Ribera del Duero – viner med kraft och nyansrikedom.

Duero är floden som rinner igenom några av Spaniens kändaste vindistrikt. Lär dig mer om Ribera del Duero där några av världens bästa viner produceras.

Vinranka med spindelnät i Ribera del Duero

Spanskt vinområde på den Iberiska halvön

Duero är en flod på den Iberiska halvön som rinner upp nära Duruelo de la Sierra i provinsen Soria i norra centrala Spanien. Den slingrar sig sedan västerut och passerar kända spanska vinursprung som Rueda, Toro och Léon. När den passerar gränsen till Portugal byter den namn till Douro och det vackra landskapet med branta sluttningar får fram högklassiska rödviner. Men framförallt har vi nu trätt in i Portvinets förlovade land och floden har sitt utlopp vid staden Porto.

Men det första spanska vinområdet som frodas i dess dalar och närhet är Ribera del Duero. Vinområdet ligger i de östra delarna av regionen Castilla y Léon och är ett av de främsta områden i Spanien för kvalitetsdruvan Tempranillo. Här går den under namnet Tinto Fino (eller Tinta del Pais) och på grund av det mer kontinentala klimatet (jämfört med Rioja) får här druvorna tjockare skal. Detta ger viner med mörk färg och bra koncentration.

Vad det gäller de röda vinerna måste Tinto Fino stå för minst 75 %. Om man blandar med Cabernet Sauvignon, Merlot och Malbec måste de tillsammans med Tinto Fino stå för minst 95 %. Det innebär att de två återstående tillåtna druvsorterna Garnacha och Albillo (grön) får stå för max 5 %. Även rosévin och vita viner kan tillverkas under ursprungsbeteckningen DO Ribera del Duero.

Några av Spaniens bästa röda viner produceras här

De bästa vinerna görs på druvor som växt i sluttningar på hög höjd, där jordmånen är magrare och väldränerad. De enklare vinerna kommer från lägre vingårdar med bördiga jordar nära floden. Precis som i Rioja används beteckningarna Crianza, Reserva och Gran Reserva och de har också likvärdiga regler. Det vill säga minst 12 månaders fatlagring för Crianza, Reserva lagras minst 36 månader varav minimum 12 månader i fat och slutligen Gran Reserva som lagras minst 60 månader varav minst 24 månader i fat. Under 2017 såldes det drygt 97,8 miljoner flaskor, där 69,3 miljoner var röda viner klassade som Tinto Jóven (yngre viner, mindre lagring än Crianza). 22 milj.fl Crianza, 4,1 milj.fl Reserva, 440 000 flaskor Gran Reserva och 2 miljoner buteljer rosé.

I vinområdet Ribera del Duero hittar vi en av Spaniens och världens mest kända och anrika producenter, nämligen Vega Sicilia. Men det finns ett flertal andra med mycket hög svansföring och många vinälskare klassar Ribera del Duero och Rioja som Spaniens bästa vinregioner.

En framgångsrik producent som äger egendomar i båda dessa områden är Bodegas Faustino. Bodegas Portia är det sjunde vineriet inom Grupo Faustino. Man satsade redan 1990 på Ribera del Duero och köpte 160 hektar i området. Vingårdarna omplanterades och det var först 16 år senare, som man ansåg kvaliteten vara bra nog för att släppa sina viner. Vineriet, som blev klart 2008, är designat av Sir Norman Foster och något extraordinärt. Han har noga övervägt allt från materialval till flödet i huset. Byggnaden är byggd i betong, trä, glas och metall och formad som en treuddig stjärna.

Portia Roble

151,00 kr

159,00 kr


Vinet har en frisk och fruktig doft av mogna röda bär med inslag av viol, kaffe, choklad och lakrits som ger vinet djup och komplexitet. Smaken är elegant och välbalanserad med stram syra, mjuk frukt, avrundade tanniner och lång eftersmak. Komplext och elegant. Vinet har fått 91 poäng av den amerikanska vinexperten James Suckling.

Bodega La Ermita Ribera del Duero

405,00 kr


Detta är ett vin med nyanserad doft av kryddor, ceder och charkuterier, men även mörka plommon, viol och lakrits. Samma toner går igen i smaken som är fyllig och har bra längd. Passar utmärkt till medelkraftiga och kraftigare kötträtter samt utvalda ostar.

Campo Luz Roble

99,00 kr


I glaset ett kryddigt, nyanserat och fylligt rödfruktigt vin med smak av mörka körsbär och röda plommon, kryddor, en hint av kardemumma samt eleganta fattoner.