När man njuter av välgjorda viner är det viktigt att omsorgsfullt välja vilken mat som matchar bäst, men också tänka på sällskapet, miljön och sammanhanget. Nu går folk o folk ett steg längre och rekommenderar musik till några av våra trevliga produkter.
Hur vi upplever mat och dryck påverkas också av medvetna och omedvetna förväntningar, vår sinnesstämning, vad andra sagt och priset. Psykologen Adrian North vid universitetet i Edinburgh lät 250 studenter prova vin tillsammans med olika sorters musik. Resultatet blev att de upplevde vinerna kraftigare till tung och kraftig musik medan vinerna upplevdes mer förfinade och uppiggande till musik med liknande egenskaper (i det här fallet Tjajkovskijs Nötknäpparsvit). Det visade sig att det fanns en god överenstämmelse mellan musik och vin och att musik påverkar vinets smakupplevelse.
Musik: Somebody that I used to Know – Gotye
Ur högtalarna spelar Gotye's sin stora hit som precis som vinet är en riktig snygg och smart komposition. Att det är en bra låt är det väl ingen tvekan om med mer än 1,5 miljarder lyssningar på Spotify. Dock är det en skillnad mellan vinets och låtens upphovsmakare. Det är den enda låten från Gotye som förtjänar en plats på min Spotifylista medan jag kan hitta ett flertal guldkorn bland Nederburgs viner.
Sydafrika
229 kr
Prisbelönt vitt vin med smaker av persika, citrus och vanilj. Passar utmärkt till fisk och rätter av ljust kött.
Musik: Run to Your Mama – Hardcore Superstar
I denna hårdrocksballad från Göteborgsbandet Hardcore Superstar får vi en mjuk och härlig låt som samtidigt visar en enorm styrka och inneboende kraft i den härligt, lätt hesa hårdrockrösten. Detta möter vi med ett vin som både är mjukt och kraftfullt.
USA
415 kr
SALDO Zinfandel har en inbjudande och intensiv doft av mörka bär. svart te, lakrits, och kryddor. Smaken är rik med fina mjuka tanniner och en intensiv, fyllig och fruktdriven smak med toner av mörka bär, te, kryddor, fat och en fläkt av mörk choklad och nypon.
Musik: Grimasch om morgonen – Cornelis Wreeswijk
Många misslyckade poeter och författare kan vittna om hur svårt det är att formulera ord så bra att man både skördar framgång och uppskattning. Lika svårt är det för en vinmakare att lyckas med den besvärliga och krävande druvan Pinot Noir. Trots att Cornelis inte ens hade svenskan som modersmål använde han orden så precist och välformulerat så att man blir hänförd. Han texter har berört mig mycket, och mina två döttrar har båda fått sitt namn från kvinnor som förekommer i hans visor. Sista versen i Grimasch om morgonen lyder så här:
Stig upp ur sängen Ann-Katarin och lyssna på något viktigt
Det finns ett särskilt slags ädelt vin som man bör njuta försiktigt
För om man dricker det utan sans
förlorar det sin forna glans
och du får kvar en tomflaska och bittra tårar och aska
Frankrike
319 kr
Ett sofistikerat pinot noir-vin med smaker av röda bär, kryddor och mjuka tanniner. Passar utmärkt till kyckling och fiskrätter.
Musik: Get on Top – Red Hot Chilli Peppars
Boom Boom! Syrah göras ju av Charles Smith som har sitt vineri i en nedlagd flyghangar i Seattle. Hela han utstrålar Rock'n'roll och han har bland annat jobbat som rockmanager i Danmark. Stommen i Get on Top är den härliga basgången.
USA
155 kr
Boom Boom! Syrah är ett välgjort och fruktigt vin som passar utmärkt till medelkraftiga viltanrättningar. Du kan gärna inkludera lite sötma i såsen eller tillbehör. Det passar utmärkt till viltköttet och det klarar detta vin alldeles utmärkt.
Musik: Give me one reason – Lee Ritenour´s 6 string Theory
En Blues som svänger riktigt Gött ( som vi säger i Götet). Blueslåtars texter handlar ofta om problem eller olycka, och med tanke på att musiken härstammar från arbetsånger som sjöngs av afroamerikaner i USA känns det självklara dryckesvalet en Bourbon i shotglas och en bägare öl därtill. Vin känns uteslutet. Men om man har en tendens att till musiken börja fundera på sina egna problem och tillkortahavanden så är det ingen bra idé att dränka sina sorger i alkohol.
USA
409 kr
Buffalo Trace har en stor, fruktig doft med tydlig karaktär av kolade ekfat, vanilj, viol, torkad frukt och smörkola. Smaken är fyllig och lätt eldig.
Passar perfekt att servera som avec eller i drinkar.