Blossas 20 år med årgångsglögg: ”Varje år händer nåt som aldrig hänt förut”.
Folk o folk fick några ord med Blossas Chief Blender, Åsa Orsvärn, om åren som gått sedan den första årgångsglöggen – och det finns många historier att berätta.
Läs mer »Receptet som alla Blossas glöggsorter baseras på skapades 1895. I år har du möjlighet att smaka glöggen så som den smakade då, då Blossa lanserar originalglöggen i en tillfällig, exklusiv utgåva.
De första Blossa-flaskorna såldes i mitten av 1800-talet, men receptet som skulle bli startskottet på framgångssagan är daterat till 1895. I detta recept används bland annat portvin till basen – något som gör att glöggen är svårt att återskapa i stor skala idag. Originalglöggen har bara tillverkats och sålts vid två tillfällen tidigare.
Men nu har du åter chans att smaka denna ursprungsglögg, som också varit det mest efterfrågade receptet från svenska glöggfantaster. 2024 lanseras Blossa Glögg Original 1895 i begränsad upplaga.
– Jag är stolt över Blossas hantverk oavsett glögg, men originalreceptet är något alldeles extra med både portvin, Tarragona Ruby, Muscatel och våra karaktäristiska glöggkryddor lagrade på ekfat. Blundar man så kan man nästan känna julens magi för ett sekel sedan, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender på Blossa sedan 1998.
Som alltid har kryddorna i Blossas glögg extraherats i sprit i åtta veckor innan de läggs på lagring. Men kryddorna i denna glögg läggs på ekfat för lagring i tre månader, vilket ger en ännu rikare karaktär och fattoner.
Enligt originalreceptet från 1895 blandas glöggen med portvin, tarragona ruby, muscatel och rött vin samt finaste socker. Tillsammans med kryddorna blir summan en glögg med stor karaktär och djup smak. I doften finns inslag av torkad frukt och kakao, smaken är rik med en djup sötma och tydlig karaktär av de klassiska glöggkryddorna som kardemumma och kryddnejlika. Alkoholhalten ligger på 18 procent tack vare portvinet och glöggen serveras bäst rumstempererad i portvinsglas, men går även bra att värma.
239,00 kr
Glöggen är byggd på Blossas ursprungsrecept och har en doft av torkad frukt, kakao och choklad. Smaken är rik med djup sötma från portvinet och klar kryddighet från kryddnejlika och kardemumma.
Blossa Glögg Original 1895 har denna gång fått en design som hyllar den traditionella, svenska julen och blir en mycket trevlig gå bort-present till vinterns firanden. Den går dessutom utmärkt att lagra. Glöggen lanseras i mycket begränsad upplaga den 1 november i Systembolagets tillfälliga exklusiva sortiment.
Folk o folk fick några ord med Blossas Chief Blender, Åsa Orsvärn, om åren som gått sedan den första årgångsglöggen – och det finns många historier att berätta.
Läs mer »Hur hantverksmässig är egentligen glöggtillverkning? Vi har fått en pratstund med Chief Blender, Åsa Orsvärn om arbetet med svenskarnas favoritglögg BLOSSA.
Läs mer »Traditionen med Blossa årgångsglögg startade 2003, och sedan 2011 reser Blossa varje år till en ny plats för att hämta inspiration till årets glögg.
Läs mer »Blossa Rosé är en torrare och fruktigare glögg som har ett friskt rosévin som bas. Blossa Rosé serveras med fördel kall med en isbit eller två i - men självklart kan du värma den också.
Läs mer »