Jennie Walldén presenterar ny riesling för asiatiska köket.

Krögaren Jennie Walldén och Moseldalens toppvinproducent Markus Molitor presenterar Universal Riesling som gifter sig väl med asiatiska smaker.

Jennie Walldén

Krögaren och tv-kocken Jennie Walldén och en av Europas absoluta topproducenter Markus Molitor har i ett hantverksmässigt, gastronomiskt samarbete skapat Universal Riesling – ett vin framtaget särskilt för att passa till mat med asiatiska influenser. folk o folk pratade med Jennie om hennes relation till vin samt om att samarbeta med en av världens främsta rieslingproducenter.

Jennie Walldén presenterar Universal Riesling

Jennie Walldén är en känd svensk matprofil. 2013 vann hon Sveriges Mästerkock och sedan oktober 2015 driver hon tillsammans med sin man den välrenommerade restaurangen Namu i Malmö. Hon arbetar även som matkreatör, tv-kock samt kokboksförfattare. Förutom mat har Jennie ett stort intresse för vin och för några år sedan utbildade hon sig därför till sommelier. 

– Jag är den som ansvarar för vinet på restaurangen och kände helt enkelt att jag behövde lära mig mer och bygga på mina teoretiska kunskaper, förklarar hon.

Nu är Jennie aktuell i vinsammanhang genom ett samarbete med toppvinproducenten Markus Molitor. Han har skapat ett vin – Universal Riesling – utifrån Jennies mat. Vinet lanserades i november 2021.

Universal Riesling är inget "kändisvin"

Jennie Walldén

På senare år har fenomenet kändisviner blivit populärt, där kända personer lånar ut sitt varumärke för marknadsföring av ett vin. 

– För mig handlar det inte om att skapa ett varumärke. Jag ville göra ett vin som fungerar till den sortens mat som jag lagar. 

Jennie är känd för sin koreanska fusion-mat – koreanska influenser med en skandinavisk twist. Rätterna har en smakprofil som präglas av mycket umami samt ibland även hetta, syra och/eller sötma. Markus Molitor är en av världens främsta på riesling och känd som en spännande producent och visionär som inte tummar på kvaliteten.

– Vi frågade honom om han kunde göra ett vin som passade till min mat, och han tackade ja. Den typen av smaker kan ibland vara lite svårare att hitta ett riktigt bra vin till, vilket han tyckte var roligt.

Restaurang Namu i Malmö

Jennie åkte till Tyskland och Moseldalen och besökte den välkände vinproducenten.

Vad tänkte du när han tackade ja?

– Det var otroligt kul att få vara en del i ett samarbete med honom. Och jag kände mig mycket ärad att han ville göra det med just mig eftersom han inte har gjort den här typen av samarbeten tidigare. Och jag är jättenöjd. Universal Riesling är ett vin som passar till ganska tuffa smaker.

Jennie berättar att under alla de år som hon har arbetat med asiatisk mat ofta fått frågor om vad som passar bäst att dricka till. Under den tid som de har haft restaurangen har hon fått matcha vin till rätterna och med tiden lärt sig vilka drycker som fungerar mer eller mindre bra.

– Många har en uppfattning om att det passar bäst med öl, men det stämmer inte alls. Det finns flera viner som passar till, men jag tycker personligen bra om riesling. Det är en druva som går att jobba mycket med och göra olika typer av viner av. Druvan har också så pass mycket karaktär att den kan möta det umamistinna köket. Hon poängterar att Universal Riesling även passar ypperligt till annan typ av mat.

– Det är ett otroligt allsidigt vin och passar perfekt till en gräddig fisk- och skaldjurssoppa med saffran i. Och är utmärkt till klassikern räkor och vitt vin eller till alla de krämiga sillarna på julbordet. 

Universal Riesling: