Låtar om vin – De 10 mest klassiska

Precis som man gör med mat så går det alldeles utmärkt att para ihop vin och låttexter.

Eagle Eye Cherry

Precis som man gör med mat så går det alldeles utmärkt att para ihop vin och låttexter. Ibland går det till och med så bra att resultatet blir en klassiker. Här listar vi musikhistoriens tio mest klassiska låtar där det sjungs om vin.

1. UB40 - Red Red Wine

"Red, red wine it makes me feel so fine"

Svårt att inte sätta den här låten högst upp på en sån här lista. Till exempel så var det med allra största sannolikhet just den här låten du kom att tänka på redan när du läste rubriken. (Och, ja, vi vet att det egentligen är en Neil Diamond-låt!)

2. The Rolling Stones – You Can’t Always Get What You Want

"I saw her today at a receptionA glass of wine in her handI knew she would meet her connectionAt her feet was her footloose man"

Den här låten - som utsetts till världens genom tiderna 101:a bästa låt av Rolling Stones (tidningen alltså) – har i princip allt; ett hopplöst långt intro med barnkör, en orkester som ackompanjerar, en trallvänlig refräng, vin i texten, bortsett från trumspel av Charlie Watts. Oklart vad han egentligen gjorde då den spelades in men det är faktiskt producenten Jimmy Miller som trummar på den här.

3. Eagles - Hotel California

"Please bring me my wine, he said 'We haven't had that spirit here since 1969"

Samt:

"Mirrors on the ceiling, the Pink Champagne on IceAnd she said, 'We are all just prisoners here of our own device."

Världens mest kända gitarrintro och så nämns vin på hela två ställen i texten – klart den här låten ska med på listan!

4. Alanis Morissette – Ironic

"It's a black fly in your ChardonnayIt's a death row pardon two minutes too late"

Äntligen en tjej på den här listan! Och det med den låt vars refräng troligen kommer fastna längst efter du lyssnat på den. Förlåt för det.

5. Jimi Hendrix - All Along The Watchtower

"Businessmen, they drink my wine, ploughmen dig my earth"

Egentligen en Bob Dylan-låt, men Jimis version är såväl bättre som kändare. (Dock mycket oklart varför affärsmän dricker hans vin.)

6. Steely Dan – Babylon Sisters

"Drink kirschwasser from a shellSan Francisco show and tell"

Alla låtar i vilka det tyska körsbärsbrännvinet Kirschwasser nämns platsar såklart på en sån här lista, det är sedan gammalt. Detta trots att det här inte ens är ett vin utan en rejält stark spritdryck.

7. Eagle-Eye Cherry – Save Tonight

"Go on and close the curtains cause all we need is candle lightYou and me and a bottle of wine going to hold you tonight"

Okej, låt oss vara brutalt ärliga här. Den här låten kom med på den här listan först främst på grund av svenskkopplingen men efter att ha lyssnat på den nu för första gången på rätt länge så måste vi ändå säga att det ändå är en rätt stark låt. Sjundeplatsen känns faktiskt motiverad.

8. Billy Joel – Big Shot

"You had the Dom Perignon in your hand and the spoon up your nose"

Det här med skeden upp i näsan är aningen svårt att förstå, men vi antar att det är något slags drogkoppling. Först vill vi därför ta avstånd från all form av narkotikamissbruk, men sedan vill vi också passa på att tipsa om att om du inte orkar dricka upp din Dom Perignon efter du öppnat den så kan du prova det gamla husmorstricket att hänga en silversked med skaftet nedåt i flaskans hals. Enligt legenden ska kolsyran då hålla sig längre.

9. Beastie Boys - Body Movin'

“Like a bottle of Châteauneuf-du-PapeI’m fine like wine when I start to rap”

Beastie Boys vet givetvis att rappa om rappa om riktiga kvalitetsgrejer. Châteauneuf-du-Pape betyder för övrigt påvens nya slott.

10. The Alan Parsons Project – Beaujolais

"Beaujolais goes straight to my headBeaujolais puts me to shame"

Precis som vinerna från det här distriktet i södra Bourgogne så är den här låten såväl lätt som rätt fruktig.

Lyssnar på musik

Att kombinera vin och musik.


När man njuter av välgjorda viner är det viktigt att omsorgsfullt välja vilken mat som matchar bäst, men också tänka på sällskapet, miljön och sammanhanget. Nu går folk o folk ett steg längre och rekommenderar musik till några av våra trevliga produkter.

Läs mer »