Nytt orangevin från Portugal.

Den 1 december lanseras Semente Avesso i Systembolagets fasta sortiment – ett nytt orangevin från norra Portugal.

Semente Avesso Orange.

Semente Avesso Orange är gjort på druvan avesso, från ett av Portugals mest populära områden: den nordliga vinregionen Minho. Där är druvan vanligt förekommande i vita viner och i Vinho Verde, men desto mer ovanlig i orangevinskretsar.

Orangeviner tillverkas på ett sätt som påminner om hur man gör röda viner, då druvmusten skalmacereras (musten/vinet ligger tillsammans med skal och kärnor). Denna process ger ett vin med unik stil och karaktär, och vinet får en strävhet som inte finns i vita viner. Det är även den processen som ger den orangea tonen i vinet.

Avesso från Minho.
Avesso-druvan odlas flitigt i regionen Minho.

Orangevin till julmat

Det som är utmärkande för orangeviner är att de har en uttalad och aromatisk karaktär som passar väldigt bra till mat. Semente Avesso Orange är aromatiskt och medelfylligt med en liten strävhet på slutet, vilket gör att det passar perfekt till lätta eller medelkraftiga kötträtter, vegetariska rätter, charkuterier, ost och fet fisk.

– Det är väldigt roligt att få lansera en så här fin produkt, trendig i sin stil, från ett relativt ovanligt land i sammanhanget, säger Carin Widoff, produktansvarig på Anora.

Semente Avesso Orange

121,00 kr


Semento Avesso Orange är aromatiskt och medelfylligt med en liten strävhet på slutet, vilket gör att det passar perfekt till lätta eller medelkraftiga kötträtter, vegetariska rätter, charkuterier, ost och fet fisk.

Jäser med skalet i över 200 dagar

Producenten bakom Semeste Avesso heter AB Valley Wines, en innovativ producent med fokus på att skapa viner som visar upp det bästa från regionen Minho.

– Semente Avesso Orange är inte ekfatslagrat, men får sin struktur och komplexitet genom att macereras med druvornas skal och kärnor i 200+ dagar. Avesso är en sällsynt och ursprungstypisk Vinho Verde-druva som i vår vingård får växa i floddalen och den speciella granitrika jord som finns här, säger António Sousa, vinmakare och grundaren av AB Valley Wines.

Druvan avesso och den lokala jordmånen ger väldigt speciella och intressanta viner med frisk, aromatisk och komplex profil. Detta är vad vi får uppleva i den unika Semente Avesso Orange.