här trängs injera från Etiopien och Eritrea samt friterade bröd med kikärtsröra från Tobago med chilensk potatissoppa och georgisk böngryta. Det är en receptbok för nyfikna, fördomsfria matentusiaster och helt enkelt för oss som gillar god, vällagad, smakrik mat.

Zeina Mourtada har libanesiskt ursprung, men hon har aldrig bott i Libanon. Hon föddes i Sierra Leone i Västafrika, dit föräldrarna flytt från kriget i hemlandet. Sedan blev det även oroligt där och hela familjen flyttade vidare till i Sverige. När Zeina kom hit var hon fyra år.

I hennes familj har alltid funnits ett stort matintresse.

– Mamma kunde stå och laga mat i timmar och det var naturligt att min pappa fixade middag varje söndag. Jag åt bra mat under hela min uppväxt, säger Zeina, matinspiratör och matbloggare.

Mat från världens alla hörn.

Redan som liten fick hon smak för mat från olika kulturer. Föräldrarna var visserligen väldigt stolta över det libanesiska köket, men de provade gärna saker från andra länder. Efter åren i Sierra Leone hamnade en hel del rätter från Västafrika på bordet och så småningom även svensk fiskgratäng varvat med saker från andra delar av världen.

– När jag flyttade hemifrån började jag själv att laga bra mat från grunden, på det sätt som jag hade med sig från min uppväxt.

Zeina har ingen formell matlagningsutbildning och hon förklarar bestämt att hon inte vill kalla sig kock.

– Jag är en självlärd matnörd och matinspiratör som är nyfiken på all mat. Men jag gillar inte krånglig mat med konstiga matlagningstekniker. Däremot får det gärna ta tid.

Det stora matlagningsintresset har gjort att hon numera jobbar heltid med mat. Hon bloggar, skriver kokböcker, är programledare i tv och sitter med i en matlagningsjury för ett tv-program.

– Det kommer alla möjliga förfrågningar och allt jag gör i dag är sådant som jag verkligen vill och älskar, säger hon entusiastiskt.

Bloggen ligger henne extra varmt om hjärtat. Det är ju tack vare den som det hela började.

– Den är min bebis och källan till allt annat. Jag försöker att alltid hålla den vid liv oavsett om jag är jätteupptagen med att skriva bok eller göra tv. Bloggen får inte tappa, säger hon bestämt.

Gediget arbete bakom böckerna.

Den första kokboken – Zeinas Kitchen – var fullmatad med recept från Mellanöstern varav de flesta redan fanns publicerade på bloggen.

– Där hade jag redan de bästa mellanöstern-recepten, så det var naturligt att använda dem.

I Zeinas green kitchen gjorde hon tvärt om. Nästan alla rätter är helt nya – så nya att hon själv inte ens hade hunnit provlaga allt innan de satte igång med boken.

– Allt lagades på plats. Jag stod med våg och mätte, kollade och var noggrann. Det kanske kan verka lite knäppt att jag inte hade testat innan, men jag har skrivit över 1500 recept på bloggen, så jag har lärt mig vad som funkar och vad som inte går, säger hon och skrattar.

För att få det att flyta hade Zeina hjälp av assistenten Malin, som hackade och höll rent och gjorde mycket av sakerna runt själva matlagingen.

Bakom boken ligger ett gediget researcharbete. Hon läste kokböcker, letade recept på nätet och pratade med folk. Målet var att skapa recept från jordens alla hörn –unika rätter från länder som man inte har nämnt innan varvat med klassiker.

– Boken hade kunnat bli hur tjock som helst, så jag och min förläggare valde att plocka bort desserter, vilket kändes bra. Jag älskar efterrätter, men nu har vi gjort en super-matig bok vilket känns rätt, säger hon entusiastiskt.

Några av Zeinas egna favoriter är Dobless från Trinidad och Tabago – friterade bröd med kikärtscurry samt de etiopiska grytorna i all sin enkelhet och smakrikedom.

– Jag har ett recept på koreanska potatisplättar som ”blew my mind away” för det var så enkelt. Jag mixade potatis och lök, formade biffar och stekte och de blev jättegoda.

Vegetariska recept är mest populära på bloggen.

Att det blev just vegetariskt berodde på att de vegetariska och veganska recepten på bloggen är enormt populära. Hon använder sällan köttsubstitut och rätterna är mustiga och smakrika.

– Dessutom känns det rätt i tiden, både för hälsans och miljöns skull. Men jag skriver inte om klimatet i boken – jag tycker inte om pekpinnar. Jag vill att mina läsare ska känna naturligt att de vill äta mer grönt.

De flesta recepten i boken går dessutom att göra veganska och de passar även för dem som äter kött. Då kan rätterna användas som tillbehör.

Resultatet är en bok fullmatad med spännande, ovanliga rätter – en del från länder som man knappt vet att de finns. Boken är tillägnad den största inspiratören och personen som är ursprunget till Zeinas stora passion för mat – mamma.

Faktarutan

Zeina Mortada

Namn: Zeina Mourtada

Familj: Man och tre barn, 6, 8 och 14 år

Bor: I Sollentuna

Lagar hemma: De är nästan alltid något nytt eftersom Zeina måste samla content till bloggen.

Äter ute: Mycket och försöker hitta spännande platser. När barnen får välja blir det ofta sushi.

Fritid: Umgås med familjen

Blogg: Zeinas kitchen, som startade 2014

Priser och utmärkelser: Matbloggspriset Folkets val 2015 samt Allt om Mat:s Stora matpris 2018