Helstekt kalkon med fyllning och skysås.
Den helstekta kalkonen serveras med krämigt potatismos, fyllning och tranbärssås.
Läs mer »Thanksgiving är en riktig familjhögtid som spenderas med nära och kära. Vi har satt ihop en meny med kalkon i huvudrollen och recept på rätter och tillbehör som hör firandet till.
Den fjärde torsdagen i november firas traditionsenligt Thanksgiving Day i USA (i Kanada firar man redan den andra måndagen i oktober). Högtiden är en skördefest med religiösa förtecken och härstammar från den tid då pilgrimmerna firade sin första skörd i den nya världen.
Idag är Thanksgiving en riktig familjehögtid som spenderas med nära och kära. Traditionen är att fira tillsammans med och med mat – mycket mat. Det är faktiskt årets största mathögtid som till och med slår julen i USA!
I centrum bland Thanksgiving-maträtterna står kalkonen som kan tillagas på olika sätt och är ofta "stuffed", det vill säga har en fyllning av bland annat bröd. Kalkonen serveras gärna med många tillbehör så som potatismos och cranberry sauce (tranbärssås på svenska). Läs också om vilka viner som passar till kalkon. »
Pumpan är också en populär ingrediens som kan användas i en söt pumpapaj till dessert men även i andra rätter, och sötpotatis kan ibland ersätta den vanliga potatisen.
Som namnet Thanksgiving tydligt anger så handlar helgen traditionellt om att känna och visa tacksamhet. Något som alla mår bra av att reflektera över ibland. Nu för tiden är det kanske inte skörden vi är mest tacksamma över, men det finns mycket annat värt att visa sin uppskattning. Kanske är det något du vill dela med dig av till dina nära och kära under middagen?
219,00 kr
Erath Pinot Noir har en härligt fruktig doft med inslag av solmogna mörka körsbär, björnbär, röda vinbär, plommon och toner av jasmin och örter. Smaken är nyanserad med lätt fatkaraktär. Tanniner och fruktsyra är vackert balanserade vilket ger en lång och mjuk eftersmak.
159,00 kr
Servera gärna en amerikansk pinot noir på Thanksgiving. Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir har en stor kryddig doft med bäriga inslag av hallon, blåbär och jordgubbar samt toner av vanilj och kryddor. Vinet har en kryddig och fruktig smak med lena tanniner och bra syra samt inslag av mörka och röda bär samt rostade fat.
Till kalkonen passar även ett smakrikt vitt vin fint, här är två förslag:
119,00 kr
Fruktig doft med fatkaraktär och med inslag av tropisk frukt, smör, aprikos, vanilj och grapefrukt. Smaken är torr, fruktig, balanserad med fatkaraktär och inslag av gula äpplen, nötter, tropisk frukt och citrus.
379,00 kr
Robert Mondavi Napa Valley Chardonnay har en nyanserad och inbjudande doft med inslag av tropiska frukter samt en fläkt av nashipäron och smör. Smaken är rik och intensiv med fina nyanser av tropiska frukter, persika, fat, rostade nötter, popcorn och ett stråk av grapefrukt och lemoncurd.
Den helstekta kalkonen serveras med krämigt potatismos, fyllning och tranbärssås.
Läs mer »Ett måste till kalkonen. Tranbär hittar du i frysdisken, men om de skulle vara svåra att få tag på kan du använda frysta lingon för en svensk touch.
Läs mer »Jag älskar kombinationen av det lite beska från brysselkålen som mildras av pumpans sötma. Testa gärna att tillsätta stekt bacon och toppa med granatäpple.
Läs mer »Vackra bröd som både ser ut som och innehåller pumpa. Väldigt goda och himla fina att duka med till Thanksgiving.
Läs mer »Dekorerad med blommor och blad i pajdeg! Sött, nötigt och underbart gott. Servera med en klick grädde eller lite god vaniljglass.
Läs mer »Receptet på det absolut godaste potatismoset jag ätit i hela mitt liv. Tricket är att ugnsbaka vitlök och sen blanda med gräddmjölk, smör och potatis.
Läs mer »