Sweden Rock Festival fyller 25 år.

I år firar Sweden Rock Festival 25 år. Festivalen, som hade det kämpigt i slutet av 90-talet, är idag en av Sveriges största musikfestivaler som lockar besökare från 50 olika länder runtom i världen.

Sweden Rock Festival

Sweden Rock är en av få musikfestivaler som lyckats kämpa sig tillbaka från personlig konkurs. Idag är festivalen en av Sveriges största och i samband med Sweden Rocks 25-årsjubileum har vi listat några viktiga milstolpar i festivalens historia.

1992: Starten

Efter att den då 30-årige Ingolf Persson inspirerats av festivaler i Danmark och på egen hand arrangerat några mindre festivaler i Vilshult grundade han 1992 det som skulle komma att bli Sweden Rock Festival. Han kallade det ”Sommarfestivalen” och bokade stora namn som Nazareth och Wishbone Ash.

1993: Flytt till Karlshamn

Efter ett habilt första år bestämde sig Ingolf för att flytta arrangemanget till Karlshamn. Nya satsningar och nytt kunnande resulterade i att besökarantalet växte från 2000 till 7000 på bara ett år. Namnet ändrades till Karlshamn Rock Festival och drog under de närmsta åren namn som Deep Purple, Black Sabbath och Fleetwood Mac.

1997: Personlig konkurs

Efter några bra och några mindre bra år i Karlshamn blev 1997 ödesdigert för festivalen. Efter att båda dragplåstren dragit sig ur och besökarna följde färg försattes Ingolf och Karlshamn Rock i personlig konkurs.

1998: Omstarten

Med det egenmyntade mottot ”lika snabbt som man kan förlora två miljoner, kan man tjäna två miljoner” vägrade Ingolf låta skulderna sätta stopp för hans kära festival. En flytt till Norje i Sölvesborg, med dess kustvackra och campingvänliga miljö, gjorde att festivalen fick nytt liv. Namnet ändrades till ”Sweden Rock Festival” och förstärkaren skruvades upp till 11.

1999-2016:

Nysatsningen gav snabbt resultat och snart nog var ekonomin stabiliserad och organisationen världsklass. Allt eftersom växte publiksiffran och nådde snabbt maxkapaciteten 33 000. Besökare anlände från hela världen för att se namn som Kiss, Rush och Guns ’n’ Roses.

2017: Firar 25 år

25 år för en festival är inget dåligt betyg. Kanske är rockpubliken den mest lojala? Kanske är arrangörerna bättre? Onödigt att spekulera. Bättre att konstatera att festivalen efter 25 år mår bättre än någonsin och i år har bokat inga mindre än Aerosmith, Scorpions och In Flames.

Detta jubileum firar vi förstås med ett glas Chill Out - det officiella vinet på festivalen!

CHILL OUT Cabernet Sauvignon Petit Verdot South Africa, 1 liter

90,00 kr


Ett fruktigt, smakrikt och balanserat vin med karaktär av svarta vinbär, plommon, örter, mörk choklad och fat.

Passar perfekt till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter, exempelvid en vitlöksspäckad hel fläskotlettrad med rödvinsås och potatisgratäng.