Mycket mat för pengarna - här är 7 billiga middagar.

När plånboken ekar tom efter jul och nyår och matpriserna fortsatt är höga det vara bra med lite inspiration för att hålla kostnaderna nere. Här är 7 middagsrecept för ekande plånböcker.

Orecchiette med broccoli och kikärtor

Många av oss har nog börjat slänga ett extra öga på priserna när vi handlar mat. Inte så konstigt när matpriserna ökade med 16,4 procent under året 2023...

Därför blir det kanske extra aktuellt under januari att försöka hålla i pengarna och dra in där det går. Här nedan har vi listat sju prisvärda recept, där varje portion kostar under 25 kronor. Priserna har vi kommit fram till genom att ta reda på vad varje ingrediens på ett ungefär kostar och beräkna vad mängden som används i rätten skulle kosta motsvarande.

Tips för att äta billigt

Samtliga av dessa utvalda recept är skapade för fyra personer. Tänk på att du kan fylla ut vissa rätter med exempelvis bönor och baljväxter, grönsaker i säsong eller kanske en knäckebrödsmacka vid sidan av för en liten peng. Och håll utkik efter bra extrapriser och rabatter – det kan vara värt att hålla koll på olika butiker och inte bara den du alltid har handlat på!

Orecchiette med broccoli och kikärtor Orecchiette med broccoli och kikärtor.

En lättlagad pasta där Linnéa tillagat pastasåsen av färska tomater direkt i ugnen. Billigt, gott och hyfsat nyttigt - perfekt för januari månad.

Läs mer
Morotssoppa med chili och ingefäraMorotssoppa med chili.

En morotssoppa med mycket smak som passar bra att äta både varm en kylig vinterdag, och kall en solig sommardag. I soppar hittar du bra råvaror som du kan få till ett bra pris.

Läs mer
Cacio e pepe i en tallrik dukat på ett bord Cacio e Pepe.

En riktig klassiker i det italienska köket med ytterst få ingredienser som också går snabbt att tillaga. Inte hela kostcirkeln kanske, men ack så gott det blir ändå!

Läs mer
Auberginegratäng med ostAuberginegratäng.

Gratäng som är full av underbara smaker som får en att må bra. Härlig comfort food som passar utmärkt mitt i veckan eller som en bjudrätt. Håll koll på extrapris på aubergine!

Läs mer
Vegetarisk pasta med citron och zucchiniSyrlig zucchinipasta.

En lättlagad pasta med citron, zucchini, basilika och vitlök som är både enkel att slänga ihop och går hem hos de allra flesta. Servera med ett glas chardonnay. Eller vatten.

Läs mer
Viltpanna Vegansk viltpanna.

En vegansk viltgryta från Gustav Johanssons kokbok "Vegansk Hemkunskap" - perfekt för dig med nyårslöfte att äta mindre kött. Att skippa köttet är också ett sätt att hålla kostnaden nere.

Läs mer
Shakshuka med ingredienserShakshuka med chorizo.

Tina Nordström bjuder på ett prisvärt recept på Shakshuka – en kryddstark tomatsås med chorizo i vilken ägg pocheras – ur kokboken "Gott käk utan krångel". 

Läs mer

31.12.2022

Sötpotatissoppa med ostgratinerad bröd.Sötpotatissoppa med ostgratinerat bröd.

Idag bjuder Linnea på krämig sötpotatissoppa med ostgratinerat bröd. Så lättlagat och rysligt gott! Vad mer kan man egentligen begära av en måltid?

Läs mer
Vegansk gryta med ugnsbakade rotfrukterVegansk gryta med ugnsbakade rotfrukter.

Vår dryckesexpert Mats har komponerat en mustig gryta, skräddarsydd till en medelfyllig Beaujolais,

Läs mer
Purjolöksstrudel med champinjoner och ett glas Kein Name Zweigelt RoséPurjolöksstrudel med champinjoner.

Strudel är populär rätt i Tyskland, Österrike samt östra Europa. Den här vegetariska varianten är fylld med en otroligt god purjolöksröra som får en extra piff av stekta champinjoner. Servera strudeln tillsammans med ett glas rosé eller pinot noir.

Läs mer
Gnocchi med shiitake och parmesan från boken "Potatis".Gnocchi med shiitake och parmesan.

Stefan Ekengren är aktuell med nya kokboken "Potatis" som innehåller cirka 90 recept med vår mest älskade knöl! Här delar han ett av recepten och lär oss göra hemgjord gnocchi.

Läs mer