Thanksgiving – 6 recept till USA:s största firande.

Thanksgiving är en riktig familjhögtid som spenderas med nära och kära. Vi har satt ihop en meny med kalkon i huvudrollen och recept på rätter och tillbehör som hör firandet till.

Kalkon med tillbehör till Thanksgiving

Den fjärde torsdagen i november firas traditionsenligt Thanksgiving i USA (i Kanada firar man redan den andra måndagen i oktober). Högtiden är en skördefest med religiösa förtecken och härstammar från den tid då pilgrimmerna firade sin första skörd i den nya världen.

Familjehögtiden Thanksgiving

Idag är Thanksgiving en riktig familjehögtid som spenderas med nära och kära. Tillsammans firar man med mat – mycket mat. Det är faktiskt årets största mathögtid som till och med slår julen i USA!

Kalkon och pumpa på bordet

I centrum bland maträtterna står kalkonen som kan tillagas på olika sätt och är ofta "stuffed", det vill säga har en fyllning av bland annat bröd. Kalkonen serveras gärna med många tillbehör så som potatismos och cranberry sauce (tranbärssås på svenska).

Pumpan är också en populär ingrediens som kan användas i en söt pumpapaj till dessert men även i andra rätter.

Tacksamhet - alltid aktuellt

Som namnet Thanksgiving tydligt anger så handlar helgen i grund och botten om att känna och visa tacksamhet. Något som alla mår bra av att reflektera över ibland. Nu för tiden är det kanske inte skörden vi är mest tacksamma över, men det finns mycket annat värt att visa sin uppskattning. Kanske är det något du vill dela med dig av till dina nära och kära under middagen?

Vintips till Thanksgiving-middagen:

Erath Pinot Noir

219,00 kr


Erath Pinot Noir har en härligt fruktig doft med inslag av solmogna mörka körsbär, björnbär, röda vinbär, plommon och toner av jasmin och örter. Smaken är nyanserad med lätt fatkaraktär. Tanniner och fruktsyra är vackert balanserade vilket ger en lång och mjuk eftersmak.

Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir

155,00 kr

171,00 kr


Servera gärna en amerikansk pinot noir på Thanksgiving. Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir har en stor kryddig doft med bäriga inslag av hallon, blåbär och jordgubbar samt toner av vanilj och kryddor. Vinet har en kryddig och fruktig smak med lena tanniner och bra syra samt inslag av mörka och röda bär samt rostade fat.

Till kalkonen passar även ett smakrikt vitt vin fint, här är två förslag:

Chateau Ste Michelle Chardonnay Retro

119,00 kr


Fruktig doft med fatkaraktär och med inslag av tropisk frukt, smör, aprikos, vanilj och grapefrukt. Smaken är torr, fruktig, balanserad med fatkaraktär och inslag av gula äpplen, nötter, tropisk frukt och citrus.

Robert Mondavi Napa Valley Chardonnay

379,00 kr


Robert Mondavi Napa Valley Chardonnay har en nyanserad och inbjudande doft med inslag av tropiska frukter samt en fläkt av nashipäron och smör. Smaken är rik och intensiv med fina nyanser av tropiska frukter, persika, fat, rostade nötter, popcorn och ett stråk av grapefrukt och lemoncurd.

Se recepten nedan: