Ledaig Single Malt Whisky 10 Years Old

Ledaig Single Malt Whisky 10 Years Old

Storbritannien


559,00 kr

Systembolaget nr:

8539001

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Ledaig Single Malt Whisky 10 Years Old har en medelstor doft med rökighet, tjärpastiller, saltbestänkt kustremsa, mintchoklad samt lätt florala toner. I smaken finns en viss pepprighet och tydlig rökighet samt inslag av vitpeppar, lakrits, kryddnejlika och en lätt sälta.

Produktion

Denna maltwhisky görs av torvrökt malt (fenolhalt på 40ppm) och lagras i ekfat som tidigare använts för lagring av bourbon i USA samt annan maltwhisky på destilleriet. All Whisky från Tobermory/Ledaig har en naturlig färg och är ej kylfiltrerad.

Passar till

Att avnjuta allena eller med gott sällskap.

Kul att veta

Tobermory är det enda destilleriet på ön Mull (Isle of Mull) och då det grundades redan 1798 är det ett av de äldsta kommersiella destillerierna i Skottland. Det är ett destilleri men två distinkta maltwhiskysorter. Under namnet Tobermory produceras maltwhisky av orökt malt medan Ledaig tillverkas av torvrökt malt med en rökighet mellan 30-40ppm. Det delas också upp så att det ena halvåret produceras Ledaig och det andra Tobermory. Destilleriet har fyra jäsningskar av trä där jäsningen pågår mellan 50-90 timmar samt två par destillationspannor (Pot Stills), där två byttes ut under 2014.Distell hör till de 10 största företagen i världen inom vin- och spritbranschen. I portföljen ingår bland annat Amarula, Drostdy-Hof och Nederburg. Inom Distell Spritis finner vi en rad olika spritmärken bland annat en rad skotska whiskys sen man 2013 köpte Burn Stewart Distillers. I den skotska delen driver man 3 skotska maltwhiskydestillerier samt en stor anläggning utanför Glasgow för blandning och buteljering. De tre maltwhiskydestillerierna är Deanston som ligger i Pearthshire (Southern Highlands), Bunnahabhain på den vindpinade ön Islay och Tobermory som ligger på Mull. Distell Spritis producerar en rad olika Blended Whisky där de mest kända och framstående är Scottish Leader och Black Bottle.

Produkttyp

Whisky

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

46,3 %

Systembolaget nr

8539001

Volym

700 ml

Varumärke

Distell

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas